Moodsas Eestis sädeleb Eliste kommunaalpoliitikuna. Ta kuulub Reformierakonda ja on juba kümme aastat juhtinud Pirita halduskogu. Kuulub pealinna volikogusse, keskkonnakomisjoni, linnamajanduskomisjoni, sotsiaal- ja tervishoiukomisjoni.

Malbelt naeratav Eliste on ka meister­ujuja, Innsbrucki olümpiaraamatu autor, menuaegse Spordilehe peatoimetaja...

Lühidalt: ta on tehtud mees.

Teistsugust Mati Elistet teab aga üks  äärmiselt viisakas ja kraps proua, kes tegutsenud aastaid kinnisvaraäris.

Möödunud nädala reedel käis proua Ekspressi toimetuses.

Alljärgnev tekst põhineb tema jutul, aga ka ühel võlakirjal, pangaülekandel ning avalikel dokumentidel, mis toetavad naise juttu.

Proua väidab, et Eliste pakkus talle abi ühe villa paberite liigutamisel. See abi polnud tasuta. Asjaajamist pidid kiirendama kaks rahasüsti kogusummas 111 000 krooni. Raha läks “toetustena” mittetulundusühingusse, mida juhivad Eliste ja tema naine.

Maakleriproua ajab selles loos jõuka, kuid vähetuntud transiidiettevõtja asju. Tema nime palub naine mitte avaldada (küll aga teeb seda kõrvalloos Mati Eliste).

Kolm aastat tagasi ostis ärimees Piritale maatüki. Lasi krundil asunud vana maja maha lõhkuda ning kavatses uhkema asemele ehitada. 

Juba lammutamine tekitas suure kära, kuid ehitamisega läksid asjad veel kehvemini. 

“Projekti tehti korduvalt ümber, sest algul oli maja liiga suur ja sammastega nagu ülikooli peahoone,” ütleb Pirita linnaosa vanem Tiit Terik.

Mullu septembris otsustas Pirita halduskogu, et ärimees võib ehitada kuni 

270 m2 suuruse villa. See oli loodetust ligi viiendiku võrra väiksem.

Veidi pärast seda ilmus maakleri jutule halduskogu esimees Mati Eliste. Teatas, et tahab aidata, sest “asi ei ole õiglane”. Ühtlasi küsis sada tuhat krooni.

Vastuseks kõlas kindel ei.

Kuid kuu aega hiljem rääkis Eliste taas rahast: kas te Pirita lastestuudiot saate toetada? Seal on vaja osta muusikariistu!

Proua ütleb, et tema ­ettevõtjast klient on kultuurisõber. ­Andiski 100 000 laste harimiseks.

See käekiri meenutab paljuski nõunik Ivo Parbuse oma, keda prokuratuur peab pistisevõtjaks.

Parbus aitas samamoodi inimesi, kelle planeeringud kippusid venima. Ka tema ei saanud üle mõistuse suuri summasid – kord 25 000 krooni, kord 40 000, sekka mõned kinkekaardid.

Osa rahast lasi nõunik kanda sihtasutusele, mis andis välja propagandalehte Kesknädal.

Mati Eliste loos selgus, et tema rahaküsimine oli samuti parbusliku iseloomuga. 

100 000 krooni ei läinud munitsipaal-lasteasutusele, nagu maakler algul ­naiivselt arvas. Ega ka veel 11 000 krooni, mida Eliste küsis tänavu märtsis “­klaveri ostmiseks”.

Toetusi saanud laulu- ja liikumisstuudio Mariel ei ole linna oma, vaid mittetulundusühing, mille juhatusse kuuluvad Mati Eliste ja tema abikaasa Maire Eliste.

Sel kevadel arutas Pirita halduskogu villa eskiisi uuesti. Arhitekt Ove Oot taotles ehituspinna suurendamist 330 ruutmeetrini (erudeeritud ettevõtja vajab rohkem ruumi mahuka raamatukogu tarbeks), kuid ei saanud ikkagi luba.

