presidendivalimiste võidul oli 2006. aastal vähetuntud proloog. Otsustavaks sai tema väljakäimine Reformi kandidaadina, mis tõi talle paljude valijameeste toetuse.


Idee Ilvesest kui oravate kandidaadist sündis
Rain Rosimannuse
ja
Keit Pentuse
vahelisest vestlusest. Esimene kui Reformierakonna peaideoloog, teine kui peaministri büroo direktor, moodustasid nad siis – ja praegugi – Eesti ühe kõige mõjukama perekonna.


“Olime mitu talvist õhtut omavahel presidendivalimiste teemal ajusid ragistanud,” räägib Rosimannus esimest korda. “Hilisõhtusel arutelul Keit ütleski, et esitame Ilvese. Kui ta on parim kandidaat, siis unustame ära, et ta on teisest parteist. Tagantjärele tundub idee igati loomulik ja loogiline.”


Praegu valmistavad Rosimannus ja Pentus saladuskatte all ette 2009. aasta kohalikke valimisi. Eesmärk on kukutada Keskerakonna esimees Edgar ­Savisaar Tallinna linnapea kohalt. Mitmed reformierakondlased oletavad, et linnapea kandidaat võiks olla Pentus.


Rosimannus jätab otsad lahti: “Linnapea kandidaadi otsustavad oravad siis, kui aeg sealmaal. Tuleb tihe rebimine.”


Ekspressi koostatud skeemil oravate sotsiaalsest võrgustikust on rohkem mõjukaid perekondi kui üheski teises parteis.


“Loeb see, kas poliitiline vedru ja taip on olemas,” räägib Rosimannus. “Pigem on erakond mõjutanud inimeste perekondlikkust kui perekondlik lähedus Reformierakonda.”


Reformierakonna peasekretär Kristen Michal, kelle elukaaslane ja laste ema Evelin Oras töötab keskkonnaminister Jaanus Tamkivi nõunikuna, räägib, kuidas parteisisese karjäärisüsteemi nurgakiviks on algus kõige madalamalt tasemelt: “Mina ja Keit Pentus hakkasime 1996. aastal plakateid kleepima. Nii see käibki.”


Kui kaks ambitsioonikat poliitikut leivad ühte kappi panevad, sünnib sünergia. Sotsiaalminister Maret Maripuu: “Inimene, kes on ka ise poliitikas, mõistab sind paremini. Naistele on selline toetus olulisemgi kui meestele.”


Michal lisab: “Kui hoitakse inimlikku suhet, on poliitikat teha lihtsam.”

Üheksa aastat reformierakondlikku valitsemist on olnud oravapesale viljakas.
Ansipid
Peaminister Andrus Ansipi abikaasa Anu on Reformierakonna liige 2001. aastast. Kui vaja, aitab ta abikaasal riiki juhtida.

Mullu teatas Ansip valitsuse pressikonverentsil, et enne­aegsena Türgis sündinud lapse kojutoomiseks on eraldatud 350 000 krooni ning on kohatu lugeda moraali, kas kuuendat kuud rase naine võib puhkusereisile sõita.

“Kuid tavaliselt, nii palju kui mulle on teada oma abikaasa kaudu, kes on günekoloog, kuuendat kuud rasedad naisterahvad lendavad lennukitega päris kaugetele maadele.”
Ansipite väimees Erik Pallase oli kunagi aktiivne Reformi noorliige. Tema karjäärist erakonnas ei saanud asja. Kuid oma tulevase abikaasa Reedaga kohtus ta just partei noorteüritusel.
 
Rõivas-Tõnisson

Kui näete Riigikogu liiget Taavi Rõivast (28) restoranis kauni tütarlapsega hapukapsasuppi söömas, tehke mobiiltelefoniga pilti ja saatke Justi toimetusse. Reformierakonna suursponsor Oliver Kruuda maksab iga sellise pildi eest hulga kroone.

Erinevalt Maripuust on Rõivas oma eraelu ameerikalikult rahva ette toonud. Riigikogu valimiste reklaamvoldikus pajatas ta, et elab koos kahe naisterahvaga: “Need on elukaaslane Liisi ja kass Cosmopolitan.”

Liisi Tõnisson tegeles rahvastikuminister Rummo büroo asjaajamisega. Pärast tütarlapse tööleminekut Luksemburgi Euroopa Kohtusse nähakse Rõivast superstaar Luisa Värgi seltsis.


Atonenid

1993 oli Meelis Atonen Liberaaldemokraatliku Partei poliitiline sekretär ja Kätlin Nahkur sama partei lihtsalt sekretär.

