Jalapesu on rituaal, mis käib traditsioonilise Tai massaaži juurde. Ometi tunnen ma selle toimingu ajal ühtaegu tänulikkust ja piinlikkust. Daeng näib olevat minust vanem naisterahvas. Kuid mu jalgu pestes on tema näol ilme, nagu oleks käesolev toiming kõige ilusam, mida ta hetkel teha saab.

Tekib tahtmine ise kuidagi paremaks muutuda, et olla Daengile võrdne partner.

Eurooplaste ekslik kujutelm

Ma ei tea, kui palju aega selleks massaažiks kulus. Ma ei vaadanud kella. Mul olid silmad kinni.

Ma tean, et mõtlesin palju ajast. Sellest, et ei ole aega lihtsalt olla. Ja isegi kui midagi teed, siis pole mahti teha seda kaua ja põhjalikult. Pühendumisega.

Massaažistuudio Oriental House juhataja Kimmo Kamarik rääkis, et traditsioonilisel Tai massaažil ei ole erootika ega seksiga mingit pistmist. Kuigi mittetailaste maailmapilti on selline kuvand tekkinud.

Ja neil on õigus: ega massaažil polegi nende asjadega mingit pistmist. Ometi kaldusid mu mõtted sel ajal, kui varbaid sellise hooga muditi, et põlvest raksakas läbi käis, siiski ka nendele radadele. Just selle pühendumise ja naudingu pärast mõtlesin ma seksile - et miks sealgi enamasti neist puudu jääb.

Tööpäev algab palvusega

Mina käisin salongis kolmapäeval, ja tailannad kandsid rohelisi rõivaid. Tailastel on igal nädalapäeval oma värv ja nad riietuvad sellele vastavalt. Kõige tähtsam päev on esmaspäev - siis on seljas kollased riided, mis on kuninga värv.

Tailannade tööpäev salongis algab hommikupalvusega. Neil on seal väike altar, kuhu tuuakse Buddhale meelehead (loe: süüa ja juua, nagu viinamarju, banaane, vett). Annid seisavad kapikese peal nädal aega, siis on need pühitsetud ja võib ära süüa.

Enne iga kliendi juurde asumist pöörduvad nad samuti väikese palvega massaaži isa poole. Dr Jivaka Kumar Bhaccha oli India arst, keda peetakse selle ravitsemiskunsti loojaks.

Jordaania õukonna massöör

Aprillis käisid eestlased Tais massöörikandidaate läbi katsumas. Kümnekonna tööletahtja seast tuli leida parimad. Kõik polnud valmis vähemalt aastaks, kuid tõenäoliselt paariks kaugesse Eestisse tulema. Nooremõpetajad Daeng ja Kung (35, Thanaphorn Chaiwong) olid samuti nõus tundmatusse rändama tingimusel, et vanemõpetaja Thawee (53, Thawee Sae Heng) on neile siin toeks. Viimane on muide oma kodumaal väga hinnatud massöör. Teda olevat Taist koguni eralennukiga Jordaania õukonna liikmeid masseerima viidud.

Luba Eestis töötamiseks on tailannadel kaheks aastaks. Aga salongi omanikega lepiti kokku, et kui esimene aasta täis saab, vaadatakse, mis edasi.

Omaette eluviis

Massaaž on Tais midagi sellist, mida oskavad paljud. Oskusi antakse edasi põlvkonnalt teisele. N&au ml;iteks Thawee ema on massöör, mees on massöör ja tema tütar on massöör.

Lääne inimesele on massaaž töö. Tailastele eluviis. Nad õpivad kogu aeg. Kui kliente pole, uurivad Thawee, Daeng ja Kung raamatuid. Või istuvad maas ja harjutavad üksteise peal punkte või võtteid.

Tailaste elufilosoofia on, et kiirustada pole mõtet, selleks pole põhjust. Kimmo räägib, et kui Thawee, Daengi ja Kungiga linnas ringi käia, avastad pidevalt, et nad on sinust 50 meetrit maha jäänud. Neil on aega vaimustuda igast väikesest asjast, mis neile teele jääb.

Näiteks tõstab Daeng keskturul jalutades äkki mu seljas olevat fotokotti. "Heavy?" küsib ta osavõtlikult. "Heavy, very heavy," vastan mina. "See teeb sind nii suureks", leiab Daeng, ja suundub müügilettide vahele midagi maitsvat otsima.

Keskturu püsikunded

Kimmo käib Thawee, Daengi ja Kungiga paar korda nädalas Tallinna keskturul. Neil on seal juba oma tuttavad müüjad, kellega kaubeldakse ja kellele mööda minnes tervituseks lehvitatakse.

Põhiliselt ostavad tailannad puuvilju. Aga ka näiteks kõrvitsat, millest neile eriti meeldib selle pehme sisu. Või pikka prantsuse saia, mis maksab 3.20 tükk ja mida võib osta kohe mitu batooni.

"Nad on väga kokkuhoidlikud," ütleb Kimmo. Hindu vaatavad nad väga tähelepanelikult. Tailannad on meisterlikud kauplejad, kuigi nad peale oma keele ja õige vähese inglise keele muud ei räägi.

Lisaks meeldib neile uurida kõiksugu reklaambrošüüre. Kui mõnest reklaamlehest leitakse näiteks 67 krooni maksvad dressipüksid, siis on tingimata vaja minna sinna poodi, kus neid müüakse.

Eesti kastanid nii head ei ole

Tailannadele on väga oluline taimede maailm. Nad võrdlevad Eesti taimi Tai omadega - rõõmustavad, kui leiavad mõne tuttava liigi. Tundmatute kohta aga küsivad, kas seda saab süüa või ehk sellest teed keeta.

Kimmo räägib, et hiljuti käisid nad kõik koos kastaneid korjamas. Kastanid on Tais väga maitsvad ja naised tahtsid proovida, kui head on meie kastanid. Pärast viljade aurutamist, nagu neid Taimaal valmistatakse, leidsid nad siiski, et Eesti kastanid ei ole siiski nii maitsvad: "Not good, not good."

Mis on Tai massaaž

  • Traditsiooniline Tai massaaž (tai keeles Nuad-Thai) erineb suuresti sellest, mida meie massaaži mõistega seostame. Tegemist on keerulise energeetilise tervendamismeetodiga, milles on ühendatud akupunktuuri ja jooga elemendid.
  • Massaaž toimub põrandal matil, mitte laual. See võimaldab massööril oma kehakaalu kõige tõhusamalt kasutada. Seanss koosneb erinevatest venitustest, aga ka vajutustest näiteks peopesa, pöidla, jalaga. Abivahendina võidakse kasutada ka veel näiteks aurutatud ürdikompresse. Sel moel avaldatakse mõju energiakanalitele. Nende avamine vabastab lihastes nii pindmised kui sügavamad pinged.
  • Põhjalik Tai massaaži seanss võib kesta kolm tundi. Eurooplaste puhul piirdutakse tavaliselt tund-poolteist kestva massaažiga.

Teenimine on lunastus?

Mulle oli see massaaž täielik üllatus. Olen alati suhtunud jalamassaaži kiitmisesse kui naisteajakirjades ülehaibitud žanrisse. Aga enesetunne oli tõesti vähemasti nädal tunduvalt parem. Teine asi, millele mõtlesin, oli tailannade religioosne alandlikkus ja vähenõudlikkus. Teatud mõttes sarnanesid nad piiblis kirjeldatud patuse naisega, kes teiste arvamusest hoolimata pesi pisaratega, kuivatas juustega ja võidis mürriga Jeesuse jalgu. Teiste teenimine on lunastus?
Karin Paulus