Hollandi KLM ja USA Northwest (NW) on olnud partnerid juba 12 aastat. Lennufirmade truudusetus maailmas, kus sidemeid sõlmitakse ja lõpetatakse üleöö, on selline lojaalsus muljetavaldav, kuid tõtt-öelda on raske mõista mida KLM – heledapäine hollandi naine – selles Ameerika loodeosast pärit tahumatus maapoisis leiab.

Kuna KLM ja Northwest teostavad koodijagamist sisuliselt kõigil marsruutidel, ei olnud ma väga üllatunud avastades, et 8 tundi ja 55 minutit kestvat lendu Amsterdamist Minneapolisesse (Northwesti pealennuvälja USAs) opereerib KLMi asemel nende USA partner. Mõnevõrra suurema õudusega tõdesin, et sõit üle ookeani ei toimu mitte nüüdisaegses Airbus 330s, vaid hoopis iidses DC-10s, mille teiseks peamiseks kasutajaks on tänapäeval jäänud Biman Bangladesh Airlines. Northwesti lennukipargi keskmine vanus on 18,2 aastat ning eakaimad kasutuselolevad lainerid on tublisti üle 30 aasta vanad.

Lennuki iga arvesse võttes ei olnud retroreaktiiv seest kõige hullemas olukorras – tundus isegi päris puhas. Istmed olid turistiklassis jaotatud 2-5-2 põhimõttel, mistõttu need, kes saavad koha äärtesse, on õnnega koos, kuid keskmisse plokki jääjad tunnevad end seevastu otsekui silgud pütis. Kui KLMi moodne Boeing 777 pakkus tagasilennul meelelahutust personaalsetelt videoekraanidelt, siis Northwesti DC-10sse niisuguseid investeeringuid tehtud pole. Polnud ka ajalehti ning nii lõbustasin end suurema osa teest Northwesti Skymall-kataloogiga, mille kaudu võinuks näiteks osta väikseid roosasid koerakummikuid. Just siis, kui hakkasin igavusest ära surema, tehti salong hämaraks ning suurele hägusele ekraanile projitiseeriti multifilmi “Madagaskar”.

Northwesti lennueine on ilmselt halvim, mida kunagi proovinud olen: kõigepealt külm kompositsioon libedaist riisiteradest, punastest ubadest, paarist lillakast lehest kibedast salatist, millele järgnes traditsiooniline “chicken or pasta” valik. Pasta kujutas endast kuuma, vormitut massi sulatatud juustust, ligastest makaronidest ja spinatist, kuid veelgi hullem oli sünteetilise maiguga kreemist koosnev kook, millele oli dekoratsiooniks peale puistatud veidike valgeid kõvasid helbeid. Tund enne maandumist jaotasid oma töö tähtsusest teadlikud stjuardessid laiali kuumaksaetud ja kahekorra keeratud vorstipitsad.

Ehkki Northwesti teenuses puudub täielikult Euroopa lennukompaniidele omane sofistikeeritus, viisid nad kohale ja suurema hilinemiseta. Kui võtta arvesse, et 79aastane lennuliin on käesoleva kuu jooksul maaldenud mehaanikute streigiga ning olnud esimest korda oma ajaloos sunnitud otsima kohtult pankrotikaitset, ei tasu võib-olla ülemäära nina kirtsutada. Võib isegi hindeks kolme välja panna.

Marsruut: Amsterdam-Minneapolis

Klass: turist

Aeg: september 2005