Kui sekretärid omavahel abiellusid, pandi alus esimesele tulevasele reformistlikule perekonnale.

Mõned kolleegid imestavad selle üle siiani, sest peavad neid täiesti erineva loomuga inimesteks: “Kätlin on lihtsalt rahu ja malbus ise.”

“Kätu” töötab juba 14 aastat koos Maret Maripuuga, olles praegu sotsiaalministri ihunõunik. “Ta on väga ustav ja töökas,” kiidab Maripuu.

Meelis Atoneni vend Marek ei ole partei liige, vaid karjääriametnik. Ta on töötanud linnavolikogus, praegu töötab sotsiaalministeeriumis.

Taimlad

Kauane reformipoliitik Andres Taimla ei kandideerinud kevadel enam rRigikokku. Praegu Inglismaal elav tütar Ingrid Taimla oli isa Toompea karjääri ajal mõnda aega reformarite parlamendifraktsiooni nõunik.

Rosimannus-Pentus

Kui Kranichid olid Reformi eelmine ilupaar, siis nüüd trükitakse kõige rohkem Rain Rosimannuse ja Keit Pentuse pilte.

Nad on jõudnud isegi Cosmopolitani “Kirehoroskoopi”. Armureitingu skaalal oli märksõnaks “püsisuhe” ning seksireitingus “megavõit”.

Michal-Oras
Ehkki meedias on Reformierakonna peasekretäri Kristen Michali huviobjektidena tutvustatud mitut partei noort naisfunktsionääri, nimetab mees jätkuvalt elukaaslaseks keskkonnaministri nõunikku Evelin Orast.

Varem on naine juhatanud rahvastikuminister Paul-Eerik Rummo bürood ja töötanud Tallinna volikogus.

Evelin Orase õde Moonika Oras on kultuuriminister Laine Jänese nõunik. Temagi on töötanud linnavalitsuses.
 
Kranichid

Atonenid olid ja on tagasihoidlikud. 1990. aastate lõpus sai avalikult silmapaistvaks reformipaariks Heiki Kranich ja Kristel Meier.

Kranich oli partei peasekretär ja kui ta sai 1999 keskkonnaministriks, võttis Meieri ministri nõuniku kohale.

Ajakirja Luup artikkel Kranichist ja tema ilusatest nõunikest lõi kõvasti laineid, sest tollal veel sedalaadi asju Eesti meedias eriti ei lahatud.

1999. a kohalike valimiste kampaanias lisasid reformarite konkurendid Luubi kaanepildile loosungid “Tibidega mõistust ei asenda” ja “Nii juhib koalit­sioon riiki”. Need ilmusid Tartus ootamatult plangule.

Praegu toimetab Kranich erasektoris ja parteis positsiooni ei oma, küll võtab agaralt sõna väitluslistis.


Maripuu-Gräzin-Sooäär

Sotsiaalminister Maripuu on Reformis omaette tegija. Tal on poeg Riigikogu liikme Igor Gräziniga, kuid nad ei ela koos.

“Me saame Igoriga niikaua hästi läbi, kui me ei räägi poliitikast,” ütleb naine. Maripuu toetas Euroopa Liitu astumist, Gräzin sõdis vastu.

Kuna Maripuu oli eelmises koosseisus Riigikogu asespiiker, juhatas ta istungeid ja stenogrammides on jäädvustatud mitmeid nendevahelisi torkeid. “Kolleeg Igor Gräzin, milles probleem? Kas protseduuriline küsimus? Siis on teema ammendatud!”

Gräzin oli 1970ndatel Tartu ülikoolis koos Ansipiga komsomolitegelane.

Maripuu uuema aja saatja on Riigikogu liige Imre Sooäär, kes on kena Eesti mees, aga ei otsusta parteis midagi.


Ojuland-Siigur

Kristiina Ojulandi endine abikaasa Erik Siigur sai Reformierakonna võimuperioodil Tallinnas kesklinna vanema koha. Juba pärast nende lahutust sai ta aga tööle välisministeeriumi ajal, kui Ojuland ise oli minister.


Rajasalud

Keskkonnaministri nõunik ja Riigimetsa Majandamise Keskuse nõukogu esimees Ülle Rajasalu (54) oli eelmise koosseisu ajal Riigikogus.
Tema tütar Monika Sulengo oli Reformierakonna kantselei juhataja, nüüd aga Kristiina Ojulandi nõunik.
Rajasalu teine tütar Heidi Zäro töötas Tallinna volikogus sisekontrolliametnikuna. Praegu on ta lapsepuhkusel.