Bittman möönab Ekspressile, et nimetas vanemat kolleegi tõepoolest “haigeks inimeseks”. Tööandja Siff võtab seda kui poliitikute vahelise sidepidamise eripära: “Tõnis on temperamentne inimene!”

Need sõnad tuleb tõeks tunnistada, sest viimastel kuudel on Bittman teinud pealinna poliitikas rohkem mürtsu kui keegi teine. Linnavalitsusel (loe: Keskerakond) on põhjust teda nii tänada kui ka kiruda. Ta on paljastanud Res Publica üksikliikme punutud kentsaka vandenõu, mis oleks võinud teoreetiliselt viia linnapea Jüri Ratase kukutamiseni.

Teisalt on Bittman rikkunud ära linna soovi anda Lasnamäe paekarjääri miljard krooni maksev projekt ilma avaliku konkursita Merko Ehitusele. Toomas Annuse firma lubas korrastada 32 hektarit pargiks saja miljoni krooniga. Korterelamute hoonestusõiguse tasu oleks lepitud kokku eraldi.

Aprilli lõpul saabus linnavalitsusele Siffilt kiri, mis nõudis võrdset kohtlemist Merkoga. Hoonestusõiguse eest lubas ta anda hoobilt 50 miljonit krooni.

“Ära rikkusid nad selle,” kurtis abilinnapea Aas pärast kirja lugemist Äripäevale. Ootamatult nii ajakirjanduse kui ka Siffi rünnaku alla sattunud linn lubas korraldada ehitaja leidmiseks avaliku konkursi.

Enne kirja saatmist käis Siff koos Bittmaniga linnavalitsuses Lasnamäe projekti üksikasjalikult uurimas. Muu hulgas tundis ta huvi, kas majaka võiks panna kõrghoone katusele. Nii saaks krundile rohkem ehitada.

Kirja lugedes pole kahtlust, et kohtumine linnavalitsuses tõi pettumuse. Siff ei taha öelda, mis sundis teda niimoodi protestima. Kuid ta mainib, et Bekkeri sadama detailplaneeringu saamiseks läks seitse aastat.

Tõlgime Siffi sõnumi ise selgesse eesti keelde. Suurärimees on nördinud, et mõnedele viivad linnaisad saia koju kätte ja raputavad ka suhkrut peale. Temale aga antakse pasunasse. Kaua sa, kurat, kannatad?

Siffi kannatus katkes

Sel nädalal 49aastaseks saanud naftafirmade Pakterminal ja N-Terminal aktsionär esineb juba aastaid jõukate eestlaste edetabeli tipus. Endel Siff omab isiklikku reaktiivlennukit Learjet 60, mis maksab üle saja miljoni krooni.

Kuid rikkalgi jagub muresid. Nende lahendamiseks liitus ta aastal 2000 peaminister Mart Laari Isamaaliiduga. Aasta hiljem kaebas Siff, et tema nägemus ei huvita Isamaaliidus kedagi: “Mind võetakse kui vana ja rasvast transiidimiljonäri, kellel on küüned ainult enda poole.” Ja astus välja. 

Probleemid aga jäid. Möödunud aastal toetas Siff Keskerakonda 500 000 krooniga. Sellest suuremat summat partei kohalike valimiste aruandest ei leia. Kuid linnavalitsus ei langetanud ikka veel soovitud otsuseid.

Detsembri lõpus arutas linnaplaneerimise amet Siffi plaani püstitada Pelguranda Madala tänavale tornmaja. “Ei toeta 14 korrust,” läks kirja peaarhitekt Igor Volkovi allkirjaga protokolli, “kavandada max 5 korrust, arvestades piirkonnas väljakujunenud hoonestust.”

Kuigi maja võib venitada kõrguse asemel ka laiusesse, tähendab iga ehitamata jäänud korrus auku omaniku rahakotis. Siffile tundus, et tagasilöögi põhjus peitub tema oma organisatsioonis. 

Tänavu 12. jaanuaril astus Siff oma kinnisvaraprojektide eestvedaja Veiko Veskiväli kabinetti. Omanik teatas, et asju hakkab ajama uus tegija. Selleks oli üle ukseläve astunud Tõnis Bittman.

