Skandaalne Filatov müüb oma Eesti transiidiäri

Eestis halva kuulsusega Vene firma Severstaltrans on pidanud viimased pool aastat kõnelusi Muuga sadama uhkeima naftatransiidi alase ettevõtte E.O.S. müümiseks.
Kõnelused käivad Hollandi suurfirmaga Vopak, kellele kuulub pool Pakterminalist.
Venelaste idee oli teha Muugale ülifirma, mis hakkaks valitsema kogu siinset naftatransiiti. Nad ühendasid sügisel kaks terminali – E.O.S. ja Trendgate – ja proovisid üles osta ka kolmanda, Eurodeki. Kuid Eurodekiga tekkisid erimeelsused maksuküsimustes. Seejärel püüdsid venelased osta mitte firmat, vaid ainult õlipütte.
Kuid Eurodek katkestas viimasel minutil ka selle tehingu ja rentis osa pütte välja Shellile. Teist osa rendib firma Gunvor, mida juhib Vladimir Putini soosik ­Gennadi Timtšenko.
Samal ajal on Severstaltransis Eesti äriga tegelev Andrei Filatov (pildild) mainekorralduse mõttes sundseisus. Ta lubas mullu avalikult, et kui pronkssõdur maha võetakse, siis juhib naftavood siit mööda. Vastasel korral on ta samasugune sõnamurdja nagu peaminister Andrus Ansip venelastele.
Teise allika sõnul pole Filatovil aga naftavoogude juhtimisel erilist sõnaõigust. Ta on püttide, mitte kauba omanik. “Sisuliselt on ta kinnisvarainvestor, ainult mahutite alal,” märkis allikas.
Filatov valis mahutite müümise. Usaldusväärse allika sõnul pole ostjaks valitud Vopak eriti vedu võtnud. Neid häirib muu hulgas asjaolu, et mullu liidetud E.O.S. ja Trendgate pole koos  töötanud veel aastatki ehk firma tegelik väärtus pole täisti selge.
Et kõnelustel Vopakiga hinda üles suruda, on Sever­staltrans juttu teinud ka teise suure firmaga Shell.
Kui Ekspress pöördus Andrei Filatovi poole ja küsis hinnangut toimuvale, keeldus mees vastamast väitega, et ei taha anda oma panust “poliitilisse vetsupotti”. Iga tema sõna võidaks praeguses kirgede möllus kuritarvitada. Ja seda just Eestis.
Filatov käis viimati Tallinnas paar nädalat tagasi. Ta esines siin Severstaltransi grupi veofirma Spacecom juhi Oleg ­Ossinovski kinnisel kohtu­protsessil. Seejärel korraldas E.O.S-i nõukogu koosoleku. Tuli ja läks rongiga, sest pelgab lendamist.