Nende muutuste eest hakkab vastutama verivärske peatoimetaja Heidy Purga. Raadiost ja telest tuttav just nooremale publikule.

Purga tunnistab, et olukord raadios on praegu veel päris segane. Veel mõne nädala eest tundis ta, et paljudele suvega tekkinud küsimustele ei antud vastuseid. Nüüd peaks ta aga juhina ise suutma samadele küsimustele vastata. Edu valem ongi inimestega rääkimine, teab noor juht.

“Heidy Purga hakkab otsustama, kellega koostööd teha,” sõnab Eesti Raadio programmidirektor Sulev Valner. Otse öeldes - mitmed raadiohääled jäävad oma saatest ilma. Avaliku konkursiga otsitakse uusi tegijaid ja ka Purga kinnitab, et tahab anda noortele talentidele võimaluse raadiotööd tehes areneda.

****

“Raadio 2 on nagu heade näitlejate trupp mitte eriti heas näidendis,” iseloomustab Valner.

Hetkel paistab asi tõesti kirgedest kubiseva draamatükina. Esmalt tabas koduseks saanud raadiojaama töötajaid tõelise šokina riigiasutuste asjaajamisega harjunud Allikmaa korraldus avada kõik raadiomajja saabunud kirjad. Usaldamatus paisus nii suureks, et koosolekuid hakati lindistama. “Kui info ei ole just meeldiv, on inimestel kombeks väita, et nad ei olegi midagi kuulnud,” seletab Valner.

Raadio 2s algusest peale olnud Allan Roosileht nimetab praegust olukorda Raadio 2s brežnevlikuks. Ta ei mõista paljusid uuendusi alates töötajate kirjade avamisest ja lõpetades sellega, et teatud koosolekutele pole üle 30aastased inimesed oodatud.

“Kirjade avamine on jäänud, aga selle kord täpsustub,” selgitab Valner. Lärm noortekoosolekute ümber olevat aga liialdus. Juulis toimunud seminaril otsustati, et noortejaama tegemiseks tuleb esmalt küsida eelkõige noortelt raadiotegijatelt, mida nemad ootavad. Seepeale toimus tõesti kaks koosolekut. “See ei olnud mõeldud sektina, mis vastandub ülejäänud seltskonnale.”

Endine R2 juht Urmas Leinfeld tunnistab, et pidas uute ülemustega mitmes küsimuses maha tuliseid vaidlusi. Veel kevadel osales Leinfeld raadiojaama uue arengukava väljatöötamises, võimalust seda ellu viia talle enam ei antud. Esmaspäeval pidas ta lahkumispidu.

Teisipäeval on Heidy Purga esimene tööpäev peatoimetajana. Ei ole märgata, et “uue” raadiomaja kümnendal korrusel valitseks sel puhul mingi elevus. Purgal pole seljas ranget kostüümi ega ole ette näidata tummaks veenvat arengukava. Selle esitamiseks on tal aega täpselt 1. oktoobrini.

Oma esimese tööna uuel ametipostil on ta valinud vastutavateks toimetajateks päevasesse vööndisse Sten Teppani ja õhtusesse Raul Saaremetsa. Tegijatelt, "kelle nimed ei vaja tutvustamist”, tuleb ideid nagu küllusesarvest, kiidab Purga.

Roosades sokkides jalgu kõlgutades räägib ta, et tal pole mingit kavatsust hakata oma töökaaslastesse ülemusena suhtuma. Ta ei kiirusta ka oma nurgatagust lauakest välja vahetama Leinfeldist tühjaks jäänud kabineti vastu.

Raadiomajas toetavad Purgat ka teised peale juhatuse. “Hästi hea, et uus inimene tuleb jaama seest. Kui tuleks väljastpoolt ja hakkaks müttama, oleks ikka päris hull,” nendib Purga eelkäija Leinfeld.

Isegi uue juhatuse otsuste üks häälekamaid kritiseerijaid Roosileht ütleb, et Purga on raadiotööga hästi kursis ja talle tuleb anda võimalus ennast tõestada.

****

Elvast pärit tüdruk sattus raadiosse levinud skeemi järgi. Toona Pedas näitejuhtimist tudeerinud piiga läks sõbrannadega raadiosse end reklaamilugejaks pakkuma. Sõbrad vajusid ära, aga tema jäi. Seda hoolimata tõigast, et hääletämber ei olnud just kiita. Purga tunnistab, et hääle pärast on ta rohkelt kriitikat saanud ning on seda ka kõvasti treeninud.

