Möödunud reedel teatas põllumajandusministeerium, et minister Tiit Tammsaar tühistas käskkirja Varese juhiks valimise kohta. Ameti peadirektorina jätkab Ago Pärtel.

Pärtelil puuduvad enda sõnul "erakondlikud seosed", kuid ta kandideeris 2002 oktoobris Harjumaal Jõelähtme valla volikokku Eestimaa Rahvaliidu nimekirjas. Samas nimekirjas osales ka Maido Paju, kellest on tänaseks saanud minister Tammsaare nõunik. Pajo sõnul ei mõjutanud poliitiline kuuluvus peadirektori ootamatut väljavahetamist "absoluutselt mitte".

"Me oleme mures, et Eestis ei tekiks kriisi toiduohutuse alal seoses uue inimese tulekuga," ütleb Pajo. "Meil pole aega uut inimest välja õpetada."

Ka ministri teine nõunik Mart Helme räägib, et Varese tööleasumine oleks võinud tuua kaasa segaduse. "Tema puhul võib juhtuda, et amet ei suuda oma tööd teha ja me saame kaela väga vinged Euroopa Liidu trahvid."

Rahvaliidu juhitav ministeerium põhjendab Varese äraajamist väitega, et tal puudub veterinaariaalane kõrgharidus. Naine on lõpetanud EPA zootehnikuna.

Talvel toimunud peadirektori konkursi tingimustes polnud ühtegi sõna veterinaariaalase kõrghariduse nõude kohta.

Veterinaararsti diplomi nõudest loobus eelmine põllumajandusminister, Keskerakonda kuuluv Jaanus Marrandi. Marrandi tahtis viia lahku Eesti peaveterinaararsti ja veterinaarameti peadirektori ametikohad.

"Ago Pärtel on väga hea spetsialist," põhjendab Marrandi. "Mul oli plaan teha temast peaveterinaararst ja anda keskasutuse juhtimine inimesele, kes on nuusutanud rahvusvahelist õhku."

Aastaid ÜRO põllumajandus- ja toiduorganisatsioonis FAO töötanud Vares on just selline tüüp.

"Ma tahtsin, et ametis hakkaks info liikuma ja inimesed koolitust saama. Koolitust on seal saanud vaid üksikud. Nõukogudeaegne militaarne süsteem tuleb muuta avalikuks teenistuseks, " räägib Vares Ekspressile. "Ametis on palju teha. Näiteks loomaregister ei tööta ikka veel. 10-20 protsenti loomadest on väljaspool registrit. Info ei liigu. Koostöö teiste riigiametitega on puudulik."

Kummalisel kombel sai just välismaa kogemus Varesele saatuslikuks. 15 maakonna veterinaarikeskuste juhid ja nende töötajad kirjutasid kaks kirja, et on tema vastu. Ühe sai konkursi ajal riigikantselei, teise pärast ametisse asumist uus minister Tammsaar.

"Kas olen loll või koll? Või ei sobi neile naine?" küsib Vares. "Räägitakse, et ma ei valda veterinaariaalast sõnavara. Inglise keeles valdan seda paremini kui 80 protsenti eesti veterinaaridest."

Kuid Varesele räägiti vastuseisust alles juuni algul, kui ta oli oma koha FAOs üles öelnud ja Tallinnasse kolinud.

10. juunil kohtus naine minister Tammsaare ja tema nõuniku Pajuga.

Varese sõnul öeldi talle, et peadirektoriks ta ei saa. "Tammsaar küsis, kas ma ei taha kuhugi mujale välismaale minna? Ma ütlesin, et ma ju tulen sealt. Mulle pakuti Eesti esindaja kohta rahvusvahelises kaubandusorganisatsioonis WTOs. Ma keeldusin."

Pakkumine on imelik, sest selle koha täitmiseks käib parajasti avalik konkurss.

Praegu peab Tiina Vares nõu sõpradega ja otsib juristi. "Kaalun ministeeriumi kohtusse kaebamist. Ma ei saanud töökohta, kuhu mind kinnitati igati seaduslikult."

Raplamaa veterinaarkeskuse juhataja Aavo Lumi tunneb juhtunu üle rahulolu. "Keegi pole püüdnud meile selgitada, miks on püütud juba pikka aega Ago Pärtelist peadirektori kohal lahti saada. Ega me ei ole mingisugune lambakari, keda on vaja haldusjuhtida. Meil on spetsiifiline eriala."

Ka Aavo Lumi kandideeris valimistel rahvaliidu nimekirjas.