Jonas af Jochnick (68) jääb veidi hiljaks, sest tugeva tuule tõttu on tema eralennukil raskusi Tallinna lennuväljale maandumisega. Enne tervisekeskusesse jõudmist tahab ta läbi põigata veel vanalinnas asuvast Oriflame kosmeetikafirma kontorist.

Asi pole selles, et vanahärral oleks kiiresti tarvis niisutavat huuleläiget või värskendavat tualettvett. Nagu ka Medicover, on Oriflame tema perekonnale kuuluv ettevõte. Just selle kohaliku esinduse asutamist käis ta viimati üheksa aastat tagasi Eestis oma silmaga kaemas.

Kosmeetikast on Jochnick tänaseks kaugenenud, kuid see-eest peensusteni kursis, kuidas töötavad töötervishoiukliinikud Tartus ja Pärnus. Samamoodi hoiab ta silma peal Poola, Ungari, Tšehhi, Slovakkia ja Rumeenia linnadel, kus tegutsevad nii Medicover kui ka Oriflame.

Mees ise elab juba aastaid Brüsselis, kuid peab end ihu ja hingega rootslaseks. Ainult Rootsi astmeline maksusüsteem tekitab talle meelehärmi nagu teistelegi jõukamatele kaasmaalastele. Näiteks IKEA mööblipoe looja Ingvar Kamprad, kes on Forbesi andmetel 23 miljardi dollarilise varandusega maailma rikkurite edetabelis tänavu kuuendal kohal, elab Šveitsis.

Jonas af Jochnick on Kesk- ja Ida-Euroopa riikides tegutseva erameditsiinifirma Medicover suurim osanik. Tema osalus küünib umbes 40 protsendini ning müügiplaane tal pole. “Ma ei teeks seda sõltumata hinnast,” teatab vanahärra kaljukindlalt.

Haistis võimalust idablokis

Kosmeetikaäriga juba miljoneid kokku lükanud mehe jaoks toimus murrang samaaegselt suurte muudatustega Euroopas möödunud kümnendi alguses.

Esimene samm tehti siinpool langenud raudset eesriiet kosmeetikafirmaga Poola, Ungari, Rumeenia ja Tšehhi ning hiljem ka Baltikumi turule. Siis avastas ta, et võimalusi on siin ka paljuks muuks ning asutas riskikapitaliettevõte Oresa Ventures, mille suurimaks rahapaigutuseks sai riiklikule süsteemile alternatiivi pakkuv meditsiinifirma Medicover.

Esimene Medicoveri keskus avati Poolas aastal 1994 ning suurima riigina on see siiani ettevõtte olulisem turg. Kuues riigis on tervisekeskusi nüüd kokku 50, lisaks viis laboratooriumi Rumeenias ja kolm Poolas.

Kesk- ja Ida-Euroopa riikide elanikud kulutavad praegu ravile kordi vähem kui “vanad eurooplased”. Rootsis on tervishoiukulud ühe inimese kohta aastas 2000 eurot, Hispaanias 1200 eurot, Eestis ja Poolas aga vaid 300 eurot. Seega vajadus tervishoikulutuste suurendamise järele on võimas. “See hoiab meiesuguse firma huvi kõrgel,” nendib Jochnick.

Medicover pole küll pooltki nii suur kui tema "vanem õde" Oriflame, kuid kümne tegutsemisaastaga on tema kasv olnud palju kiirem. Viimane aastaaruanne nendib 17protsendist käibekasvu 43 miljonile eurole. Veel muljetavaldavam on aga ettevõtte aktsiahinna tõus: jaanuarikuu 53 Rootsi kroonilt on ühe osaku hind septembri lõpuks kerkinud 85 kroonile ehk koguni 60 protsenti.

Liider töötervishoius

Eestisse tuli Medicover viis aastat tagasi, kui ostis ära 1996. aastal asutatud Eesti-Rootsi tervisekeskuse. Nüüd on tema päralt ligi veerand Eesti töötervishoiuturust, kus tegutseb ligi 40 litsentseeritud teenusepakkujat, nende hulgas suurhaiglad. Medicoveris käis mullu tervist kontrollimas 1700 patsienti, erinevaid uuringuid tehti 32 000.

