Murrang toimus eelmise nädala reedel, mil Rõivas naasis kiirkorras Brüsselist. Kunagi varem polnud Eesti peaminister jätnud pooleli Euroopa Liidu Ülemkogu – poliitilise eliidi tippüritust, kus saavad osaleda ainult riigipead või valitsusjuhid.

Kuid Rõivasel kippusid kodus asjad hapuks minema. Kui IRL tõmbas pärast valimiskaotust saba jalge vahele ja esimees Urmas Reinsalu teatas tagasiastumisest, siis sotsid ülbitsesid.

Reede hommikul astus Rõivas Brüsselis lennukile. Lõuna ajal istus ta juba koos parteikaaslastega Reformierakonna staabis Tõnismäel.

Plaan nägi ette kiirkorras uus koalitsioon kokku panna. Rõivas pidi veel samal päeval kohtuma eraldi sotside esimehe Sven Mikseriga, eraldi Reinsaluga, ja lõpuks pidid kõik kolmekesi kokku saama. Oli selge, et samal ajal suhtlevad omavahel ka teised parteiliidrid, sest keegi ei tahtnud, et ainult Rõivasel oleks täielik pilt erakondade seisukohtadest.

Oravate plaan nägi ette Vabaerakonna väljaviskamist.

Sotse meelitas Rõivas jutuga, et nad saavad neli ministrikohta pluss Riigikogu esimehe tooli (sellel istus viimati sotside Eiki Nestor). Nad arvestasid ka võimalusega, et Mikser küsib endale välisministri portfelli.

IRLile oli ette nähtud samuti neli ministriportfelli pluss Riigikogu aseesimehe koht.

Endale tahtis Reformierakond jätta seitse ministrikohta praeguse kaheksa asemel.

Kuid selline kohtade jaotus eeldab seaduse muutmist, sest praegu on Eestis vaid 14 ministrikohta. Uue ministrina tuleks kõne alla…

Loe pikemalt Eesti Ekspressi homsest numbrist.