Samal päeval lahkumisavalduse kirjutanud Veskiväli töötab nüüd ehitusettevõtja Andres Kogeri firmas arendusdirektorina. Bittmanist ei soovi Veskiväli midagi arvata. Kuid ta mainib, et Siff nimetas oma uut alluvat “väga võimekaks”.

Bittman saabub volikokku

29aastane Tõnis Bittman on kutsekeskharidusega laevamehaanik. Viimastel aastatel teenis ta leiba pealinnas valesti pargitud autode teisaldamisega.

Endise ülemuse Mati Songisepa meenutuste kohaselt nokkis Bittmani nupp tavalisest parkimiskontrolörist oluliselt rohkem. “Tema oli võimeline ka äraajamisautode graafikuid koostama.”

Songisepp palkas töötu Bittmani tänu heale soovitajale, kelle nime jätab ta enda teada. Songisepp kuulub Keskerakonda.

Samuti on Keskerakonna liige Bittman, juba seitsmendat aastat. Ta on löönud kaasa mitmes valimiskampaanias, pidades näiteks vanalinnas Keskerakonna piparkoogimaja. 1999. ja 2002. aasta kohalikel valimistel jäi noor mees volikogu ukse taha. 

Ka mullused valmised ei tõotanud Bittmanile head. Talle oli nähtud ette lootusetu koht Põhja-Tallinna linnaosa kandidaatide nimekirjas. Ent Bittman suutis end munsterdada Lasnamäele Edgar Savisaare juhitavasse listi kümnendale kohale.

Järgnes ime. Savisaar korjas 17 000 häält ja vedas volikogusse üheksa keskerakondlast, neist viimasena Bittmani. Parkimiskontrolöri isiklik kaasavara koosnes 137 häälest.

Valimiste ainuvõitjana edutas Keskerakond linnavalitsuse liikmeteks, keda tahtis. Noori ja tundmatuid valgekraesid, juriste ja ökonomiste, kes saavad D7 astmepalka üle 30 000 krooni kuus.

Bittman tundis end ülekohtuselt kõrvale jäetuna. “Hinge kriibib, et igasugu nagad on pandud ametisse,” ütleb ta otsekoheselt välja. Bittmanile pakuti kõigest mõne väikese linnaosa, nagu Kristiine või Nõmme, juhi kohta. “Minu unistus oli olla loomulikult Edgari nõunik.”

Parkimiskontrolörina teenis Bittman kuus veidi üle 5000 krooni. Volikogu liikme hüvitus piirdub 3000 krooniga. Kaotus tuli kuidagi tasa teha ning Bittmanist sai kinnisvarafirma Haabersti Maja projektijuht.

“Tema ise tuli ja pakkus,” pajatab Haabersti Maja omanik Heldur Nermann. Milles Bittmani töö seisnes? “No ikka heas nõus.” Täpsemalt? “Ega ta ei jõudnud midagi teha, ta oli niivõrd lühikest aega.”

Nimelt sadas 10 000 kroonise palgaga projektijuhile kaela veel parem pakkumine. Temast sai Endel Siffi kontserni keskse firma Primos juhatuse nõunik, ameti-Toyota ja 15 000 kroonise kuupalgaga.

“Ma ei palganud teda kui volikogu liiget,” teatab Siff. “Mul oli vaja täpset, ausat, energilist inimest. Sideohvitseri, kes jälgib kümneid projekte.”

Suurettevõtja ja linnavolinik tutvusid kümme aastat tagasi. Poole kohaga turvamees Bittman valvas siis Mustamäel Kullo huvikeskuses asuva N-Terminali peakorteri sissepääsu. Täna asub tema kabinet korrus kõrgemal, kus istub ka omanik.

“Ta hoidis ära sissetungi katse,” avaldab Siff saladuse. Kes ja miks tahtis naftafirmale kurja, sellest ta vaikib. Kuid sellest ajast tekkis meeste vahel usalduslik side.

“Tormisel merel on kergem” 

Kui Eesti poliitikas on üldse midagi püha, siis on see erakondade rahastamine. Raha liigub väga väikese ringi kaudu, kuhu kuuluvad partei esimehe silmis eriti usaldusväärsed poliitikud. Ainult nemad teavad annetajate soove.

