"Ta teab, milline põrgu välja näeb - ta elas üle Teise maailmasõja õudused, enne kui nägi, kuidas Nõukogude väed tema kodumaa natside käest vabastasid."

"Ajal, kui tema Vene relvavennad naudivad kodumaal tunnustust ja au oma elude ohtu seadmise eest, et natse takistada, jätkab Arnold Meri võitlust. Teda süüdistatakse Eestis seotuses kahesaja kaasmaalase küüditamisega Siberisse 1949. aastal."

Russia Todayle selgitab olukorda ajaloolane Vladimir Simindei: "1995. aastal kutsuti ta kohtusse tunnistajana, kuid jäeti seejärel mitmeks aastaks rahule. 2003. aastal toimusid protsessis uued arengud, kõigepalt sai ta kahtlusaluseks, siis süüaluseks. 2007. aastal saatis Eesti prokuratuur Arnold Meri genotsiidijuhtumni kohtusse."

"Peaaegu pime ning kopsuvähi käes kannatav Meri, kes süüdimõistmise korral saadetakse eluks ajaks vangi, kutsub kogu protsessi poliitiliseks," vahendab portaal. "eesti prokuratuur ei ole tunnustanud fakti, et Merilt võeti tema kangelase staatus Stalini Venemaal ära, sest ta kahtles küüditamise õigsuses."

Simindei sõnul osales Meri küüditamises, et asjade käiku vähegi kontrolli all hoida. "Ta püüdis juhtunusse aktiivselt sekkuda, kuid kuna kogu protsessi korraldas NKVD, polnud tal lootustki (midagi muuta - toim.). Seepärast loobus ta ka oma volitustest. Ta jäeti ilma kõikidest tunnustustest ning pidi minema Siberisse, et vältida küüditamist."

"Kui Arnold Meri 1941. aastal rindel natsidega võitles, saadeti Siberisse tema nõbu, 90ndatel kaheks ametiajaks Eesti presidendiks valitud Lennart Meri.Genotsiidijuhtumit asuti uurima just siis, kui  Meri oli võimul."

Russia Today sõnul leitakse Venemaal, et Arnold Meri on Eesti-Venemaa keeruliste suhete ohver.

"Sõja ajal sai Arnold Meri neli korda haavata, kuid keeldus arstiabist, sest organiseeris natside vastu kaitserinnet. 67 aastat hiljem peab sõjakangelane end kaitsma aga oma riigi vastu."

LOE KA: