Nii näiteks on Kadri Tammepuu lapsest saadik teadnud, et tema tulevik on ravimimaailmas. Teised tüdrukud imetlesid baleriine, väikest Kadrit köitis aga apteek oma salapäraste tagaruumide ja lahkete letitaguste tädidega, kes leidsid kiiresti ja eksimatult sadade tabletikarpide seast tema küsitud c-vitamiini tropsid.

See vaimustus ei lahtunud ei Reaalkooli keemiatundides ega ka hiljem farmaatsiatudengina. Praktika Soome ravimifirmas Orion oli Tammepuule elamus omaette: näha tablettide valmimise erinevaid faase, mõnda rohtu koguni ise kokku segada – just see oli tema tõeline kutsumus. Ja seda valikut ei ole ta kunagi kahetsenud.

Kümnekonna aastaga on proviisoriharidusega daam ennast tõestanud turunduses. Juhtinud viis aastat ravimite hulgimüügifirma Magnum Medical müügiosakonda, tuli Apotheka pakkumine talle "täiesti ootamatult", aga ta võttis selle pikalt mõtlemata vastu. "Ma usun, et korraga mõjutada kolmandiku Eesti apteekide turundust on piisav väljakutse," ütleb ta selgituseks. Apotheka ühendab 134 Eesti apteeki, keti käive on üle 700 miljoni krooni.

Apotheka kett on mõneski mõttes kurikuulus. Kuus aastat tagasi alustati kahe apteegiga. Tollal vaid 23aastase, pooliku ülikooliharidusega Tartu noormehe Meelis Mäeotsa kavalast ideest koondada sarnaselt kiirsöögiketile McDonalds ühise kaubamärgi alla erinevaid apteeke sai tõeline läbimurre. Nüüd on Apotheka käes agressiivse apteegituru liidrikoht – see ei ole karmis konkurentsis nunnutamisega kätte võidetud. Apotheka on ravimitootjaid šokeerinud teravate müügikampaaniatega, mis on omakorda kaasa toonud süüdistusi kutse-eetika vastu eksimises ja konkurentsiseaduse rikkumises.

Nii et Kadri Tammepuu ei võtnud üle just sooja ja mugavat kohta. "Konflikte saab ikka juhtida ja lahendada. Ma pole veel kokku puutunud ületamatu konfliktiga," ütleb ta rõõmsalt naeratades. Igatahes pole kurikuulsad müügikampaaniad talle sugugi võõras valdkond – veel Magnum Medicali müügijuhina töötades oli ta seotud ravimimüügifirma konkurente ärritava äriideega, millenniumimänguga, milles Magnumist ravimeid ostvate apteekide vahel loositi peaauhinnana välja kolm Mercedest. Ka see tekitas kõvasti kisa, Magnumi käive aga tõusis ühe ropsuga. Tammepuu on need intsidendid minevikku jätnud. "Ma usun, et meie tegevus peaks enese eest kõnelema. Ma sügavalt usun, et see on eetiline tegevus."

Peale minevikuvarjude võib Tammepuu jalgealust libedaks teha ka turu olukord. Siiani on apteegiäri Eestis edukalt läinud. Nüüd on ravimipoliitika aga karmilt paika pandud ja piirhinnad välja töötatud, apteekidel seisavad ees rasked ajad. "See aasta näitab, mis saab. Kes satuvad raskustesse, peavad uksed kinni panema," ennustab Kadri Tammepuu. "Olukord on hull maa-apteekides. Aga Apotheka eesmärk on see, et vähemalt meie ketti kuuluvad väikesed apteegid igal juhul ellu jääksid."  

Ja apteekide juhatajad on uue juhiga rahul. "Ta on sada protsenti õige inimene õigel kohal," ütleb Tartu Raekoja apteegi juhataja Tiiu Kärner, kes tunneb Tammepuud juba aastaid. "Ta on kogu see aeg ravimitega töötanud, tunneb seda valdkonda, teab, kuidas asjad liiguvad. Ja see, kui ka meie juht on hariduselt apteeker... mis saaks veel parem olla?"

Ka Apotheka keti ühe omaniku Meelis Mäeotsa silmis on Tammepuu heas kirjas. Kui endine keti juht Rein Kermes arstikutse juurde tagasi suundus, oli Kadri Tammepuu Mäeotsa arvates "üks paremaid valikuid üldse". "Ta on inimene, kes viib kõik asjad lõpule – juhtide puhul tähtis omadus," ütleb Mäeots.

Isegi Magnum Medicali juhatuse liige Tarmo Laanetu tunnistab, et kuigi tal oli kahju kaotada "väga kohusetundlikku ja professionaalset" kolleegi, mõistab ta, et apteegimaailma läbi ja lõhki tundvale Kadri Tammepuule jäi tööpõld Magnumis kitsaks.

Nüüd on põld suur ja lai. Aga kõige selle juures ei ole Tammepuu unustanud, mida ülikoolis õpetati: iga ravim on eelkõige mürk. "Proviisorina ütlen ma küll, et ravimeid tuleks süüa nii vähe kui võimalik!" ütleb ta ega karda, et apteegiketi juhile võivad need sõnad kurjalt kätte maksta. "Meie leib ei kao kunagi ära – haigused vaevavad inimkonda juba tuhandeid aastaid."

Tartu ja ravimite fänn

* Kuigi Kadri Tammepuu on põline tallinlane, elab ta Tartus ega kavatsegi sealt lahkuda. Ta ei tunne "mõnusas ja turvalises" ülikoolilinnas Tallinna järgi isegi mitte igatsust. Ka Apotheka peakontor asub Tartus, nii et Tammepuul on lihtne oma 14-aastasele tütrele ja 11-aastasele pojale meele järgi olla. "Nad on öelnud, et nemad ainult Tartus elada tahavadki." Tammepuu abikaasa töötab riskikonsultandi ja õppejõuna.

* Kui Tammepuu ise apteegist midagi ostab, loeb ta alati ravimikarbilt selle koostist. "Meil on registreeritud üle 2500 ravimi. Selge, et ma üldiselt tean, mis nende toimeained on, aga mind huvitavad ka abiained."

* Turundust ei ole Kadri Tammepuu kunagi õppinud. Kaheksa aasta pikkune töö ravimite hulgimüügifirmades Pro Med ja Magnum Medical koolitas ta iseenesest spetsialistiks.