Mulle hakkas nii tunduma juba eelmise aasta jaanuaris, kui kultuuriürituste käibmaks tõusis hüppeliselt viielt protsendilt 18 peale. Kui me veel detsembris oli viie portsendiline käibemaks, siis müüsime festivalipasside rekordkoguse läbi aastate. Jaanuari algusest oli aga müük nagu ära lõigatud. Vat siis hakkas mulle tunduma, et läheb jamaks.

Ja eelmisel suvel alla miljonilise kahjumiga lõpetasime ka. Siis tõusis käibemaks ju veel natukune. Kõigele lisaks veel majanduses toimuv. Kui see kõik liita, siis tekib väga halb sünergia, kus inimeste rahakott õheneb, aga riik tõstab neli korda maksu. Kindlasti on meie publiku hulgas ka töötuse protsent kõvasti kasvanud. Kulusid on vähendada ainult artistide realt. Aga siis me lõpetaksimegi Viljandi lava peal Bulgaaria artistidega. See ei oleks publiku jaoks ka hea lahendus.

Oled Järvakandi valla volikogu liige ka. Kuidas Järvakandis see otsus vastu võeti?

Kohalikele ettevõtetele oli see Rabarocki toimumise nädalavahetus nagu 13. kuu käive. Nüüd ongi nii, et need mõned miljonid, mida 10 000 pealine publik kulutas, liiguvadki kas Salacgrivasse või Helsingisse. Sest teine suur rokifestival Green Christmas on ju ka pillid kotti pannud.

Oled sa teiste kontserdikorraldajatega arutanud, kas kontsertide poole pealt üldse järgmisel suvel Eestis midagi toimub?

Kui vaadata tagasi 5-protsendilise käibemaksu nn „kuldajale", mis kestis umbes aasta ja veerand, siis käisid Eestis fantastilised artistid - Bryan Ferry, Bob Dylan, Lou Reed. Mitte keegi ei oleks neid toonud 18 ega 20 protsendiga. Ja kui vaadata, mis toimub nüüd, siis põhimõtteliselt ei toimugi midagi.

Tundub, et Eestis ongi praegu ruumi ainult selliste ülisuurte üksikute masskontsertide nagu Madonna korraldamiseks.

Jah, ainult kindla peale minekud. Morrissey, kes vääriks ka kindla peale suurt saali nagu Saku Suurhall, esineb siis Rock Cafes, mille kindla peale välja müüb. Keegi ei too enam Bob Dylanit, Lou Reedi või Bryan Ferryt. Nendest kindla peale minekutest toimuvad ka kaks Metallica kontserdit seekord Riias, mitte Tallinnas.
Kui inimesed arvavad, et väga suur osa kontsertide eelarvest liigub riigist välja, siis see päris kindlasti nii ei ole. Väga paljud kohalikud ettevõtted saavad just tänu sellele tööd. Hotellid, turvafirmad, lava- ja helitehnikaga kaubitsejad jne. See on kindlasti majandust elavdav kultuuriettevõtlus, mitte nagu vastupidi.
Praegu on hästi populaarne sõna „loometööstus", kõik poliitikud jahuvad sellest. Aga reaalsus on see, et kaks suurt ja põhimõtteliselt ainsat rokifestivali on pillid kotti pannud; BEM Agency, kes korraldas Limp Bizkiti ja James Blunti kontserdid, läks pankrotti; Jazzkaar oli viimasel aastal suures kahjumis. Selline on loometööstuse tegelik seis.

Või võtame üleüldise rahvusvahelise kuvandi, kus meil puudub riigis suur rockfestival. Aga tundub, et poliitikud sellepärast ei muretse. Välispress küsib praegu mu käest koguaeg, kes on need idioodid, kes on selle maksuerisuse kaotamise taga. Siis loed neile ette, et „kultuuriminister algatas...". Loomulikult tehti seda Jürgen Ligi näpunäidete järgi, sest ega kultuuriminister meil ise ju ei mõtle.
Vat selline on meie rahvusvaheline kuvand: seda riiki juhivad idioodid.

Ega sa vist 2011. aasta Rabarocki toimumise suhtes ka väga lootusrikas ei ole.

Noh, olen kindlasti lootusrikkam kui siis, kui oleksime praegu teinud jõuga festivali. Me ei oleks teist nii suurt kahjumit üle elanud ja siis oleks küll aamen olnud. Praegu on lootust rohkem, kui majandusolukord paraneb ja inimestel on rohkem raha, mida ajaviite peale kulutada. Aga nii naiivne ma pole, arvamaks, et Eesti läheb ülejäänud Euroopa teed ja toob käibemaksu erisused tagasi. Suur jama ongi see, et Soomes on käibemaks 8 protsenti ja Lätis puudub üldse. See paneb meid raskesse olukorda artistidele pakkumiste tegemisel. Esiteks on meil juba inimesi vähem kui Lätis, teiseks saame artistidele teha 20 protsenti väiksemaid pakkumisi.

Sponsorid olid valmis teid edasi toetama?

Sponsorid olid vägagi valmis, aga nad said aru, et ei ole mõtet tulla oma kaubaga tühjale platsile. Nad tahaksid 2011. aastal kindlasti jätkata

Seda ei kaalunud, et üritust protestiks Lätti viia?

No vaata, me ei ole ju ka mingid suured ärimehed. Me ei tee seda äri pärast. Rabarocki korraldavad muusikud. Meile ei ole see elu küsimus, kas see toimub või ei toimu. Me oleme teinud seda kõikide muude asjade kõrvalt ja une arvelt. Meil on tegemist ilma Rabarockita ka.