Harvardi meditsiinikooli teadlane David Sinclair ja Baltimore'is asuva USA riikliku vananemisuuringute keskuse teadlane Rafael de Cabo jagasid oma aastavanused katsehiired kolme rühma. Ühele neist anti tavalist toitu, teise rühma menüü oli tavapärasest kaloririkkam ning kolmandad hiired einestasid samuti kaloririkka menüüga, millele oli lisatud ka resveratrooli.

Poole aastaga olid kõik teise ja kolmanda rühma hiired end rasva söönud. Kuid aasta möödudes hakkas kolmanda rühma ehk resveratrooli saavate hiirte tervis edestama teise rühma liikmete oma, kes sõid kaloririkast toitu ilma punaveiniaineta. Kokkuvõttes järeldasid teadlased, et resveratrool aitas vältida diabeedisarnaste haiguste väljakujunemist ja maksakahjustusi ning pikendas hiirte eluiga 30 protsendi võrra.

Esmaabivein?

Kõhukatele veinisõpradele võib ülal kirjeldatu kõlada uskumatu rõõmusõnumina, ent rutakaid järeldusi punaveini mõjust rasvunud inimestele on siiski vara teha, hoiatavad teadlased. Hiired alustasid resveratrooli manustamisega täpselt samal ajal, kui hakkasid sööma liiga kaloririkast toitu. Kas ja kuidas resveratrool aitab varasema liigsöömise käigus tekkinud tervisekahjustuste vastu, on seega ebaselge. Hiirte katse kordamiseks peaks inimene kuni oma keskeani toituma igati tervislikult, siis aga pühenduma hamburgeritele ja punaveinile.

USA John Hopkinsi ülikoolis samuti hiirtega korraldatud teine katse aga näitas, et resveratrooli regulaarne manustamine aitas vältida ajuveresoonte lõhkemist ja sellest tekkivaid ajukahjustusi. Resveratrooli on seostatud veel luuvähi kujunemise pidurdumisega.

Veinipudeliga voodisse

Mõne aasta eest samuti Harvardi meditsiinikoolis pärmiga tehtud katse näitas, et resveratrool pikendas pärmi eluiga kuni 70 protsenti, sest aitas organismis tõsta DNAd stabiliseeriva ensüümi taset. Ning Taani teadlaste uuring tõestas, et resveratrool aitab kaasa isegi rasestumisele: 30 000 naise elustiili uuring kinnitas, et kõige kiiremini ja hõlpsamini rasestusid just veini trimbata armastavad naised. Nad edestasid nii oma karskeid suguõdesid kui ka õllelembeseid või kangeid napse pruukivaid naisi.

Kuna resveratrooli-entusiastide kinnituste kohaselt on tervislik annus kolm pokaali punaveini päevas, jääb siiski ebaselgeks, kas Taani naiste kiire rasestumine oli tingitud resveratrooli keemilisest mõjust või veinijoomise käigus tekkinud sensuaalsest meeleolust ning sellele järgnenud sündmustest.