Amatöörvabariik – riik, mille kõiki olulisemaid institutsioone veavad asjaarmastajad. Amatöörvabariigis tehakse asju innukalt, ehkki vahel pannakse puusse. Kõrged eesmärgid pühitsevad sageli mis tahes abinõu.

Vt ka taidlus, harrastusteatrite festival, käsitöö, luulekevad, ilmre.

19. detsember

Autopede – auto-armastaja, selle talve kuum sõna. Autopede vahetab autot vähemalt kord aastas ning alati peab uus sõiduk olema midagi unikaalset (haruldus, mida teistel autopededel ei ole). Autopedel on palju autosid ja need pole tema jaoks mitte ainult mootoriga liikumisvahend, vaid ka garaazhi kaunistus. Tipp-autopeded ostavad luksuslikke eksklusiivmasinaid, millega Esstimaa teedel sõita pole võimalik.

11. aprill

Diip (ingl k deep)  - sügav, sügavamõtteline. Diip võib olla mõtteavaldus, muusika, seks, meeleolu, mis tahes kahe või enama inimese vaheline tunne. Arusaamatu jutt on alati diip.

22. august

Euro – välismaine rahaühik; ka standardsuse mõõt. Euro on kõik, mis on igav, kvaliteetne ega eristu teistest ning vastab teatud normatiividele ja direktiividele (vrdl GOST).

Vt euroremont, eurobeib, euroametnik, eurokõnelused, eurobanaan, eurospiik, edumeelne eestlane.

10. jaanuar

Homoristlik võti – Postimehe (2.aug lk 15) kirjanduskirjutaja sõnul Henry Jamesi loomingule omane lähenemisviis, millega käsitletakse “euroopaliku, vabameelse ja kitsarinnalise mõttelaadi vastuolu”.

Homoristlik võti on freudistliku päritoluga riist, mis ilmneb homofännidest toimetajate katsetes huumorit teha. Lisaks Postimehele palju viljeldud ka Areenis.     

8. august

Industri – (inglise keeles industry), mingi meelelahutusäri või vaimutegevuse suuna koorekiht. Meil kasutuses iroonilises tähenduses, märkimaks kohalike kultuuri-industrite “mõjuvõimu” ja “suurust”.

“Kogu industri on koos,” öeldakse ainult-kutsetega-üritustel, kus ajavad juttu näiteks promootorid, DJd, puuritantsijad ja flaierikujundajad – koos on klubi-industri. Kui mõne luulekogu esitlusel on koos kirjastajad, poeedid ja kriitikud, on koos luule-industri. Fotonäituse avamisel on koos foto-industri, juhul kui põhifotograafid on kohale tulnud.

18. aprill

Kikkima (ingl k kick ) – taguma, lööma; kasutusel näiteks väljendis kikib ässi – ära tegema, võimsalt panema, rokkima.

Vt ka kikkis, kikk-kõrv, kick-boxing, kikerhernes, Kiek in de Kök, vrdl ka soome k kikkeli (noku).

6. juuni

Kilo – tuhat krooni, lühendina “k”. Mobiiliarve kuus on keskeltläbi kilo kakssada (1200 krooni), korralik palk on 40 kilo (40 000 krooni) ja vähegi pandav auto maksab 500 kilo (500 000 krooni).

Vrd endisaegsete inimeste väljend “tonn”.

12. september

Kodutöö – pugejalik eurospiigi termin, millega tähistatakse näiteks koosolekuks, ürituseks, esinemiseks, kohtumiseks ettevalmistumist. Tuli eesti keelde mõned aastad tagasi innukate ametnike kaudu, kes käisid Brüsselis.

Viimasel ajal ohtlikult levinud ka vaimuinimeste kõnepruuki. 

Vt ka lobby-töö, lobistamine.

