Kõrts rüüstati täielikult, vaid imekombel jäid inimohvrid olemata. Kaitsjad varjusid kõrtsi alumisele korrusele ja jäid ootama halvimat, kuid õnneks ei leidnud laamendajad pimedas treppi varjanud luuki üles. Ekspress toob lugejani lahingu kirjelduse selles osalenud inimeste silmadega nähtuna.

Töötaja: meie vastu lasti käiku ketid, kaikad, noad, kasteedid, orgid...

22:42 Mulle helistati, et rahvamass loobib kividega St Patricku pubi ning inimesed on paanikas. Tegin ukse lahti, et kuulda, mis toimub. Tatari tänaval oli siis vähe inimesi. Nad rüüstasid ilmselt parajasti Westmani äri. Venelased on alati Woodstockist tüli otsinud – olin kindel, et nad tulevad ka nüüd siia.

22:48 Helistasin politseisse. Ütlesin neile, et meid ilmselt kohe-kohe rünnatakse.
Mingid nolgid kangutasid baari eest aialippe. Võtsin kurika ja ütlesin neile, et neil on targem kaduda, enne kui ma närvi lähen.
Ütlesin rahvale, et tuleb valve kahele poole kõrtsi tänavale välja panna. Mehed läksid välja.

22:51 Helistasin tuttavale politseinikule, kuid ta suunas mu uuesti häirekeskusesse. Politseist öeldi otse, et ühe masinaga ei tee seal midagi, lükatakse külili. Ma ütlesin, et saatke siis kaks. Mulle öeldi midagi väga umbmäärast, umbes, et oodake ära.

22:54 Väljas oli sagin juba suur. Vabaduse väljaku poolses tänava otsas oli nagu midagi korrast ära. Millegipärast oli näha ka ehmatanud nägudega inimesi. Ka paanikas venelasi oli. Tõmbasime prügikastid-lillepotid sisse, teadsin, et need tavaliselt lüüakse puruks ja kasutatakse rünnakuks.

22:55 Sõber helistas, et Palace’i hotelli juures on möll. Ta ütles, et kuulis, et käis inimeste agiteerimine, et minna Woodstocki peale. Agitaatorid olid 35–40aastased mehed. Siililegi selge, et sel asjal on organisaatorid.

22:59 Naine helistas, ütles, et tuleb järele. Ütlesin, et pole mõtet, ligi ka ei pääse. Tassisime kolm kasti taarat välja. Meid oli kuus või kaheksa meest, kutsusime baarist veel inimesi välja. Kokku oli meid siis umbes 25, baari töötajad ja külastajad, neist mõned naisterahvad.

23:02 Ütlesin rahvale, et postist edasi neid ei lase. Äkki õnnestub baari klaasid terveks jätta? Tõmbusime seina äärde, et varjuda. Nägin, kui nad tulema hakkasid. Äkki lähevad mööda?
Aga ei. Esimesena hakkasid loopima nemad. Tühjade pudelite ja kividega. Neid oli umbes sada inimest. Me ei visanud neid tükk aega. Iga pudel oli ju arvel. Kui nad postini jõudsid, tõmbasime pudelitule peale. Pidasime rünnaku vastu ja peksime nad tagasi. Lambakari.

23:06 Algas teine rünnak. See oli teistsugune. Oli näha, kuidas organisaatorid vehkisid kätega, suunasid. See oli inimmeri alates Vabaduse väljakust, mis meie poole hakkas valguma. Ilmselt politsei surus neile Vabaduse väljaku poolt ka peale.
Meil oli raske mööda visata, kuid sellise massi vastu ei saa. Minut-poolteist suutsime ehk hoida. See on väga pikk aeg. Esimene tiir ründajaid sai füüsilise noomituse.
Kui nad lähedale jõudsid, üritasid nad võtta meie omasid maadlusvõttesse ja massi sisse lohistada. Pidime tegelema peamiselt omade päästmisega. Oli näha varases keskeas turskeid mehi, kes osavalt mööda maja ääri liikusid. Tundusid olevat õppinud tänavavõitlejad. Meie vastu lasti käiku ketid, kaikad, noad, kasteedid, orgid...

