Veel enne, kui jumekat vihjet kontrollida jõuame, on telefonil toimetuse suhtes sõbralik Tallinna politseitöötaja. “Liiguvad jutud, et Einmanni suhtes on ilmumas kompromiteeriv materjal,” ilmutab ametnik head informeeritust ning soovitab tungivalt komissariga kohtuda, et viimane saaks esitada oma versiooni.

Varsti on Tallinna politseiprefektuuri majanduskuritegude talituse komissar Einmann Ekspressi toimetuses platsis. Et ta on oma sõnul juba tüdimuseni kõigis sisejuurdlusorganites seletusi andnud, ei hoia ta end tagasi, vaid räägib nii, nagu asi tegelikult oli. Tema sõnul püütakse Ekspressi kaasata räpasesse mängu.

Eelmäng, kus komissar Einmann esitab loo, mida teab väga kitsas ring

Isand Plukk on 46aastane ärimees. Tema isa on praegu pensionipõlve pidav endine Rakvere miilitsaülem. 90ndatel tegeles Jüri metalliga, kust pärineb ka tema algkapital. Sellal elas ta ka mõned aastad Moskvas. Einmann tunneb Plukki lapsest saati, sest viimane oli suvilanaaber.

Mullu oktoobris otsustas Jüri Plukk paigutada raha Jõgevamaal asuvasse Pajusi veinitööstusesse (AS Nurga) ja sai 35 protsenti firma aktsiatest. Teised ca 30 protsenti kuulusid veiniäris tegutsevale Ülle Otsusele (45). Kolmanda osapoole moodustasid ärimehed Igor Zavizion (32) ja Aleksei Karpov (36), kellele kuulus kummalegi ca 15 protsenti aktsiaid.

Venelased kaasati Einmanni andmetel ärisse, sest nood käisid tihti Otsuse firmast (OÜ Varlek – veinitootmine ja selle komponendid) kemikaale muretsemas. Poisid hakkasid aga ärinaisele survet avaldama, et tema aktsiad oma kätte saada ning firmas kontroll haarata. Plukk, kes oli tehase arendamisse kõvasti raha magama pannud, hakkas vastu ning veenis ka Otsust kindlaks jääma.

Vahepala: komissar Krusta comeback

Komissar Einmann puutus konfliktiga esmakordselt kokku, kui ta soovitas sõber Plukile juriidiliseks abimeheks ekspolitseinik Aivar Krustat. Kurikuulus komissar Krusta viibis pärast politseist lahkumist pikalt haiguslehel. Einmann aitas nüüd ekskolleegi ree peale.

Tõsistest lahkhelidest slaavi kompanjonidega rääkisid Plukk ja Otsus Einmanni kuuldes jaanuari alguses, kui kõik kolm koos laevaga Rootsi sõitsid. “Sel reisil kuulsin esimest korda, et on sellised mehed, nagu Zavizion ja Karpov, kes on väidetavalt seotud viinatootmisega. Jälitustöötajana panin need nimed kõrva raha,” räägib Einmann. Ühisel autoreisil oli politseiniku sõnul mitu eesmärki – Otsus ja Plukk kohtusid Göteborgi lähistel võimaliku välispartneriga, Einmann külastas Saksamaal sugulasi ning käis koos Plukiga Amsterdamis kasutatud autosid vaatamas.

Reisi kestel vestis Plukk, kuidas konflikti kestel olevat oma töötõendiga “vehkimas” käinud Tallinna kriminaalpolitsei autojälitustalituse juhtivinspektor Margo Rumask, kes oli esindanud oma sõpru Zavizioni ja Karpovit. (Rumask kinnitab Ekspressile, et on küll Zavizioni sõber, aga pole iial Pajusil käinud ega üldse tülisse sekkunud.)

