"Jäädes kindlaks varem lubatule, teen ma ettepaneku moodustada uus valitsus valimistel enim hääli saanud partei peaministri kandidaadile," ütles riigipea.  "Loodan laia kandepinnaga, teovõimelise, meeskondlikult mõtleva ja tulevikku suunatud pilguga valitsuse sündi."

Ilves tänab 555 264 inimest, kes osalesid uue Riigikogu valimistel.

"Nad käitusid demokraatliku riigi tublide kodanikena," ütles riigipea. "Mul on hea meel, et need inimesed said aru, kui oluline on kodanike osalemine oma riigi kujundamises, et kodanikud on hakanud mõistma: riik on nende oma."

 

Reformierakond moodustas läbirääkimisteks delegatsiooni 
Täna kinnitati erakorralisel Reformierakonna juhatuse koosolekul koalitsiooniläbirääkimisteks delegatsioon, kuhu kuuluvad erakonna esimees Andrus Ansip, aseesimees Meelis Atonen, peasekretär Kristen Michal, juhatuse liikmed Rein Lang, Rain Rosimannus ja Keit Pentus
Andrus Ansipi sõnul lähtub delegatsioon eesmärgist moodustada Eestile valitsus, mis seisab majandusedu jätkumise ning kõigi kodanike heaolu eest. „Me lähtume antud lubadustest ning nende 152 000 hea inimese ootustest, kes meile valimistel oma hääle usaldasid," lausus ta.

ETV hommikuprogrammis ütles peaminister, et Reformierakonnale on kõige lähedasemad Isamaa ja Res Publica Liidu seisukohad. Samuti märkis ta, et paremerakondade kõrval peab koalitsioonis olema esindatud ka vasakjõud. Keskerakonnaga koostöö jätkamist pidas ta üsna raskeks.

 

IRL-l väiksem delegatsioon

Isamaa ja Res Publica Liidu valimistoimkond moodustas täna samuti delegatsiooni, mis sai volitused pidada teiste erakondadega poliitilisi konsultatsioone.

Esindusse kuuluvad erakonna peaministrikandidaat Mart Laar, peasekretär Margus Tsahkna ja Riigikogu järgmise koosseisu liikmeks valitud Jaak Aaviksoo.

"Meie prioriteedid on esiteks perepoliitika ja tervishoid, et meie rahvaarv kasvaks. Teiseks paneme rõhku haridusele ning teadus- ja arendustegevusele, et arendada teadmistepõhist majandust, mis suudaks hoida Eesti majandust konkurentsivõimelisena. Ja kolmandaks peame oluliseks senisest suuremat tähelepanu kodanikuühiskonnale ja osalusdemokraatiale, et Eesti ühiskond oleks tugevam, kaasates inimesed otsusetegemisprotsessi," lausus Laar.

Tema sõnul on Isamaa ja Res Publica Liidu eesmärk minna koalitsiooni, mis suudaks riiki valitseda järgmised neli aastat - Riigikogu valimisteni aastal 2011.

"Eesti vajab koalitsiooni, mis suudaks tagada Eesti positiivse arengu ja praegu on sellise liidu moodustamiseks selgelt võimalus olemas," ütles Laar. "Delegatsiooni ülesanne on otsida teiste erakondadega ühisosa meie valitsemisprogrammi põhimõtete kaitsmiseks ja selles antud lubaduste elluviimiseks."

 

 

Valimistulemused

ReformMandaate 31
 Andrus Ansip, Laine Jänes, Urmas Paet, Keit Pentus, Rein Lang, Meelis Atonen, Mati Raidma, Jaanus Tamkivi, Kristiina Ojuland, Maret Maripuu, Urmas Klaas, Igor Gräzin, Väino Linde, Margus Lepik, Ivi Eenmaa, Jaanus Rahumägi, Tõnis Kõiv, Imre Sooäär, Taavi Rõivas, Jürgen Ligi, Peep Aru, Hannes Astok, Lauri Luik, Rein Aidma, Rain Rosimannus, Harri Õunapuu, Paul-Eerik Rummo, Kristen Michal, Silver Meikar, Kalle Palling, Tatjana Muravjova
KeskMandaate 29
 Edgar Savisaar, Vilja Savisaar, Jüri Ratas, Mihhail Stalnuhhin, Jaak Aab, Valeri Korb, Ain Seppik, Marika Tuus, Eldar Efendijev, Heimar Lenk, Siiri Oviir, Vladimir Velman, Mailis Reps, Toomas Varek, Kalle Laanet, Olga Sõtnik, Aadu Must, Kadri Must, Inara Luigas, Tiit Kuusmik, Rein Ratas, Enn Eesmaa, Nelli Privalova, Arvo Sarapuu, Helle Kalda, Toivo Tootsen, Lauri Laasi, Evelyn Sepp, Jaan Kundla
IRLMandaate 19
 Mart Laar, Taavi Veskimägi, Jaak Aaviksoo, Helir-Valdor Seeder, Ene Ergma, Tõnis Lukas, Erki Nool, Marko Pomerants, Trivimi Velliste, Juhan Parts, Tarmo Kõuts, Marko Mihkelson, Peeter Tulviste, Ken-Marti Vaher, Urmas Reinsalu, Andres Herkel, Toomas Tõniste, Kaia Iva, Mart Nutt
SDEMandaate 10
 Ivari Padar, Sven Mikser, Peeter Kreitzberg, Eiki Nestor, Liina Tõnisson, Heljo Pikhof, Katrin Saks, Indrek Saar, Mark Soosaar, Andres Tarand
RahvaliitMandaate 6
 Villu Reiljan, Ester Tuiksoo, Jaanus Marrandi, Mai Treial, Erika Salumäe, Karel Rüütli
RohelisedMandaate 6
 Marek Strandberg, Toomas Trapido, Aleksei Lotman, Mart Jüssi, Valdur Lahtvee, Maret Merisaar