Aastapäevaballi kleitide asemel astusid ülevaatamiseks ette Reeda keskkonnahoidlikud teosed. Modellideks olid lavakunsti­kateedri esimese kursuse tudengid, kes juhuslikult samal ajal Londonis resideerisid. Pärast etendust laulsid nad rõdul isamaalisi laule, tekitades nostalgilise tunde, nagu ei asukski nad Londonis, vaid Tallinnas mõnes Lasnamäe korrusmajas.


Mul õnnestus Reet kinni püüda ja mõned küsimused esitada.


Kõigepealt õnnitlused niivõrd prestiižikal üritusel osalemise puhul. Ja loomulikult küsin sinult seda, mida iga Eesti noor moelooja teada tahaks. Millised on need kriteeriumid, mille alusel kedagi Londoni moenädalale valitakse?



Estethica väljapanekul osalemiseks peab vastama korraldajate esitatud eetilistele tingimustele materjalide, tootmistsükli keskkonna­hoidlikkuse, tööjõu ausa kohtlemise ja mitme muu nõude osas.


Miks oled valinud just keskkonnateadliku lähe­nemise?



Minu jaoks on see ainuvõimalik lähenemine. Kiirmood sellisel kujul, milliseks ta on kujunenud, on välistatud. Mul oli oma ateljee juba pikemat aega ja eetiline mood omakorda andis inspiratsiooni doktoritööle, millega praegu tegelen. Selle ala kohta tundus algul üsna vähe informatsiooni olevat, ent kui hakkasin asja uurima, tulid lagedale aina uued faktid, ning mida rohkem uurin, seda selgemaks saab, kui vähe ma tegelikult tean. Eks kõikide asjadega ole nii.


Kas oled mõelnud Eesti kohalikku päritolu materjalide kasutamise peale?



Muidugi olen, aga Eestis ei toodeta midagi. Pikisilmi ootan, millal hakkab keegi Eestis lina või kanepit tootma. Kui keegi huvitatu seda loeb, võtke ühendust. Eestis toodetud materjalide kasutamine oleks lihtsalt suurepärane!


Milline kangas sobib taaskasutamiseks, millise heidad kõrvale?



Vanu teksapaare võib jätkuvalt mu ateljeesse tuua aadressil Müüri­vahe 19 Tallinnas. Kasutusse lähevad teksa, siid, meeste särgid, puuvill, kangad, mis on vastupidavad ning veavad välja teistkordse kasutuse. Paljud kangad 1950–1970. aastatest on väga hea kvaliteediga. Viletsa kvaliteediga sünteetilised kiud ei sobi, nad lihtsalt lagunevad ära.


Aga tagasi Londoni moenädala juurde. Millised on sinu muljed?



Väga hästi organiseeritud üritus! Kui juba oled siin esindatud, hoolit­sevad korraldajad kõige eest: kohtud pressiga, su andmed lähevad kodulehele, sind viiakse ostjatega kokku jne.


Milliseid pakkumisi oled siit saanud?



Praegu käivad läbirääkimised kahe veebipoega ja ühe noorte disainerite edasimüüjaga Londonis. Tulemused peaksid selguma märtsi­kuu jooksul.