Koppas on küll hapras füüsilises vormis, aga pillub oma kunagise usaldusmehe, Soome Sõjaveteranide Eesti Ühenduse (SSEÜ) funktsionääri Mati Blumfeldti pihta sappi. "Suuremat aferisti ei ole olemas kui Blumfeldt!" kähiseb vanahärra.

"Blumfeldt on pidanud Koppast enda pärisorjaks, ta on kohelnud teda nagu eset!" sekundeerib Koppase volitatud esindaja Jüri Teras (85). Teras on Koppase viimane elusolev relvavend Ida-pataljoni ratsarühmast ja "konkureeriva" seltsi, Eesti Vigastatud Sõjameeste Ühingu (EVSÜ) esimees.

Just sinna ongi vastaspoole väitel koer maetud. Mati Blumfeldti sõnul noolib hoopis EVSÜ rikka pensionäri raha ja levitab laimu. "Kas siis Teras üksi või tema organisatsioon soovib ise olla Koppase hooldaja," kahtlustab Blumfeldt.

Neli miljonit vahetab omanikku

Skandaal algas vanadekodus Villa Benita, kui ühel aprilliõhtul ilmusid ootamatult Koppase juurde SSEÜ juhid ja teatasid - paki asjad, kolime sind odavamale pinnale. "Koppas helistas ja oli šokis ning nutu äärel," meenutab Jüri Teras.

Ehkki Villa Benita hind oli soolane (üle 20 000 krooni kuus), uskus veteran, et võib seal lahedalt elupäevade lõpuni elada, sest kulud katab soomepoiste ühingu juurde loodud fond, kuhu ta pani sisuliselt kogu oma vara.

Nimelt polnud Ennol ja abikaasa Vilmal lapsi ega pärijaid. Kui vanapaar jäi paar aastat tagasi nii põduraks, et sõltus söögipoolise saamisel naabrite lahkusest, pakkus nende hea tuttav Mati Blumfeldt, et nad võiksid vara maha müüa ja raha SSEÜ juurde eraldi fondi paigutada. Fond hoolitseb nende eest elu lõpuni.

Eluaeg plekksepana töötanud Enno müüski enda kätega ehitatud maja Rocca al Mares 1,95 miljoni krooni eest ning ­paigutas fondi veel ka Randveres asuva suvila, mille hinnaks määrati pisut üle kahe miljoni. Fondi vahendite paigutamise, ­säilitamise ja kasutamise üle hakkas otsustama Mati Blumfeldt.

Paraku jõudis vikatimees Vilma Koppasest ette. Fondi asutamisdokument allkirjastati mullu 28. märtsil, kui proua oli onkoloogiahaiglas suremas. Seetõttu kirjutas tema asemel alla Enno, mis mõnede meelest teeb lepingu õigustühiseks. Lisaks tundub asutamisleping tagantjärele pehmelt öelda pealiskaudne - kokku nelja miljoni krooni eest vara antakse üle dokumendiga, mis koosneb vaid neljast napist lõigust!

Kaks päeva pärast lepingu sõlmimist Vilma Koppas suri.Leskmees asus elama eksklusiivsesse eakate kodusse Niitväljale, kus ta oli esimene elanik. Ta uskus, et kõik arved tasub fond. Ent aasta hiljem tuldi veterani juurde jutuga, et tal tuleb kolida odavamale pinnale.

Tegelikult pole mingit fondi

Ähmis Koppas helistas ainsale inimesele, keda veel usaldas, relvavend Terasele. Pärast mitu kuud väldanud detektiivitööd usub endine meditsiinidoktor Teras, et vanainimesi lollitati ja kooriti. Paberid näitavad, et nelja miljoni asemel on Koppase fondis alles vaid 1,5 miljonit krooni. Selgub, et Koppase suvilat ei arvatudki fondi vara hulka, vaid see kuulub kogu täiega SSEÜ-le.

Mati Blumfeldti selgituse kohaselt pärandas Vilma enda poole abikaasade ühisvaraks olevast majast ühingule ja Enno kinkis teise poole. Blumfeldti sõnul vanapapi lihtsalt ei mäleta, kuhu allkirja andis.

Aga see Koppast ei rahusta. Tema kodu müügist saadud 1,9 miljonist kulus aastaga 400 000 krooni. "Kuhu see kadus? Villa Benitasse läks maksimaalselt 200 000," küsib Teras. "Vanainimesel on hirm, et kui raha nii intensiiv­selt kulub, ei jätku tema surmani." Blumfeldti matemaatika kohaselt jätkub raha siiski praeguse tempo juures veel kaheksaks aastaks.

Tagatipuks selgub, et juriidiliselt Koppase fondi ei eksisteeri­nudki! Ehkki "Enno ja Vilma Koppase fondi asutamisotsus" kõne­leb läbivalt nendenimelisest fondist, toimus ­Blumfeldti sõnul möödarääkimine - SSEÜ vaatevinklist on tegu lihtsalt ­sihtotstarbelise annetusega.

"Koppase pere annetas selle summa fondile. See on ju tema vabal tahtel toimunud. Kõik toimib!" imestab Blumfeldt.

Ise andsid allkirja!

Koppase väitel on käidud ka tema arveldusarve kallal - kadunud on üle 81 000 krooni. Taadi väitel võtsid SSEÜ esindajad temalt pärast vanadekodusse paigutamist ära passi, ID-kaardi ja pangakaardid. "Raha on võetud pangaautomaatidest ja ajal, kui vanahärra oli Niitväljal ega pääsenud sealt kuidagi liikuma," ütleb Teras. Blumfeldt nimetab raha varastamise kahtlust absurdseks.

10. augustil kirjutas Teras Koppase nimel kuriteoteate ametiseisundi kuritarvitamise kohta. Põhja ringkonnaprokurör ­Tambet Grauberg jättis kriminaalasja algatamata, viidates, et Koppas on paberitele ise vabatahtlikult allkirja andnud: "Ei nähtu asjaolusid, millega oleks Koppast vägivalla ähvardusel või arusaamisvõimetust ära kasutades vara loovutama sunnitud."

Ent vanad mehed ei jäta jonni ja andsid asja edasi Riigiprokuratuuri. Ilma uurimiseta Terase meelest Koppase ­rahasaagas korda majja ei saa. "Me ei taha raha kätte saada, me räägime, et tehke korralik fond. Praegu on küsimus, et päästa allesjäänud poolteist miljonit koos intressidega."