Eestis Fantat joonuna oled otsustanud seda vältida. Siis kuskil Hispaania pärapõrgus satud siesta ajal sundseisu - Fanta või janu. Jood ja imestad, kuidas janu võib mõnd asja muuta. Kahtlus hinges, proovid jooki ka Pariisis, riigis, kus ka sinu kodumaal müüdav plekkpurgi Fanta on villitud. Ja kae imet, see on maitsev. Segaduses ostad purgi Fantat kaasa, et seda 1:1-le võrrelda kodus müüdavaga. Ja nad erinevad nagu öö ja päev – villitud Prantsusmaal, Fanta, kest sama, sisu mitte. Siis teab keegi pühendatu rääkida, et Läänes pannakse Fantasse, erinevalt Eestist, mahla.

Vene aja lõpust mäletad Marlboro meeldivat aroomi. Mälestus hajub mõne vabadusaastaga. Kannad süü leedu Philip Morrise tehase kontosse ja hakkad suitsetama Barclayd. Oled eluga rahul. Kuni korraga sõnastab sinu mittesuitsetajast ema, kellel sa haige olles oled palunud endale paki sigarette tuua, hirmu, mis sind pool aastat on kummitanud: “Sinu 2x kallim suits haiseb sama rõvedalt, kui su isa oma. Sa pole seda ju kogu aeg seda suitsetanud?”. Möödas on aeg, mil sinust jäi ruumi maha lõhn, mille peale ei kirtsutatud nina. Jälle üks kompanii on liigitanud su kodumaa prügimäeks.

Huvitav, kas sama strateegiat kasutavad ka kosmeetika, pesuvahendite jmt tootjad? Hiljuti pressist läbi jooksnud test näitas igal juhul kohaliku Bayeri kaubamärgiga pesupulbri olulist pesemiseelist šefiks reklaamitud kaubamärkide ees.

Olles leppinud olukorraga, kus brändi sisu Eestis ja Euroopas erineb, tabab jahmatus sind hoopis ootamatust küljest. Selgub, et ravimikompaniid kasutavad Eestit aegumisel ravimite prügimäena. Lehest loetud juhtum - kallis allergiaravim, mis säilib 26 kuud ja mida kantakse kaasas kaitseks võibolla tulemata jääva eluohtliku allergiahoo eest, Eestis müügil aegumistähtaja ületanult. Tähelepaneliku kliendi protesti peale antakse talle asenduseks 6 kuud säiliv preparaat vabandusega: “Me võtsime eelmise rohu valest partiist.”. Ilmselt jõuab see “vale partii” nüüd otsaga Etioopiasse.

Huvitav, mis järgmiseks prügimäe üllatuseks on? Kas kukub mõni “prügimäele” saadetud hävituslennuk keset Tallinna linna või osutub annetustega kogutud hingamisaparaat gaasikambriks? Ikkagi prügimäerahvas.