Aastaid tagasi tunnistas Endel Siff Ekspressi veergudel, et “sponsorluse efekt on väike”. Tipp-poliitikud on riigivalitsemisega üle koormatud ega jõua lubadusi täita. Ettevõtjad peavad kokkuleppeid kogu aeg meelde tuletama.

Volikogu liikme asumine Siffi asjaajajaks tuli Keskerakonnale üllatusena. Nagu oleks pangas töötav teller hakanud omal käel suurkliendi personaalhalduriks. Mitmed parteikaaslased hoiatasid Bittmani, et ärgu müügu oma teeneid Siffile liig odavalt!

Tänaseks on töötasu kerkinud 25 000 kroonile ja ametinimetus vahetunud “projektide koordinaatoriks”. Bittmani ülesanne number üks on Viimsisse kerkiva Siffi kõrgtehnoloogiatehase hoone ehitus.

Linnavolikogus aga hakkasid juhtuma imelikud lood.

Märtsis hääletas volikogu, kas osta Harju tänava varemed 150 miljoni krooniga. Keskerakondlased hääletasid poolt, kuid Bittman jäi erapooletuks. Ainsana.

Aprillis surus Keskerakond läbi Pärnu maantee sajaruuduse korteri odava müügi oma partei liikmele, omandireformi ohvrile Marju K-le.
35 000 krooni eest saab kesklinnas parimal juhul ühe ruutmeetri korterist. Ka seekord jäi Bittman erapooletuks.

Parteis tekkis segadus. Miks Bittman nii teeb? Üritab ta linnavalitsust survestada? Keskfraktsiooni esimees Elmar Sepp nõudis selgitust.

“Ta tunnistas, et tormas saali suitsunurgast ja toetas kogemata opositsiooni. Mina usun teda,” räägib Sepp. Pikkade vestluste põhjal on tal kujunenud noorest poliitikust selge pilt: “Bittmanil on raske. Sa oled meremees, korraldad mitte tipptasemel transporti ja korraga satud 63 volikogu liikme sekka. Tormisel merel on kergem.”

Keskfraktsioonil on volikogus 32 häälega ühe hääle enamus. Milliseid võimalusi loob see suurettevõtja teenistusse asunud saadikule?

“Bittman on sage külaline abilinnapeade juures. Ta teeb seda tööd, mida tööandja temalt nõuab, aga see peab jääma seaduse piiridesse,” kostis Sepp Ekspressile enne läinud nädala volikogu istungit. “Ühe hääle pärast ei tee mitte keegi järeleandmisi.”

Kuid Bittman andis selgi korral demonstratsioonesinemise. Kas maksta Tallinna koolidele iga õpilase kohta 500 krooni töövihikutoetust? Keskerakond oli sotside eelnõule vastu. Aga Bittman? Jäi jälle erapooletuks. Sajal viimasel hääletusel on Bittman toetanud oma partei arvamust vähem kui pooltel juhtudel.

Riugas linnavalitsusele

Keskerakonna endine peasekretär Küllo Arjakas kvalifitseerib Tõnis Bittmani tüüpiliseks “A3-poliitikuks”. Kolm a-tähte tähendavad algajat, kes on korraga arenemisvõimeline ja samas alahindab olukorda.

“Kui on jõutud volikokku, siis on meri põlvini,” iseloomustab Arjakas A3-poliitiku käitumist. Toompeal palju näinud tegija teab, mida räägib.

Kuid Arjaka iseloomustus võib jääda Bittmani puhul isegi liiga lahjaks. Nimelt liigub linnavalitsuses versioon, et Endel Siff kirjutas Merko diili hukutanud kirjale kõigest alla. Kiri ise aga sündis Bittmani peas.

Kui see peaks vastama tõele, on tegemist tähelepanuväärse sündmusega. Veel eile lihtparteilaste hulka kuulunu rikkus ära kõrgel kokku lepitud miljardikroonise diili. Keskerakonnas lausa enneolematu nahaalsus!

Kaks inimest saaksid öelda, kuidas oli. Kuid Siff eelistab vaikida, sest isegi nii ulatusliku haardega ärimees peab poliitikutega läbi saama. Küll poetab ta muu jutu sees: “Tõnis on palju peenem, kui ta välja paistab.”

