Turniiri peakorraldaja Urmas Randma kirjeldas võistluse saamislugu: „Olen elus spordiürituste korraldamisega tegelenud pikka aega, aga Pühajärve kiirmaleturniir on mulle kindlast kõige hingelähedasem, nagu oma laps. Ühel hommikusel sörkjooksul Pühajärve pargis leidsin end mõttelt, et see võiks olla sobiv paik maleturniiri korraldamiseks. Rääkisin oma ideest puhkekeskuse omanikule härra Tiit Vähile ja sain koheselt temapoolse nõusoleku. Ka mitmetahuline koosseis ja handicap süsteemis korraldamise idee tulid spontaalselt. Tosin aastat hiljem julgen öelda, et need ideed olid suurepärased, sest turniir on väga populaarne nii kodumaal kui ka raja taga, tegemist on ainulaadse maleüritusega maailmas.“

Võistlus on muutunud aasta aastalt üha populaarsemaks ja sel ainulaadsel maleüritusel osaleda soovijaid on üha enam. Pühajärvel saavad igal aastal kokku tippmaletajad, kultuuritegelased, ajakirjanikud ja ärimehed, et omavahel kiirmales mõõtu võtta. „Igal sügisel olen raskete valikute ees uue turniiri koosseisu formeerimisel. Häid ja sellele turniirile sobivaid mängumehi on rohkem, kui turniiril kohti. Olen igal aastal üritanud demokraatlikku joont hoida ja igal aastal viis kuni kümme uut mängijat turniirile mängima lasta,“ rääkis Randma.

Viie vooru järel haaras turniiril juhtohjad Nigel Short täisedu 5 punktiga 5st, talle järgnesid Normunds Miezis ja parima eestlasena rahvusvaheline meister Riho Liiva mõlemad 4,5 punktiga.

Traditsioonilisel turniiril on tänavu 32 osalejat. Maletajad on jaotatud tugevusgruppidesse, mis määrab mõtlemisaja pikkuse (näiteks 1. grupi ja 5. grupi suhe on 2:18). Süsteem kus suurmeistril on 2 minutit mõtlemisaega malefanaatiku 18 minuti vastu muudab partiid väga pingeliseks ja üllatusterohkeks.

„Kui esimestel aastatel oli turniiri eelarve kokkusaamine raske, siis populaarsuse kasvuga on ka toetajaid lisandunud, mis võimaldab kuulsate väliskülaliste kutsumist. Tänan Pühajärve Puhkekeskust eesotsas härra Tiit Vähiga ja kõiki toetajaid ning mängijaid, kes sellest omapärasest turniirist on aastatega kujundanud populaarse ja armastatud malesündmuse,“ tunnustas peakorraldaja Randma kõik kaasaaitajaid.

Reedel mängitakse 8 vooru, laupäeval toimub tõeline malemaraton, mil mängitakse 16 vooru ja pühapäeval mängitakse viimased 7 vooru. Laupäeva ja pühapäeva hommikul alustatakse mängudega kell 10. Tulemusi saab reaalajas jälgida turniiri interneti erilehekülje vahendusel aadressil http://www.eestimale.ee/pyhajarve2012/, samas toimuvad ka partiide otseülekanded, igast voorust tuuakse huvilisteni kuus põnevat kohtumist.