Halduskogu otsus oli ühehäälne, kuigi kohal viibis abistada lubanud Mati Eliste.

Maakler mõistis, et Eliste pole liigutanud lillegi, ja nõudis raha tagasi. Võtku mees kas või pangast laenu! 

Eliste ei tagastanud sentigi, kuigi kinnisturaamat näitab, et suvel ilmus tema kodule 240 000 krooni suurune hüpoteek Bigbanki kasuks. 

Eliste väitnud, et ajab asju edasi. Et on juba rääkinud majast linna peaarhitekti Arvo Rikkineni ja Pirita linnaosa vanema Tiit Terikuga.

Proua ähvardas aga asja avalikustada. 

Mille peale Eliste allkirjastas 5. oktoobril paberi, et laenas temalt 100 000 krooni ja tagastab raha kümne päeva pärast. 

Tärmin kukkus, kuid seis jäi endiseks. Ei aidanud seegi, et maakler marssis Reformierakonna peakorterisse Tõnismäel ja kurtis muret. 

Seal tembeldas fraktsiooni esimees Remo Holsmer teda hoopis väljapressijaks!

Ka paar lehetoimetust ei avaldanud juhtunust kuuldes ridagi, sest pidasid tõenäoliselt naise juttu valimiseelseks kompraks.

Valimistel kogus Eliste 299 häält – täpselt sama palju nagu vanillaninja ­Katrin Siska ja rohkem kui abilinnapea Taavi Aas. Pirital oli see reformarite paremuselt kolmas tulemus.

Valimised läbi, pöördus proua inkasso­firmasse ja käis Ekspressi toimetuses. 

Sel esmaspäeval palus ta aga lugu “mitte suure kella külge panna”. Ta oli kohtunud just Elistega, kes lubas tagastada raha kuu aja pärast.

Teisipäeva hommikul helistasin Elistele. Ta teatas, et ei saa kohtuda, sest sõidab Koeru seminarile, tagasi tuleb aga liiga hilja. Kui ütlesin, et võin samuti Koeru sõita, soovis ta küsimusi meili peale.

Elistele ei mõjunud isegi see, kui ütlesin, et lugu räägib altkäemaksust, mida ta on küsinud ja saanud, ning selline lugu on poliitiku jaoks väga tõsine teema. Ta märkis vaid leebelt: “Ma ei ole seda [loe: meelehead] saanud. Oh, nii see ei ole, te olete valesti aru saanud.”

Õhtul saatsin talle kommenteerimiseks kogu loo. Kolmapäeva hommikul saabus vastus, mille leiate selle loo kõrvalt. Mati Eliste teatas, et loobus tööst volikogus ja peatas parteilise kuuluvuse!

Kolmapäeval palus maakler jumalakeeli, et me oma loos ei avalikustaks ka tema nime (küll aga teeb seda kõrvalloos Mati Eliste). 

Usun, et proua jutt vastab tõele. Summad paistavad Parbuse loo valguses tõepärased (100 000 krooni on köömes ärimehe kümme miljonit väärt krundi puhul), raha liikumine laulustuudiosse samuti. Mitte keegi ju ei võta kinni, mis on ühe või teise toetuse tagamaa, kui asjaolusid ei tea.

Pirita linnaosa vanem Tiit Terik kinnitas Ekspressile, et Eliste uuris suvel, kas ta oleks nõus ärimehe villa suuremaks tegemisega. Pidas küsimust lausa nii tähtsaks, et sõitis vaid selle pärast Teriku juurde maale ja sai temaga ühes tanklas kokku. Terik tekitas aga talle pettumuse, sest ütles, et tal pole probleemi suuremaks tegemisega, kui halduskogu sellega nõus on.

Stuudio Mariel juhataja Maire Eliste ütles, et 100 000 krooni on tema huvikooli jaoks väga suur summa, aga ta ei mäleta sellist toetust. Ja uusi pille ei ole stuudio viimasel ajal ostnud. Kuid rahaasjadega tegeleb rohkem abikaasa Mati...

