„Praegu tundub, et inimese vabast soovist ja taotlusest on saanud karm käsk - kõik pensionärid panga klientideks," märkis Treial, lisades, et teadaolevalt on mõned pensioniametid seadusevastaselt kitsendanud pensionäride ja toetuse saajate õigusi ning keeldunud alusetult rahuldamast taotlusi pensionide ja toetuste kättetoimetamiseks riigi kulul hajaasustusega aladel elavatele eakatele inimestele.

Näiteks on pensioniamet jätnud seadusevastaselt rahuldamata asulas elava sügava liikumispuudega isiku taotluse pensioni kättetoimetamiseks riigi kulul, keda otseselt kaitseb seadus. Seaduses sätestatu kohaselt on õigus nõuda pensioni ja toetuste riigi kulu kätte toimetamist sõltumata sellest, kas liikumistakistusega pensionär või puudega isik elab linnas või asulas.

„Kas sotsiaalminister on jaganud kätte „kontrollarvud", määratlenud ära pensioni koju saavate inimeste arvu ning ülejäänutele, puudega või liikumistakistusega inimestele seda teenust ei osutata, kuigi selline tegevus on seaduse vastane," sõnas Treial.

Treiali sõnul näitab sotsiaalminister Maripuu selline käitumine, et tema järjekordne saamatu ja eluvõõras tegutsemine sunnib ametnikke töötama kiirustades ega võimalda süveneda inimeste muredesse. „Sotsiaalminister peab teadma, et iga seadusesätte taga on inimene oma vajaduste ja elusaatusega," lisas Treial.

Rahvaliidu Jõgevamaa ja Viljandimaa maakonnaühendused on alustanud koguma inimeste kaebusi, kelle õigusi on rikutud. Rahvaliit soovib alustada sarnaste juhtumite kogumist kõigis maakondades.

Rahvaliidu fraktsioon annab järgmisel nädalal Riigikogu menetlusse eelnõu, mis jätaks kehtima pensionide väljastamise senise korra ja säilitaks võimaluse saada pensioni riigi kulul postiga. 1. veebruarist peavad kõik saama oma ettenähtud pensioni.