23:09 Taandusime sisse. Ikka veel helistasime politseiss e. Lootsime...
Klaasid pidasid mõnda aega vastu. Ühe pudeliga tuli vaid väike ämblikuvõrk. Hakkasime baari seestpoolt laudade ja toolidega barrikadeerima. Tõime alt mööblit barrikaadideks juurde ja evakueerisime naisterahvad alla.
Klaasid purunesid, sisse hakkas lendama tühje ja täis pudeleid, mis nad ilmselt Westmani ärist olid varastanud. Tuli kõike – suitsupomme, tänavasillutise kive, Molotovi kokteile. Kaks neist kustutasime ära, üks süütas toolid. Vahepeal lasime vahtkustutit õhku, et nad ei näeks meid visata. Keegi hüüdis: ärge kive tagasi visake. Võtsime leti tagant, mis kätte sattus, ja kaitsesime end. Kõik olid verised, aga õnneks keegi väga tõsiselt viga polnud saanud.

23:15 Elekter läks ära. Nurgas põlesid toolid. Siis märkasime Vello Orumetsa, kes oli šokis ja istus lihtsalt laua taga. Ta oli meil täiesti kahe silma vahele jäänud. Ta ei saanud suitsu sees enam hingatagi. Evakueerisime ta lauda kilbina kasutades alla.
Keerasime piljardilaua kaitseks külili, kuid see lõhuti kiiresti tükkideks.
Ühest nurgast, kus barrikaad oli nõrgem, olid mõned sisse saanud ja neid hakkas aina juurde tulema. Taandusime allkorrusele ja tõmbasime luugi peale. Luuk lukku ei käi, kuid olime trepi ära barrikadeerinud.

Nad ei saanud pimedas ja tossu sees aru, kuhu me kadusime...
Algul kuulsime ülalt metsikut mürglit. Siis hakkas vett alla pahisema. Sain aru, et nad olid peldikud puruks löönud.

Meid oli all umbes 30. Lasime naised tagaukse kaudu välja. Keegi neist oli haaranud 200grammise kaaluvihi justkui kaitseks ja pigistas seda kramplikult.

23:40 Keegi tegi luugi lahti ja hüüdis, et tulge välja. Üks eestlane oli tulnud vaatama. Ta rääkis, et venelased olid bensiini järele läinud, ja kartis, et meid põletatakse sisse. Tänav oli tühjenenud, maja ees oli üks tuletõrjemasin. Tuletõrje oli esimene, kes meile appi jõudis, mitte politsei ega Falck!

Olen lahingu käigus endale kätte mingi augu saanud. Paar inimest said tänavakiviga vastu põlve, kellelgi olid sõrmeluud katki. Õnneks haiglasse panna polnud kedagi vaja. Püüdsime lähivõitlust vältida nii palju kui võimalik. Muidu oleks ohvreid olnud. See on tegelikult ime, et ei olnud.

Mulle helistas naine, kes oli saanud Sakala keskuse lähedale. Läksin koju, pere vajas rahustamist.

Klient: näkku suunatud püstol vist kiilus kinni

“Jõudsin Woodstocki umbes kella 22 paiku. Jõudsin võtta üks-kaks õlut, kui selgus, et meid ilmselt rünnatakse, ja me hakkasime selleks ette valmistuma.

Kui läksin üht baari visatud Molotovi kokteili vahtkustutiga kustutama, sain täis šampusepudeliga vastu pead. Pudel purunes ja krae vahele voolas šampus. Õnneks olid haavad pindmised. Olen ka enne pudeliga saanud, teadvusetuks ei võtnud. Silma alla sain kiviga, see ei läinud isegi siniseks.

Leti taga polnud enam aega vaadata, mis pudel kätte sattus. Mingil hetkel lendas läbi külmkapi tala. Oleks keegi ette jäänud, oleks augu sisse saanud.

Enne kui alla läksime, suunati mulle äkki katkisest aknast püstol näkku. Enne näidati fakki ja siis käis klõps. Midagi ei juhtunud, kiilus vist kinni. Tüüp pani kohe jooksu, muidu oleks mult kohe pihta saanud.