Peda jäi pooleli, sest eriala polnud kõige sobivam. Samal ajal aga tegi toonane Raadio 2 juht Riina Sildos Purgale ettepaneku hakata vedama Eesti muusikaedetabeli saadet. Eks ikka säravate silmade järgi, põhjendab Sildos reklaamilugeja valimist saatejuhiks.

Edetabelisaate kõrvale tekkisid riburada mööda noortesaated ETVs, kadunud TV1s ja TV3s. Töö suunas ta õppima Concordia ülikoolis Hagi Šeini poolt äsja avatud elektroonilise meedia erialale. Jumal tänatud, et õigel ajal lõpetatud sai, muigab Purga.

Nagu paljud raadiotöötajad, käib DJ Heidy klubides plaate mängimas. Plaadikeerutamine on Purgal perekonnas, sest tema elukaaslane on hiphop-DJ Critikal. Ise kuulab ta ainult “head muusikat” - souli, funki, r&b’d.

***

Mida siis uus juht Raadio 2s täpselt teha tahab/tegema peab? “Et sellest jaamast saaks väga kvaliteetne noortele suunatud raadiojaam,” annab Purga umbmäärase vastuse. Ega tal olegi tegelikult muud öelda, sest tunnistab ka ise, et R2 peatoimetaja roll on praegu oluliselt väiksem kui varem. Tema valib küll meeskonna, kuid töölepinguid sõlmib ja lõpetab ikkagi Eesti Raadio programmijuht Valner.

Esimene muudatus on see, et raadio tõmbab oma sihtrühma tugevasti koomale piirdudes 15-25aastastega. See ei tähenda tingimata, et riigiraadio noortejaamast saab nüüd teine Sky Pluss, tõttavad tegijad kinnitama.

“Ühiskonnas on toimunud mingi pööre – väärtushinnangud on paika loksunud,” nendib Purga. See on lühike kokkuvõte läinud aasta lõpus ja tänavu kevadel läbi viidud kuulajauuringutest.

Noortele tahetakse pakkuda kõikjal lokkava meelelahutuslikkuse kõrval midagi sisukamat ja mõtestatumat. “Tõsiseltvõetav, aga mitte tingimata tõsine,” valgustab Valner. Senisest rohkem peaks eetris kõlama muusikat. Ainuüksi eetrist kaduv reklaam (Urmas Leinfeldi sõnul “ärikanali intervjuu, loosimised, kauplustes passimised ja muu tilulilu”) vähendab sõna osakaalu.

“Kusagil maalimas ei tehta nii suure kuulatavusega jaamaga sellist asja,” kuulutab Allan Roosileht. Viimaste uuringute järgi on R2-l 248 000 kuulajat. “Kui Riigikogule ei meeldi see jaam, siis pangu ta kohe kinni!”

Raadio juhid on välja arvutanud, et reklaami kadumisega jääb R2-l saamata 15 miljonit krooni. Selle raha on põhimõtteliselt lubanud anda Riigikogu, kuid enne tuleva aasta riigieelarve allakirjutamist pole miski kindel. Juba räägitakse seitsmest miljonist. Umbes niipalju kulub raadiojaamal ainuüksi palga- ja püsikuludeks.

Kõige mustema kava järgi võib Purga end 1. jaanuaril avastada olukorrast, kus Raadio 2 peab rahapuudusel uksed sulgema. Ta tunnistab, et on isegi sellise variandi peale mõelnud.

Heidy Purga meediapagas:

Alustas saatejuhitööd Raadio 2s koos Kaarel Kosega edetabelisaates “R12”. Hiljem vedas soovisaadet “Lustikummut”.

Praegu juhib koos Koit Raudsepaga R2 hommikuprogrammi. Samuti mängib soulmuusikat saates “Must mesi”, millest kasvas ühtlasi välja samanimeline üritussari kohvikus Moskva.

Televisioonis juhtinud noorte muusikasaateid "Filter", "ZTV", "Fizz Superstar". Nüüd alustas teist hooaega ETV "Tähelaeva" saatejuhina.

Juhtis lühikest aega ilmunud noorteajakirja Zäp.