Kui Ringmaa on oma viimases sõnas kahe ja poole tunni jooksul vaevalt poole peale jõudnud, vaatab ta kohtunik Katre Poljakovale otsa ja ütleb: "Ma väga vabandan, et teie aega raiskan. Teil kõigil on kodud olemas, aga mul ei ole ja ma pean põhjalik olema." Ning jätkab keemia-, füüsika-, elektroonika­alasest teabest tulvil kaitsekõnet. Episood episoodi, tõend tõendi haaval lammutab ta kogu ­süüdistuse, ilma et ta vanaisalik-malbe olek kordagi kaoks.

Ringmaa ristis oma protsessi Eesti kohtuajaloo ebavõrdseimaks, kus üksiku vanamehe vastu on kogu kaitsepolitsei. Ebavõrdseim või mitte, ent igal juhul on seitse inimelu nõudnud, kolossaalse varalise kahju tekitanud ning aastate vältel Tallinna elanike seas õudust külvanud plahvatusteseeria protsess enneolematu. Nii uskumatut süžeed ei söandaks kirja panna Capote, Grisham ega Marinina. Ons Ringmaa kohtu üle irvitav külmavereline maniakk või juhuse ning Kapo saavutusjanu ohver? Ammendavat vastust ei pruugi anda ka kohtuotsus. Vaidlema, kas tegelikult süüdi või lavastatud, kas süütu või osav manipuleerija, jäädakse ilmselt kauaks.

Tõsi on, et pärast Ringmaa vahistamist plahvatused Lasnamäel lakkasid. Tõsi on, et otseseid süütõendeid tema vastu napib. Tõsi on, et hoolimata pikast jälgimisest ja hoolega ette valmistatud vahistamisoperatsioonist ei tabanud Kapo töötajad "järjekordse pommiga Lasnamäe suunas sõitvat" Ringmaad teolt. Tõsi on, et kus, kuidas, millal ja m i k s  Ringmaa (või siis keegi teine) pommid valmistas, paigaldas ja käivitas, ei tea keegi. Prokurör Margus Kurm küll võrdles Ringmaad maniakk Aleksandr Rubeliga, ent isegi too prahvatas omal ajal kohtus, et nautis tapmist ja võiks kas või kohe prokuröri ära fileerida. Kuid Ringmaa malbet olekut pole kolm aastat vahi all viibimist muutnud. Miski pole pannud teda esitama poliitilist avaldust: "Jah, tegin, sest ... !!!" Ent kui mees peaks õigeks mõistetama, siis - hullemat lööki kaitsepolitsei mainele on raske kujutleda. Ning kui uskuda kaitsekõnest kas või ­protsenti, on kahtlusi küllaga.

Põrmustav kaitsekõne
Kuigi ei kaitsjad ega süüdistatavad ei pea kohtus tõtt rääkima ja nende tegevuse eesmärk on soodsa kohtuotsuse saavutamine, oli vandeadvokaat Urmas Simoni neljatunnine kaitsekõne ikkagi pehmelt öeldes skandaalne. Ringmaa kaitsja leidis, et Kapo ametnikud on asja uurimise käigus teinud hulga katastroofilisi vigu.

Uurija kandis tõendeid taskus
Kaitsja väitis, et Ringmaa süüd üritatakse tõendada asitõenditega, mida enamasti "pole olemas" - mille toimikusse ilmumine pole kirja pandud ja tagantjärele jälgitav. "Mitmeid ekspertiiside käigus uuritud esemeid pole asitõendiks tunnistatud või määrustes nimetatud. Tihti puudub kinnitus, et asjad leiti sündmuskohalt," rääkis Simon. "Üks ekspert ütles kohtuistungil, et teatud esemed jõudsid tema kätte mitte pitseeritud pakendites, vaid Kapo assistendi taskus. Kui esemed liiguvad assistentide taskus ühes suunas, võivad nad ka teises suunas liikuda," ütles Simon, jõudes selleni, et Kapo eesmärk oli iga hinna eest Ringmaa süüdimõistmine.

Kust ilmus kalkulaatori raam?
Riigiprokurör Kurmi hinnangul tõendavad Ringmaa süüd eelkõige kuriteopaikadest, sh lõhkemata pommilt leitud DNA-jäljed. Lisaks fakt, et 2000. aastal leiti ühe pommi seest lauakalkulaatori elektriskeem, sama(!) kalkulaatori raam leiti aga neli aastat hiljem Ringmaa kodust. Simon ning ­Ringmaa tõid välja kaaluka vormivea - ­kalkulaatori raami pole mainitud üheski läbiotsimise protokollis. "Kõik läbiotsimisel kaasa võetud asjad tuleb üles kirjutada. Aga see raam lihtsalt tekkis Kapo käsutusse," hüüdis kaitsja. "Minul sellist kalkulaatorit pole olnud ja vaevalt keegi nii loll oleks, et pommis kasutatud kalkulaatori raami koju jätaks," lisas Ringmaa. Kohtualune rääkis, et tema DNA võis kuriteopaigast leitud esemetele sattuda siis, kui ta kodus vedelenud elektriseadmed turul maha müüs. "Kui sõber Jaak suri, jäi temast minu koju Raasikule tohutu hulk träni. Kõikvõimalikke juppe ja juhtmeid. Kord kohtasin turul vene meest, kes otsis selliseid detaile. Pakkisin need kotti ja müüsin maha."

