Eestlaste põhitoidus

 

  • Räime rasvasus on muutuv suurus: kevadräimes on pärast kudemist vaid 2–3 protsenti rasva, sügiseks aga juba 6–8 protsenti.
  • Eestis püütud suurima räime kohta andmeid ei ole, kuid Soomest Porkkalast on 1959. a saadud räim kaaluga 1050 grammi.
  • Laine Remmelga raamatus “Räimeroad” (Huma, 1996) on 287 räimeretsepti; Jüri Tuulik väidab võimalikke räimeretsepte olevat “õhus” üle poole tuhande. Soome rannakülades üteldi nii, et piiga peab mehele minnes oskama teha räimest sada eri toitu.
  • Räim sarnaneb vägagi kiluga ning tihti nad ka ujuvad samas parves ning neid müüakse turul läbisegi. Maitse poolest on kalad aga erinevad. Kuid nende eristamiseks ei tasu siiski iga kala maitsma hakata: lihtsaim viis on tõmmata kaladel sõrmega üle kõhuserva, saba poolt pea poole - kui kilul on kõhuäär luine, “karvane”, siis räime kõhuäär on sile, libe.
  • Eesti kalurite kulinaaria tunneb ka verivärske räime söömist – otse paadis võeti loomusest kala, tõsteti see sabapidi õhku, suunati sageli veel siputav kala peadpidi suukoopasse ning neelati peaaegu ilma närimiseta alla. Kaluritele on see käkitegu, mida lugejatele siiski ei soovita – eriti loomakaitsjate nähes.

Uskumisi:

Räimevõrgu sissepanekul visati võrgukiviga märki. Pihtasaamine võrguvaiale tähendas, et saak tuleb hea (Pärnu).

Esimesi kevadel püütud räimi tuleb külarahvale jagada, siis on kogu suve hea kalaõnn (Häädemeeste).

Võrku jäänud üksikuid suuri räimi loendati. Paaritu arv tähendas, et saab veel kalu (Reigi).

Kui vankriga randa minnakse ja siga tuleb end vastu vankrit nühkima, saab palju räimi (Viljandi- ja Pärnumaa).

Paarisarv silku ei tohi süüa, muidu ei saa enam kalu (Vändra, Suure-Jaani).