Välismaalt naastes vestles Einmann oma eelkäija ja endise ülemuse, komissar Marek Helinurmega, kes juhib nüüd autojälitust ning on Rumaski vahetu ülemus. Einmann hoiatas – vaata Rumaski suhtes ette, tema sõbrad Zavizion ja Karpov on viinaärikad! “Tagantjärele analüüsides saan aru, et just sellest lausest hakkas kogu karussell pihta. Midagi ei oleks juhtunud, kui ma poleks neid viinaärikateks nimetanud,” kinnitab Einmann.

Teine vaatus: võmmid keeravad tülli

Nüüd sai Plukk ootamatult kõne allilmalt (kellelt, jääb saladuseks): vaata ette, politseile info andmine lõpeb halvasti! Härra Plukil on sest saati hirm naha vahel ja uksest välja minnes vaatab ta alati ringi, ega keegi teda parajasti sihi. Ka hetkel puhkab ärimees närvi väljamaal ning on taskutelefoni välja lükanud.

Tänavu 28. jaanuaril sõitsid aga Einmann ja Plukk koos nädalaks Hongkongi Hiina uut aastat tähistama. Samal ajal levis prefektuuris kulutulena jutt, kui kallis see reis on (väidetavalt üle 30 000 krooni) ja et Einmann on ära ostetud. “Ma elan tagastatud majas, mul on mõned Volkswagen-põrnikad ja üks vana BMW,” loetleb Einmann. “Ma ei võta altkäemaksu. Ainus asi – mulle tõesti meeldib reisida!”

Piletid Hongkongi osteti tema sõnul Lufthansa sooduskampaania käigus ja maksid 8000 krooni. Ööbimine otsiti odavaim. “Midagi pole ta mulle välja teinud. Piletite eest maksis algul Plukk, aga mina maksin omakorda talle,” räägib Einmann.

Ärev signaal jõudis siiski politseiameti sisekontrolli, mis pressiesindaja Robert Kõrvitsa sõnul “ei tuvastanud teenistushuvide vastast käitumist”. “Pluki suhtes pole ühtki kriminaalasja olnud,” lükkab Einmann tagasi väite, nagu oleks ta sõbra patte mätsinud. “Ma olen väsinud tõendamast, et ma pole kaamel.”

Vaatus number kolm, kus komissar Einmann sõlmib niidiotsad

Eriti huvitavaks läks aga asi siis, kui allilmas tuntud kodanik Oleg Lvov saatis signaali kuulsale politseinikule ja turvafirma Falck töötajale Veiko Kullale, et keegi Eero Einmann kiusab tema kaitse all olevaid Zavizioni ja Karpovit. Et Kulla ja Einmann õppisid aastate eest koos miilitsakoolis, mainis Kulla viimasele seda. (Kullalt endalt kommentaari saada ei õnnestu.)

Tagatipuks helistas Einmanni väitel advokaat Tiit Vajak, esitledes end Zavizioni ja Karpovi esindajana, ning küsis, kas Plukk on tõesti tellinud venelaste palgamõrva! “Ma ei saanud üldse aru, miks ta minult seda küsib ja seda ma ka talle ütlesin,” pihib Einmann.

Ekspressile väidab advokaat, et on politseikomissariga paljudel teemadel vestelnud. “Kui ta väidab, et me oleme Zavizioni ja Karpovi teemadel rääkinud, las ta väidab. Kordan – mul pole nendega täna mingit lepingut,” sätib Vajak sõnu.

Risttulle sattunud komissar Einmann hakkas juurdlema, mis mäng tema ümber õigupoolest käib. Kes on Zavizion ja Karpov? Mis seos on neil Lvoviga? Kuidas sobib sellesse pilti politseinik Rumask? Ja mis roll on selles loos tema ülemusel Helinurmel?

Lvov on kuulus allilmamees. Zavizion ja Karpov pole samuti politseile tundmatud tegelased. Kumbki pole teadaolevalt karistatud, aga Zavizion oli kahtlustatavana seotud ühe kriminaalasjaga, mis aga kohtuni ei jõudnud.