Kui alt välja tulime, jõudis mingil hetkel ka politsei kohale. Keegi omadest ütles: kõik sisse! Kes välja jäi, väänati pikali ja pandi raudu. L&au ml;ksime baaridaamiga politseiga r ääkima. Ütlesime, et mis te teete, nad ju kaitsesid baari. Pika lunimise peale lasti nad vabaks.

Ma ei ole kinos ka sellist asja näinud, nagu siin toimus.”

Omanikud Urmas Varm ja Maris Lõbu: koristasime 27 tundi järjest

“Olime maal umbes 100 km Tallinnast. Helistasime tavapäraselt baari: kas kõik on korras? Vastus tuli väriseva häälega: veel on, aga vist kohe rünnatakse. Viie minuti pärast ei võtnud enam keegi telefoni. Siis käis juba lahing.

Helistasime umbes viis korda politseisse ja Falcki. Politsei üsna selgelt ei tahtnud ­sinna minna. Neile oli helistatud juba baarist ja ka paljud naabrid helistasid. Nad ütlesid, et ärge muretsege, kõik on kontrolli all... Falck ütles, et ei saa ligi alates Tammsaare pargist ja ei tule.

Telekast vaatasime, et me ei pääse sinna ligi. Siiski panime asjad kokku ja hakkasime Tallinna poole tulema. Pidime ka ühe vanema inimese enne ära viima, nii et jõudsime alles kella kahe paiku kohale.

Kui võitlustandrit nägime, siis see oli lihtsalt kohutav. Oli selline tühi tunne.
Hea meel oli aga selle üle, et kõik töötajad olid terveks jäänud. Ja et nad olid kõik ühe asja eest väljas. Töö ajal seda nii tihti ei näe.

Palusime Falcki üks masin igaks juhuks saata. Meile öeldi, et Falckil on 200 klienti ja meie pole järjekorras esimesed. Hommikul üks masin siiski tuli korraks. Mõtlesime, vaat kui tublid poisid, juba kohal!

Jäime sinna ja lahkusime alles järgmisel ööl kell viis, vahepeal magamata. Esimene töö oli aknad täiesti välja lõhkuda ja suurem praht kokku koguda. Kopaga traktor tõstis selle peale umbes viie-kuue ajal. Terve järgmise päeva ka koristasime. Töötajad ja sõbrad olid abiks. Suur osa ajast läks ajakirjanduse peale. Enne ööd oli vaja saada kuskilt ka vineertahvlid ja need ette panna. Järgmisel ööl loobiti vastu vineeri paar kivi, aga midagi hullemat ei juhtunud.

Avame baari uuesti enam-vähem sellises olekus, nagu ta praegu on. Suurem remont tuleb siis, kui sõda läbi.

Täname kõiki, kes meile vabatahtlikult abiks on olnud.”