Medicoveril on esindused ka Tartus, Pärnus, Põlvas ja Võrus, aga valdav osa käibest tuleb kahest pealinna tervisekeskusest. Kui veel 2003. aastal oli ettevõte kahjumis, siis möödunud aastal teeniti 860 000 krooni kasumit. Tänavu oodatakse käivet 28 miljonit krooni ning kasumit 1,5 miljonit. Sellest rahast ei tule sentigi haigekassalt, vaid valdavalt ettevõtetelt, kes peavad oma töötajatele regulaarse tervisekontrolli pakkumist oluliseks motivaatoriks.

Sihikul on ka klient, kes kolinud pealinna mõnest väikelinnast, kuhu jäi maha ka tema perearst. Tööinimese tervist puudutava silmanägemise, vererõhu ja muu rutiinse kontrolli kõrval kasvab jõudsasti pere- ja eriarstiabi teenus. Tulevikuplaanides muutub Gonsiori tänava vastuvõtupunkt taastusravikeskuseks.

Keerulisemate protseduuride vallas, näiteks sünnitusabis Fertilitase ja Elite kliinikutele konkurentsi pakkuma, Medicover ei kibele. “Nii väikesel turul oma kliinikut teha pole mõtet,” mõtiskleb Eesti Medicoveri tegevjuht Tõnu Velt arenguvõimaluste üle. “Üks suund võiks olla ka ortopeedia, aga see pole meie jaoks.” 

Kui möödunud suvel kerkis kuumana päevakorda Diagnostikakeskuse enamusosaluse müük, tegi ka Medicover oma pakkumise, sest suurem osa keerukamaid uuringuid tellitakse nagunii sealt. Kuid paraku ei kaalutud neid ilmselt hetkekski tõsise ostjana. Ometi kinnitab Velt, et kui pärast vussi läinud erastamistehingut taas linnale kuuluv keskus uuesti müüki tuleks, oleksid nad endiselt huvilised.

Kosmeetikaäri sai alguse garaažist

Vennad Jonas ja Robert af Jochnick otsustasid 1967. aastal luua kosmeetikafirma Oriflame, mis tavapärase letist müügi asemel levitab oma tooteid õppinud konsultantide vahendusel käest kätte. Noormeeste äri sai alguse vanemate maja garaažist. Esimene tehas avati alles tosin aastat hiljem Iirimaal Dublinis.

Põhjamaist päritolu ja looduslähedust rõhutav Oriflame on praegu ligi pooleteise miljoni müügikonsultandiga esindatud 60 riigis üle maailma. Ettevõtte käive oli mullu 670 miljonit ning kasum 80 miljonit eurot.

Lisaks nutikale müügitaktikale tõi edu õige ajastus. 1990. aastal alustati toonasest Tšehhoslovakkiast Ida-Euroopa vallutamist. Kaks aastat hiljem võeti ette Venemaa, mida keskmine lääne investor pidas toona veel hirmutavaks džungliks. Aastakümneid kvaliteetsete ilutoodete järele janunenud venelannad haarasid kaupa lennult ning praegu annab meie suur idanaaber poole kogu ettevõtte käibest. Eestisse jõudis Oriflame kosmeetika 1997. aastal, ühel ajal Maroko, Egiptuse ja Sri Lankaga.

Oriflame suurimaks läbikukkumiseks võib pidada Indiat. Kümne aastaga pole seal äri käima saadud, hoolimata suurest kapitalimahutusest kohapealse tehase rajamisse. Ettevõte hindas üle ostujõulist keskklassi ning kohalike naiste algatusvõimet, kes traditsioone austades ei pea müügikonsultandi ametit naisele sobivaks tööks. Aga muretsemiseks pole suurt põhjust: kohe India kõrval on Hiina, kus naised on tunduvalt vabameelsemad ning omavad üha enam vaba raha.