Nii ongi konfliktis välismaailmaga Putini viimaseks liitlaseks sõjapealik Ramzan Kadõrov, Tšetšeenia president 2007. aastast, sisevägede kindralmajor, Tšetšeenia Teaduste Akadeemia liige, mõlema suurema tšetšeeni ülikooli auprofessor, kes ise lõpetas 2004. aastal ühe Moskvakõrgkooli filiaali õigusteaduskonna (oskamata samal aastal intervjuus Anna Politkovskajalenimetada oma lõputöö teemat ega oma spetsialiteeti juristina).

Kadõrovi käitumine on samas ettearvamatum kui toornafta hind, ta võib Putini reeta esimesel võimalusel. Kadõrovi klann sõdis aastatel 1994–1999 vene sõjaväega, kuni vene eriteenistustel läks korda neid poolt vahetama meelitada. Ta võib hommikul kohalikus tšetšeenikeelses televisioonis kelkida, et “näitab venelastele jõuga koha kätte” ning õhtul Vene riigitelevisioonis tõotada vigases vene keeles kirglikult ustavust Putinile.

Raha tuleb kuskilt

Mis seisab selle kummalise armastuse taga? Anna Politkovskaja sõnul kasvatas Kreml draakoni, keda nüüd tuleb pidevalt toita, et see tuld ei sülgaks. Kui Tšetšeenia presidendilt ühes intervjuus küsiti, kust Tšetšeenia raha tuleb, siis Kadõrov vastas: “Ei tea. Allah annab. Kuskilt tuleb.”