Kapo teadis, mis on pommi sees
Simon tõi näite, kuidas esemed DNA-ekspertiisi jõudsid. "Ekspertiisimääruses pole nimetatud ühtki eset, millele ekspertiis tuleb teha. Kirjas on, et eksperdile antakse üle kolm pakendit. Kõik. Ekspert, saanud asjad kätte, paneb kirja, et talle on üle antud kolm pakendit ja kolm ümbrikku(!) - ehk siis juba kuus pakendit. Aga uurimuses loetleb ekspert, et on vaadelnud 18 eset." Osa esemetest kandis ka Ringmaa DNAd, kuid mismoodi esemed eksperdini jõudsid, äratab kaitsja hinnangul kahtlusi.

Praaki ilmestab kaitsja sõnul 19. novembril 2003 leitud pommi juhtum. "Kapo vanemassistent on koostanud 19. novembril ettekande, et kell 13 avastati Pae 23 trepi­kojas lõhkeseadeldis, mis sisaldab 11,4 kg trotüüli ja ammooniumnitraadi segu. Aga ekspertiis tehti pommile kuu aega hiljem! Kuidas teadis allakirjutanu juba sündmuskohal seadeldises kasutatud lõhkeaine kaalu ja koostist?!" Mõistagi mängis kaitsja siin-seal demagoogiavõtetega, ent kohtunik on seotud reegliga: vastuolud tõlgendatakse süüaluse kasuks...

Uurijad sumpasid fekaalides
Riigiprokurör Kurmi hinnangul on mõrva­süü täielikult tõendatud - tõenditeks ­lisaks eespool nimetatutele veel rida ekspertiise, kõneeristused ja automaatidest raha väljavõtmised, mis näitasid Ringmaa viibimist kuriteopaikade lähistel. Prokurör nõudis Ringmaale eluaegset vangistust.

Kaitsekõne järel repliigiks sõna ­saanud Kurm teatas, et Simoni jutt sisaldab valet ja on suisa alatu. Ent möönis ka, et uurimi­sel tehti pisivigu. "Jah, see uurimine ei ole olnud kõige professionaalsem, küll aga oli ta aus. Võltsimist võiks kahtlustada pigem siis, kui ühtki pisiviga poleks." Kurmi ­sõnul on hämmastav, et "digiajastul peame vorpima menetlusdokumente, mille puudumine annab võimaluse tähenärimiseks". Kurm ütles, et kaitsja vihjed süütõendite kunstlikule loomisele on võimalikud üksnes postsotsialistlikus traumas viibivas Eestis. "Pae tänav 23a purunes plahvatuse käigus fekaalitoru. Uurijad sumpasid seal põlvini fekaali sees, et leida vähimaidki tõendeid. Ja nüüd ütleb lugupeetud vandeadvokaat, et uurimist ei ole toimunud, toimus võltsimine. Kui mõnes tsiviliseeritumas riigis tuleks advokaat välja niisuguste väidetega, ei võtaks ükski kohus teda tõsiselt," ütles Kurm oma repliigis.
Kohus kuulutab otsuse 6. märtsil.

Võtmetunnistaja - paadunud varas

  • Kohtus andis Ringmaa vastu tunnistusi ka tema surnud sõbra poeg Ats Koppel. Koppeli sõnul üritas isa koos Ringmaaga 2000. aastal saunas suurtes kogustes odavat lõhkeainet toota. Samuti müünud isa Jaak Ringmaale kuus ammoniidipulka ja kuus detonaatorit.
  • Ringmaa kaitsja Simoni sõnul ei saa Koppelit usaldada, sest mees on paadunud pätt. Juba järgmisel nädalal on Koppel järjekordsete kuritegude eest Tartus kohtu ees. See oleks tema seitsmes süüdimõistmine - ikka ja jälle varguste eest.
  • Simoni sõnul sattus tema käsutusse Ats Koppeli kiri, mille too saatis oma emale. "Koppel kirjutas emale: kohe tulevad sinuga rääkima väga mõjukad inimesed. Räägi neile, mis nad teada tahavad, selle eest lubati meile helget tulevikku." Kaitsja arvates andis Koppel Ringmaa vastu valeütlusi rikastumise ning vanglast vabanemise soovil. Koppeli panuse varjamiseks tuligi prokurör välja jutuga sõrmejälje fragmendist. "Ent sellist sõrmejälge pole uuritud, seda pole tõendite hulgas," ütles Simon.
  • Jaanuaris 2007 andis Koppel kohtus Ringmaa vastu ütlusi. Aprillis 2007 vabastas kohtunik Anne Ennok varga ennetähtaegselt vangist. Mees kandis kahe aasta pikkust vangistust, tal jäi vabanemiseni üheksa kuud.