Kuna pärast reisi kujundas Christoffel mitut hanget nii, et selle võitsid Delli arvutid ja Max 123, muutuski juhtum korruptsiooniks. Christoffel helistas pidevalt Max 123 suurkliendihaldurile Urmas Rehkaltile, et sättida hankeid tema firmale sobivaks.

Juhtum 1

Enne haridus- ja teadusministeeriumi riigihanke väljakuulutamist hakkasid ministeeriumi IT-juht Jaanus Cristoffel ja firma Max123 suurkliendihaldur Urmas Rehkalt kujundama hanget selliseks, et selle kindlasti võidaks firma, mida Rehkalt esindas ning haridusministeerium ostaks Dell sülearvutid.

Riigihange kuulutatakse lõpuks välja 22. novembril 2008. aastal, kuid juba kaks kuud varem, septembris kurtis Cristoffel Rehkaltile et ta on raskustes hankedokumendi kokku kirjutamisega, sest eesti tähtedega altvalgustusega klaviatuure teistel arvutitel pole. Samuti uuris Cristoffel monitoride kohta ja kinnitas, et mida rohkem informatsiooni Rehkalt talle annab, seda konkreetsema dokumendi suudab ta kokku kirjutada.

Nädal pärast seda vestlust helistas Rehkalt ise Cristoffelile, viimane kirjeldab, et missuguseid arvuteid ministeeriumil on vaja ja missugust infot ta tahab saada hanke kokku kirjutamiseks. Rehkalt küsis, et kui Cristoffel on hanke materjalid kokku saanud, siis saatku talle ka.

Cristoffel on mures Rehkalti pakkumise kõrge hinna pärast. Ministeeriumi IT-juht Cristoffel ütles, et Max123-l oleks aega hakata ministeeriumile erihinda tegema, sest ta on käinud ühel Max123 korraldatud üritusel. See oli reis Iirimaale Delli tehasesse. Rehkalt vastab: „Vähemalt ühelgi“.
Cristoffel: „Sa ei öelnud, et sul mingi limiit on, et peab kolmel käima. Mitu maksarakku ma pean veel hävitama selle nimel, et riigil hästi läheks?” Rehkalt lohutas, et ei ole hullu, küll me hakkama saame.

29. sepbembril helistas Rehkalt Cristoffelile, viimane küsis ka business-klassi sülearvutite hindade kohta, kuna ta peab hankeks teadma, mida nõuab. Neli tundi hiljem helistas Rehkalt uuesti ja Cristoffel kurtis, et on hankeasjadega kimpus ja tal on vaja lisainfot müratasemete ja akude kestuste kohta.

Järgmisel päeval saatis Cristoffel e-kirja Rehkaltile ja küsis jälle tehnilist infot, erilist tähelepanu pidi Rehkalt pöörama „sertidele, müratasemetele ja akudele. Samuti lauaarvuti mõõdud ja konff“.
1.oktoobril räägib Rehkalt telefonis Cristoffelile, et Delliga võeti ühendust, aga emaplaate ei tulnud tänase kaubaga. Ta lubab asjaga edasi tegeleda, välja nokkida vajalikud andmed ja küsib selleks aega juurde.

Kaks nädalat hiljem, 15. oktoobril räägib Cristoffel Rehkaltile, et monitorides ei ole muutust ja küsib, et mis ajakava hankega on. Ta ütleb, et peab jõudma enne puhkust üle vaadata ja lepingu ära sõlmida – ta on 10. novembrist puhkusel.

Cristoffeli auto läbiotsimisel leitud mälupulgal oli hankedokumentide projekt, kus nõuti arvutitelt just selliseid andmeid nagu Rehkaltiga oli kokku lepitud – mürataseme nõuded, riistvara korpuse mõõdud, nõuded monitoridele. Akude puhul polnud andmeid veel kohal ja seal olid arvud asendatud „XXX“-dega.

Hankele laekuski ainult üks pakkuja, mida esindas Rehkalt. Selle hanke läbiviimise komisjoni Chritoffel ei kuulunud. Tõeks sai tema kartus kõrgetest hindadest, mille tõttu lükati kõik riigihanke pakkumine tagasi ning tunnistati hankemenetlus lõppenuks.

Juhtum 2

Haridus- ja teadusministeerium kuulutas hanke välja ühepäevase etteteatamise ajaga ning selle võitis jällegi sülearvuteid Dell müüv firma, kellega koos oli Cristoffel pakkumise ette valmistatud.
Hanget asus Cristoffel ette valmistama kaheksa kuud varem ehk 2009. aasta veebruaris, mil palus enda alluvatele saadetud e-kirjas koostada ülevaade ministeeriumi kasutuses olevate serverite konfiguratsioonidest, et vastavalt nimekirjale oleks võimalik komplekteerida pakkumine erinevatest Networkeri moodulitest.

IT-talituse töötajate koostatud serverite loetelu saatis Cristoffel kahel korral edasi Max123 suurkliendihaldurile Urmas Rehkaltile. Samuti saatis ta kahel korral e-kirjad (aprillis ja mais), milles soovis, et Rehkalt tegeleks tarkvara pakkumisega.

Rehkalt saatiski 25. mail võimalikud tarkvara konfiguratsioonid ja juuli lõpus saatis Rehklat EMC Networker tarkvara informatiivsed materjalid.

17. augustil küsis Cristoffel täpsemaid hindu Networker Fast Startile ja nädala pärast, 24. augustil sai ka vastuse.

2. septembril kell 9.51 saatis Cristoffel neljale firmale kirja, milles küsis pakkumist kahele tootele ja soovis vastust saada järgmisel päeval ehk 3. septembril kella 15.00-ks enda elektronposti aadressile. Hanke võitis Max123 ja 17. septembril saatis Rehkalt ministeeriumile arve 169 270 kroonile.

***

Kohus määras Christoffelile ühe aasta pikkuse vangistuse, mis ei pöördu täitmisele, kui ta ei pane kolme aasta jooksul toime mõnd uut kuritegu.