9.mai

Kolmanda samba tüdrukud – üleõppind sinisuklikud (st hea, sageli välismaise) haridusega noored naised, kes selle asemel, et pühenduda paoi teenimisele, teevad ka ühiskondlikku tööd, müttavad kolmandas sektoris ja toetavad pehmeid väärtusi. Seega oleks tegu justkui hoopis “kolmanda sektori tüdrukutega”. Ilmselt põhineb väljend (mida legend omistab Aavo Kokale) selle juurutaja freudistlikust keelevääratusest.

4. juuli

Lebo – puhkus (vrdl. soome k. lepo), ka verbina lebotama (sm. k. lepuuttaa) – puhkama, lõõgastuma. Kajastab nooremapoolse keskea hulgas levinud arusaama, et vana eesti sõna puhkama ei anna edasi uuenenud lõõgastumise (senisest intensiivsema, urbanistlikuma, keemilisema) kogu sisu. Lebo toimub klubides, soovitatavalt mõne aine kaasabil, äärmisel juhul rannas kuumast oimetuna.

Vt ka rekreatsioon.

18. juuli

Märul (ingl. k. action ) - äge ja purustav tegevus, mida harrastavad kõikvõimalikud kurjategijad, terroristid, noortejõugud ning igasugused protestijad, nagu globaliseerumisvastased või loodushoidjad (Greenpeace).

Eriti ulatuslikult viljeleb märulit nn märulipolitsei, kes maruliselt (märuliselt) kõigi eelmainitutega võitleb. Märulipolitsei loomine Eestis võimaldab selle liikmeil ellu viia märulifilmidest tuttavaid trikke.

Vt “Alasti relv”, “Palja relvaga”, “Räpane Harry”, “Politseiakadeemia”, “Petrovka 38”, “Uurimist viivad läbi asjatundjad”, “Kriminaaltango”.

Vrd märulimiilits.

28. veebruar          

Nishivõimekus – Eesti sõjaline potents(iaal) pärast NATOga liitumist. Iseloomustab võimekust mingis väga spetsiifilises valdkonnas, näiteks pommikoerte aretamises jne. Laiemalt: Mis tahes eripärane potents või eriandekus.

Vt ka pedo-, nekro-, zoofiilia.

28. november

Ojukaust (oiukas – arukas, taibukas; kaust – toimik. Allikas: ÕS 1999) – viimasel nädalal palju pruugitud sõna seoses kadunud SS-laste kadunud kaustade tagaotsimisega ja välisminister Kristiina Ojulandi oiuka tegevusega.

Vt ka grupeeringu Avangard performance “Happy Holocaust” Rakveres “KanaNahal”, kus suletud kinosaal täideti naerugaasi ja eetri seguga. Targem hoiduda.

1. august 

Poisstüdruk – iseseisev, end ise finantseeriv pandav naine, kes elab üksi. End. vanatüdruk.

Vrdl poissmees, ka ihaldusväärne poissmees.

25. juuli

Puhtus – dopingust ja mis tahes keemiast vaba olek (clean – ingl k). Vt ka pesupulbri Ariel reklaamklipp TVst “laitmatu puhtus, mida ei varjuta ükski kahtlus”, rassipuhtus, tõupuhtus, Aaria rass, Sõda Bakterite Vastu. Puhtus on muutunud põhiküsimuseks (Kristina Shmiguni juhtum).

14. veebruar

Rinnateadlik – naiste ja meeste teadlikkus ülakehal asuvatest esileulatuvatest kehaosadest, nende funktsioneerimisest ja kõrvalekalletest. Rinnateadlikkus sõltub antud kehaosade suurusest.

Viimasel ajal on rinnateadlikkus ilmutanud kasvutendentsi.

Vt ka silikoon, plastiliin, poroloon, topis, kaavik, taksidermist.

21. november 

Sebima – uuseesti keeles oluline termin, mis kiiresti tähendust muutnud: kirjeldas veel mõni aeg tagasi PR-meeste, müügiinimeste, vähemtähtsate seltskonnategelaste viljatut, aga väledat tegevust; praegu märgib eeskätt erootilise kõrvalmaitsega ettevõtmisi ajakirjade Stiil ja Stiina suhete-rubriigist, vrd panema.