Bittman aga ütleb, mida mõtleb: “Nad alahindavad mind siiamaani.”

Kaastöö: Margus Järv.

Õnnestumised


Aivar Sõrmus

Linna parkimise peakontrolör esitas tööleasumisel võltsitud keskkooli lõputunnistuse. Pärast vahelejäämist lahkus ta novembris omal soovil töölt. Sõrmuse paljastamises osales Bittman.

Eno Saar

Tallinna transpordiameti juhataja maksis alluvatele jõulupreemiaks üle miljoni krooni. Pärast uudise tilkumist Postimehesse pani Saar jaanuaris ameti maha. Seegi kord oli Bittmani käsi mängus.

Oleg Rebane

Üritas Res Publica juhtide keelu kiuste Bittmani keskerakonnast üle meelitada ja linnavalitsust kukutada. Bittman võttis vestluse linti ja avaldas selle märtsis Kesknädalas. Pärast seda peatas Rebane töö volikogus.

Mati Songisepp

Tallinna liiklusteenistuse direktorit ootas seoses 65. sünnipäevaga pensionile saatmine. Kui Bittman sellest kuulis, sõimas ta abilinnapea Jaanus Mutli näo täis. Mutli: “Võib-olla tal tekkis hirm, et ma kirjutan alla.” Songisepp jäi paika.

Toomas Annus

Baltikumi suurima ehitusfirma omanik valmistus lööma linnaga käsi Lasnamäe karjääri miljardilepingu sõlmimiseks. Bittman ja Siff keerasid selle kihva.

Eesti Päevaleht

Aprillis kirjutas Päevaleht, et Bittman andis volikogu liikme tasuta parkimiskaardi tuttavale petisele. Tegelikult oli Bittmani tuttav petise nimekaim. Pressinõukogu langetas Päevalehe suhtes tauniva otsuse.

Ebaõnnestumised

Öine otsasõit

Veidi pärast valimisi sattus linnavalitsuse osakonnajuhataja peale, kui Bittman istus keset ööd Pikal tänaval taksoroolis. Jälgimist märgates üritas Bittman minema sõita, kuid põrutas kogemata teisele autole otsa. Keskerakonna teatel ei sõitnud ta piraattaksot, vaid ootas sõbralt laenatud autos oma naist. Politsei tegi Bittmanile trahvi.

Lennuki 24 ja 26

Stockmanni kaubamaja kõrval kuulub Siffile kaks krunti. Ühel asub kultuurimälestiseks tunnistatud tühi puitmaja, mille gaasilekke likvideerimist nõudis linn möödunud aastal sunnirahaga ähvardades. Siff ja Bittman tutvustasid mais muinsuskaitse nõukogule 31korruselise Lennuki Toweri eskiisi, kuid see lükati tagasi. Muinsuskaitse osakonna juhataja Boris Dubovik: “Siff pidas loengu, kui palju ta on linnale head teinud. Sellisel kujul see projekt läbi ei lähe. Viimane info oli, et kinnistud müüakse inglastele.”

Toompuiestee 24a

Endel Siff ostis Pika Hermanni all asuva kunagise Tööjõureservide staadioni ja poolpõlenud paviljoni tänavu veebruaris eraomanikult 30 miljoni krooniga. Siff soovib erastada hoonete all ja ümbruses 14 000 ruutmeetrit maad. Kas ja kui palju maad Siff saab, on Tallinna maa-ameti juhataja Eha Võrgu sõnul lahtine. Siff lubab staadioni korda teha ja anda linna koolidele kasutamiseks. Ta on ise seal koolipoisina sporti teinud. Sellesama maa erastamise venimise pärast pragas Bittman abilinnapea Taavi Aasa läbi.

Madala 16

Siffile kuuluvas endises Pelguranna lasteaias asuvad venekeelsete ajalehtede Estonia ja Vesti toimetused. Arhitekti visiooni kohaselt võiks sinna ehitada kaks kuni 14korruselist kortermaja. Planeeringute komisjon tõmbas aprillis ühe torni maha ja pani küsimärgi alla ka teise elamu korruste arvu. Linna peaarhitekt Igor Volkov: “Bittman tuli ja ütles, et tahab vaadata, kuidas komisjon töötab. Et seekord tal diktofoni ei ole!”