Teinud pisut detektiivitööd, pani Einmann kokku sünge versiooni. Piisab, kui öelda, et kolleege prefektuuri naabertalitusest ning viimaste sõbramehi see just heas valguses ei näita.

Epiloog, kus Ekspress torgib herilasepesa

Kolm kuud ei kosta kippu ega kõppu. Augusti algul, kuuldes, et Ekspressi huvi jätkub, muutub Einmann morniks ja püüab džinni pudelisse tagasi toppida. “Ma ei ole algusest peale sellesse loosse grammivõrdki puutunud. Ma ainult tunnen Plukki.” Kauaaegne politseinik kardab nüüd, et pressiga avameelitsemine läheb talle maksma ametikoha.

Ülaltoodu on suuresti Einmanni tõde. Mida räägib vastaspool? “Peate mujalt otsima, kes “koputab”,” ei lase Marek Helinurm end kolleeg Einmanni puudutavate kõlakate osas provotseerida. Pajusi veinitehas ja nimed Zavizion ning Karpov ei ütle talle tema väitel tuhkagi. Lõpuks annab leebunud Helinurm siiski lootust – ehk leiab kellegi, kes oskab sel teemal kõnelda.

Tunni pärast on Helinurm taas liinil. “Kohe helistab Igori-nimeline mees ja räägib oma versiooni,” lubab komissar ja torkab lõpetuseks. “Ja Einmann ei reisinud mitte ühe korra, vaid aasta jooksul kaks ja pool kuud.”

Randevuu Metropolis

Kohtume Pajusi veinitehase värske juhatuse esimehe Igor Zavizioniga – just tema on see, kes Helinurme vahendusel helistab – neutraalsel pinnal, Metropoli restoranis. Nurgalauas ootab jõulise figuuriga vabaajarõivastes mees. Tänu kohavalikule haarab tõmmu vestluskaaslane pilguga kogu saali ja restorani sissepääsu.

Vastaste versiooni kuuldes tõmbub tema sügavpruun jume kraadi tumedamaks. Zavizion möönab, et on politseinik Rumaski ammune sõber, aga ei selgita, kuidas tutvus algas. “Rumask ei oma selle looga mingit pistmist. See kõik on täielik jama. Vaidlused lahendati kohtus,” resümeerib Zavizion ja läidab lokaalihämaras uue sigareti.

Vene ärimehe lugu kattub kevadel EE-le laekunud vihjega: hoopis Plukk tahtis neile külma teha, püüdes firmas ebaausalt kontrolli haarata. Kui Zavizion partneriga tahtis asja majanduspolitseisse anda, teatas Plukk, et tema ei karda midagi, sest seal töötab tema sõber Eero Einmann. Tallinna komissar ise kinnitab, et poleks saanud uurimist kuidagi mõjutada, sest see jäänuks Jõgeva politsei pädevusse.

Veinitehase endine aktsionär Ülle Otsus ei taha nina vanasse tülisse toppida. “See on äärmiselt keeruline jutt. Parem kui ma sellest teemast eemale hoian. Pada sõimab katelt, ühed mustad mõlemad,” kostab ärinaine, kes loodab, et tema nimi selles kontekstis unustatakse.

Zavizion vaidlustas Pluki aktsiamanöövrid kohtus. Seda, et äritüli oleksid omavahel arutanud Veiko Kulla ja Oleg Lvov, Zavizion ei tea. “Tüli oli võrdlemisi kärarikas ja teada paljudele inimestele,” jätab ta otsad lahti.

Teda esindanud juristi Dmitri Melihovi sõnul leidsid osapooled kompromissi väljaspool kohtusaali, kusjuures läbirääkimistel esindas Plukki ekspolitseinik Krusta. Aprilli seisuga on veinitehase kontroll Zavizioni ja Karpovi kätes. Kusjuures samast ajast kuulub firma nõukogusse ka Olga Rivkina (33), tuntud venelasest ärimehe Mark Rivkini tütar.