Aapo Ilves on oma kodukandi Räpina patrioot ja sellest vaimust on kantud ka tema ajaloopõhised rahvatükid. “Ööpik Võhandu kaldalt” jutustab Räpina lähistelt Kõnnu külast pärit kultuuriedendajast Herman Juulius Schmalzist (1870-1945), kelle loomingu hulka kuulub muu seas tuntud laul “Sauna taga tiigi ääres”. Schmalz oli värvikas ja isepäine isiksus – näiteks armastas ta ise endale ordeneid anda ja viiulimänguga ilma mõjutada. “Wõõbsu palas!” pajatab aga möödunud sajandi esimesel poolel Võõpsu külas tegutsenud Tulekustutajate Seltsi ettevõtmistest, tollasest seltsielust ja küla põlemisest.

“Mida saab Sevilla kasu sellest, kui Vanemuine mängib “Sevilla habemeaajajat”? Mitte halligi,” arvab Aapo ja selgitab, et tema näidendite iva on panna koht iseennast mängima, tuues ajaloo varjust välja unustatud teemad ja isikud. Aapo tahab lõunaeestlastele anda tagasi nende identiteeti, mis on vahepeal kirjakeele pealetungiga kõikuma löönud.    

Kohaliku kultuuri edendaja Aapo Ilvese rolli ja missiooni võib võrrelda Schmalzi-suguste omaga möödunud sajandil. Lisaks kirjutamisele on graafikahuviline Aapo Räpinas ka kunstistuudiot vedanud ja viljeleb Lõuna-Eesti põhist muusikat ansamblis Lõkõriq, mille tänavu ilmunud esimene heliplaat “Süa kisk” ka müügilises mõttes edukaks on osutunud. Lisaks Aapole on tuntumatest kultuuriinimestest selle bändiga seotud poetess Kauksi Ülle ning näitleja ja luuletaja Merle Jääger. Rahvalike laulude kõrval interpreteerib Lõkõriq Lõuna-Eesti keeles poplugusid Nick Cave´ilt ning ansamblitelt Kino ja Akvarium. Idee on näidata, et Lõuna-Eesti kultuuris on võimalik kõik – nii arhailine kui moodne. 

Miks on ikkagi hea olla Räpina patrioot?

“Elementaarne koolifüüsika. Räpina asub Lõuna-Eestis. Kui maname silme ette Eesti kaardi ja kujutame ette, et see on anum, siis kuhu vajub kuld ja kuhu tõuseb sitt? Kuld vajub ikka alla ehk põhja ja sitt jääb pinnale ehk latva,” vastab Aapo allegooriliselt. “Räpina on ka kultuuride risttee. Ühtepidi on see Võrumaa nurk, aga ta on vastu Setumaad, kokkupuutes setu kultuuriga. Siin on võrdlemisi vähe kapseldumist,” kiidab Aapo.