-------

Ganin sai nuga pärast esimese kiirabi lahkumist
- Kell on 23.37. Keegi helistab päästeametisse ja kutsub Woodstocki juurde tuletõrje. Päästekeskuse logides on kirjas lakooniline lause: "Päästemasinat välja ei saada." Alles oli staabi auto samas kandis kõvasti kive saanud ja päästjad ootavad, kuni olukord veidi rahuneb. 
- Kell 23.47 saavad kaks masinat korralduse kohale minna ja viis minutit hiljem on nad kohal. 23.52 sisenevad tuletõrjujad majja, kus kaitsjad on äsja põranda alt välja tulnud ja vaatavad kahjusid üle. Süütepudelitest tekkinud väiksemat sorti põlengut enam ei ole. Kohale tuleb ka kiirabi, kes päästeameti andmeil "seob kellelgi näpu kinni". Midagi tõsist ei ole ja kell 00.09 lahkuvad nii tuletõrje kui kiirabi. Saatuslikud sündmused toimuvad ilmselt järgneva veerand tunni jooksul. 
- Ametlikel andmetel jõuab kõne pussitamise kohta Tatari 6 elanikult häirekeskusesse kell 00.24. Naisehääl lausub: "Tere, raskesti kannatanud inimene on siin Tatari tänaval pikali maas ja ilmselt väga-väga pahad on lood." Kindel on, et helistasid paljud ja korduvalt.
- Häirekeskus liigitab väljakutse Charlie'ks ehk kiireks, C-kategooria väljakutseks. Kokku on kategooriaid neli - a, b, c ja d - ning kahe kiireima puhul sõidab kohale alati lähim kiirabibrigaad. Tatari tänavale suunatakse Pärnu maan­tee tugikeskuse kolmeliikmeline brigaad, kuhu kuuluvad kiirabiarst, õde ja parameedik. Nende tööpäev oli alanud kell 8 hommikul ehk veidi rohkem kui 16 tunni eest. 
- Kiirabi peaarst Raul Adlas kinnitab, et kiirabi polnud esimesel rahutusteööl tööga väga ülekoormatud ning ekipaaž jõuab kohale 7 minutiga. Ringi liikus 17 ekipaaži ja neid oleks tegelikult saanud veel juurde kutsuda.
Meedikud leiavad Woodstocki lähedal maas lamavat Olegi ja Dmitrit üle vaadates, et Oleg on kõvasti peksa saanud, Dmitri Ganiniga on aga asi hullem - üks kops on läbi torgatud. Sinna jookseb verd. Ganin on siiski teadvusel ja suudab kontakteeruda. Nagu ütleb Adlas, suudab ta esitada oma nime ja kaebuse - raske on hingata. Adlas keeldub ütlemast, kas Ganin ütles arstidele midagi muud, näiteks midagi oma ründajate kohta. 
- Ganinil on šoki tunnused, madal vererõhk ja hingamisraskused. Sel puhul on kaks taktikat - seisund stabiliseerida, hakata veeni võimalikult kiiresti üle kandma verd asendavaid lahuseid. Teine on kiire transport raviasutusse, kus saab teha operatsiooni. Ganinile kantakse üle vereasendajaid. 
- Politsei saabub kohale kell 00.40-00.45. Kiirabi on siis veel seal.
- Prokuratuuri andmetel jõuab Ganin Sütiste teel asuvasse Põhja-Eesti Regionaalhaiglasse 20 minutit pärast kohtumist meedikutega ehk kell 00.51. Tunduvalt lähemal asuvasse Keskhaiglasse ei viida teada sellepärast, et samal ajal olid selle mõlemad lõikussaalid juba töös. Teiseks asub rindkerespetsialist Põhja-Eesti regionaalhaiglas. Ganinil jääb elada veel tund ja 10 minutit. Ta sureb operatsioonilaual kell 2 öösel.
Askur Alas, Krister Kivi

Tallinna kiirabi tegevus kriisiperioodil
- 26.-27. aprillil Tallinnas toimunud sündmuste käigus osutas Tallinna kiirabi erakorralist arstiabi 78 patsiendile, kes olid seotud otseselt linnas toimunud rahutustega. Haiglasse toimetati 52 isikut, abi vajas 15 politseinikku. 
- 28.-29. aprillil andis kiirabi abi 23 isikule, neist 16 vajas haiglaravi. Abi vajas ka 12 politseinikku. Kokku vajas abi kaks üliraskelt (üks suri hiljem haiglas) ja kaks raskelt vigastatut. 
- Mõlemal päeval tegutses Kaarli kiriku juures staap, kust koordineeriti meditsiinilise abi andmist koos politseiga. Lisaks tegevusele tänaval osutasid Tallinna kiirabi töötajad  meditsiiniabi vigastatud või haigestunud politseinikele ka hotellides. Kokku osutati abi 51 politseinikule, kaks neist hospitaliseeriti. 
- 28. aprillil pani Tallinna kiirabi tööle täiendava brigaadi politsei filtris kinnipeetavatele abi osutamiseks.
- 26. maist  29. aprillini olid otseselt tööga sündmuskohal seotud Tallinna kiirabi 39 kiirabitöötajat ja kaheksa andsid abi politseinikele hotellides. Koduvalves oli kuus töötajat.
Askur Alas, Krister Kivi

FOTOD: öö Tallinnas
FOTOD: hommik Tallinnas