7. veebruar

Seltsing – homoseksuaalse paari ametlikult registreeritud kooselu Eesti Vabariigis. Termini tõi kasutusele nahkmehe vuntsidega justiitsminister Märt Rask, et eristada seda mõistest abielu, mis märgib Eestis ikka veel mehe ja naise ühendust.  Erinevalt abielust pole seltsing suunatud laste saamisele, vaid vara jagamisele ja perepiletite ostmisele.

Vt ka fucking, keping, seltskond, homeeriline.

3. oktooober   

Semiosfäär – semiidi päritolu Tartu teadlase Juri Lotmani uuritud sfäär meie ümber (vrd poliitikasfäär, stratosfäär).

Semiosfäär on leidnud laialdast meenutamist viimasel nädalal, pädevaim on president Arnold Rüütli esitatud definitsioon: “… märkidest ja märkide vahelistest seostest kujuneb eraldi võetuna iga rahva kultuur ja omakorda lokaalsete märgisüsteemide põimingust meie kõigi ühine semiosfäär.”

Meie ühisest semiosfäärist Eesti märgi tagaotsimisele on Evelin Int-Lamboti juhitud semiootikarühmal kulunud juba 8 miljonit krooni.

7. märts 

Sädeinimene – Eesti uue külaliikumise kangelane, esile kerkinud seoses president Arnold Rüütli päikeselise mõjuga maaelule, end. maa sool. Toovad külaellu entusiasmi ja elevust. Vt ka külahull ja vrdl tegijad.

17. oktoober       

Tiina Pargi soft – erialane väljend pealinna fotograafide kõnepruugis. Soft tähendab spetsiaalset filtrit, mis kinnitatakse fotoaparaadi objektiivi ette, et pildistatava näojooned jääks hajutatud, mitte liiga teravad.

Tiina Pargi soft kinnistus piltnike sõnavarra, kui teledaam palus nimeka ajakirja fotosessioonil kahte filtrit kasutada.

25. aprill

Toping – meede jõudluse kunstlikuks suurendamiseks, tuntud ka kui doping (ingl.k. doping).

Vt ka TOP ja selle erastamine; top – napp riietusese, enamasti naistel. TOP 10 näitab, missugune on seis. Topi – ahv Jaan Rannapi lasteraamatust.

Topitav vrdl pandav; toppimine – jõuline ja hooletu panemine.

31. jaanuar 

Tõmbekeskus – Indrek Neivelti tulevikunägemuses suurlinn, mille jõujooned Eestit läbivad ja mille mõjuväljas eestlased eestlased elama hakkavad. Helsingi-Tallinna kaksiklinna elanikke ja muid põhjaeestlasi tõmbavad tugevasti Stockholm ja Peterburi, lõunaeestlased sikutab ära Riia. Siin pole mõtet vastu punnida ega tõmmelda, tuleb lasta end raha tuulel kanda. Vt ka tõmbekapp, tõmbetuul, Gustav Suitsu “Tuulemaa”.

7. november  

Uus poliitika – erakond Res Publica viljeldav poliitika Eesti Vabariigis 21. sajandi algul. Kuna erakond pole suutnud anda vastust, kas see on vasak- või parempoolne, siis pole selge, kas nad lähtuvad uusvasakpoolsusest (New Left) või uuest parempoolsusest ( La nouvelle droite). Tõenäoliselt segavad nad uusromantismi uusasjalikkuse ja uusmerkantilismiga.

Uus poliitika lähtub uuest kursist ja toob kaasa uue laine, selle harrastajad on tavaliselt saadetud Uuus-Meremaale, Uus-Kaledooniasse või Uus-Siberi saartele. Vt ka uusmaasaaja, kolhoos Uus Elu.

24. oktoober