Polanskit asus kaitsma Prantsuse kultuuriminister ja taunima parlamendi asepresident. Lavastajad Woody Allen, Pedro Almodóvar, Martin Scorsese ja Gosta Gavras kogusid arreteerimisvastasele häbistamispetitsioonile sadakond allkirja. Režissöör Luc Besson aga sõnas raadiointervjuus: “Ma tunnen veidi seda meest ja armastan teda. Meie tütred on head sõbratarid. Kuid õiglus on igaühe jaoks sama. Mul on 13aastane tütar, ja kui ta vägistatakse, ei ole asjad enam endised, isegi kolmkümmend aastat hiljem.”

Sõja ajal põgenes Polanski poisikesena Krakówi getost. Vanemad viidi 1941 koonduslaagrisse, ema suri seal. Poiss läks 14aastaselt teatrisse, kus mängis kuus aastat. Poolas polnud nii tugevat “raudset eesriiet” kui N Liidus ja kahekümne kuue aastane Łódźi filmikooli lõpetaja sai 1959 sõita Pariisi. Tagasi tulnult lavastas 1962 pingeid täis armukolmnurga purjejahil “Nuga vees”. 29aastase režissööri esikfilm sai Veneetsias FIPRESCI auhinna ja nomineeriti välisfilmi Oscarile. Väga väikese eelarvega film, öeldaks tänapäeval: kolm tegelast, meri ja purjekas.

Polanski sõitis otsekohe Pariisi, elas Londonis ja Hollywoodis. Inglismaal lavastatud “Jälestus” (1965), psühholoogiline õuduspõnevik, mis avastas muide Catherine Deneuve’i talendi, teenis Berliinis Hõbekaru. Järgmisel aastal tõi “Cul-de-sac” seal juba Kuldkaru. Becketti, Ionesco, Kafka ja Buñueli mõjul keerduvad siin suhted hullumeelsesse absurdi. Neis filmides huvitab lavastajat teineteisest möödarääkimine, inimeste hirmud ja hälbed. Kolmekümne kolmeselt, Kristuse eas, on Polanski Euroopa klassik. Jäi üle vallutada Hollywood.

Esimene ameerika film “Rosemary laps” (1968), psühholoogiline õõvalugu, reflekteerib last ootava neurasteenilise naise hirme – kas teda pole mitte eostanud Saatan? Naiskõrvalosa Oscar ja Polanski enda nomineerimine adapteeritud stsenaariumi Oscarile lõid valla produtsentide uksed. Polanski oli tulnud, näinud, võitnud.

Ja siis, 1969. aasta augustis, kui Polanski ise oli Londonis, mõrvas Mansoni noortejõuk Hollywoodis tema näitlejatarist abikaasa, kaheksandat kuud raseda Sharon Tate’i. Polanski lavastatud filmis “Macbeth” hakkasid voolama vereojad. Nostalgilises põnevikus “Hiinalinn” (1974) näeb 1937. aasta Los Angeles välja košmaarne ja kuri võidutseb.

1977. aasta märtsis leiabki Jack Nicholsoni korteris aset kurikuulus party, millel toimunu tõi kaasa arreteerimise Zürichis. Euroopas lavastab aga Polanski Thomas Hardi järgi elegantse “Tessi” (1979) ja saab prantsuse Césari režii eest.

Lavastaja Oscar tuleb alles “Pianistiga” (2002), 1944. aasta Varssavi ülestõusus ellujäänu looga. See on Polanski kõige hillitsetum film, ärevaks on aga muutunud ühiskond. Georg Bush alustas sõda Iraagis. Parima filmi Oscarile on nomineeritud Martin Scorsese “New Yorgi jõugud”, mis näitab, et ameerika ühiskonna vundament on vägivald. Akadeemia liikmeil on halb enesetunne ja nad hääletavad aasta parimaks filmiks hoopis muusikali – “Chicago”. Lavastaja Oscar jääb siiski Polanskile.

“Variautor” on hästi kombineeritud nüüdisaegne poliitiline põnevik, ladus, nutikate pööretega. Euroopa Filmiakadeemia auhindamisel (film sai kokku kuus kujukest) mängis kindlasti oma rolli Polanski nimi ja julgus Ameerika Ühendriikidele turja karata. Võib-olla, kui seda oleks lavastanud keegi teine peale Polanski, oleks ta sulandunud teiste filmide hulka.

Polanski teeb filme üle poole sajandi, 1955. aastast. Kuuekümnendail värskendas ta enfant terrible’ina Euroopa kino, seitsmekümnendail tõi erki värve ja ootamatuid vaatenurki ameerikalikku entertainment’i.

“Iga Polanski filmi teemaks on – korruptsioon kohtub süütusega,” ütles ühes dokumentaalis ärajäänud kohtuistungiks valmistunud prokurör.

Polanski on saanud auhindu Berliinis, teinud filme Suurbritannias, omab kodu Pariisis. “Variautori” lavastas ta Saksamaal, juhendades muide näitlejaid juba kaugjuhtimise teel, ehk kartes oma arreteerimist. Monteeris ta filmi juba Šveitsi vanglas. Euroopa Filmiakadeemia 2300 liikmest elab 390 Saksamaal, 269 Suurbritannias, 236 Prantsusmaal. Neis riikides tuntakse Polanskit. Loomulik, et just tema film hääletusel võitis. Sisuliselt oli see elutööauhind.

Eestlastele jääb rõõm, et maailma uudisteagentuurid teatasid: Polanski võttis auhinnad Tallinnast vastu Skype’i vahendusel. Ja “meie Skype” näitas teda koguni kolmel korral: parima filmi, parima režissööri ja parima stsenaariumi (koos Robert Harrisega) auhindamisel.


Isiklikku

 Rajmund Roman Liebling sündis 18. 08.1933 Pariisis
 Pikkus 165 cm
 Memuaarid “Roman”, 1984

Abikaasad

 Emmanuelle Seigner (aastast 1989), 2 last
 Sharon Tate (1968–1969), tapeti
 Barbara Lass (1959–1962), lahutatud

 Režii Oscarit saades oli Polanski 69, tollal vanim Osacri saaja
 Hollywood on nagu tujukas jõmpsikas, kes karjub mänguasja järele ja kui kätte saab, viskab selle vankrist välja.