Siiski on vähetõenäoline, et kaitsepolitsei Eliste loo ette võtab. Kuskilt pole ju võtta selliseid salvestusi nagu Ivo Parbuse puhul, kus uurijad salvestasd salakaameraga, kuidas nõunik sai kingiks raamatu, sirvis seda ning leidis esimeste lehtede vahelt kinkekaardi. 

Eliste võib iga kell väita, et ajas villa asju põgusalt (erilist indu ei paistnud) ning täiesti omakasupüüdmatult. 100 000 krooni on aga laen, mille võttis jõukalt inimeselt. Võlapaberis ei ole ju sõnagi selle kohta, et tegemist on meelehea tagastamisega, ja see on vormistatud alles tänavu oktoobris. 

Seetõttu sumbub kogu lugu tõenäoliselt samamoodi nagu raudtee-ettevõtja Edward Burkhardti kuulus väide, et Reformierakond nõudis temalt miljon ­eurot meelehead. 

Üle jääb vaid meediapeks, nagu Eks­pressi omanik Hans H. Luik sigaduste avalikustamist nimetab. Eesti rahvas peab teadma, kuidas rahvasaadikud asju ajavad.

PS Ivo Parbus ütles ühes pealtkuulatud jutuajamises sõber Elmar Sepale: “Tegelikult ma võin sulle öelda nii omavahel, et saan väga hästi läbi selle Pirita Halduskogu esimehe, selle Elistega.”

Mati Eliste: “Astun tagasi avalikust elust!” 

Räägime asjadest õigete nimedega. Vassili Galaganov tegi 100 000 krooni suuruse annetuse otse MTÜ arvele.

Vähem kui aasta hiljem, vahetult enne viimaseid valimisi, kutsus ­Aili ­Asavi mind kohvikusse. Kena blond daam oli ilmselt närvis. Ta pani mu ette paberilehe ja nõudis allkirja 100 000 krooni suurusele laenule koos maksmise tähtajaga, muidu tekib tal raskusi. Loomulikult tegime siis selle paberi, sest soovisin teda aidata.

Kui ta sai selle allkirja, tõstis ta paberi üles ja näitas läbi kohviku akna mustas autos istuvatele meestele. Üks neist, pikas mustas nahkmantlis, tuli välja, võttis allkirja, luges selle läbi, istus autosse ja kadus.

Minu jaoks muutus see lugu siis üsna imelikuks. 

Tänase seisuga on Tallinna Linnavalitsuses Pirita Halduskogu üksmeelne otsus nr 35 29. septembrist 2008 Paju tn 7 kinnistu detailplaneeringu kooskõlastamise kohta. Selle 3. punkt ütleb: maksimaalne ehitusalune pind 270 m2. Otsuse 7. punkt nõudis eskiisi kooskõlastamist Tallinna Kultuuriväärtuste Ameti miljööalade osakonnaga. 

Sellel otsusel on minu kui Halduskogu esimehe allkiri. Mingit muud otsust ei ole. Viimane sõna jääb nüüd juba uuele Tallinna Volikogule, sest tegu on miljööväärtusliku alaga. 

Olgu öeldud, et Reformierakond, kus olen oma kuuluvuse peatanud, on alati olnud selle ehitusaluse pinna suurendamise vastu. 

Ebatavaline oli see, et sellel Halduskogu koosolekul viibis ka Põhja-Tallinna Halduskogu esimees keskerakondlane Märt Sults, kes tutvustas detailplaneeringu taotlejat Vassili Galaganovit kui majandusdoktorit ja oma sõpra ja suure kultuurihuviga inimest, kellel on 20 000 raamatut ja suur kunstikogu.

PS Olen tänaseks peatanud oma kuuluvuse Reformierakonda ning astun tagasi avalikust elust, seniks kuni saab see minu ja Reformierakonna mainet määrida võiv sopaloopimine läbi. Olen täna kirjutanud avaldused ka Tallinna Valimiskomisjonile, et lõpetada oma töö Pirita Halduskogus ja mitte kasutada oma mandaati Tallinna Linnavolikogus.