Arnold Rüütli
suvemaja juures Saaremaal Laimjala mail.

“Vanasti, kui Rüütlid Saaremaal käisid, panid nad siia pooppuu alla kõrkjate vahele telgi üles ja siin nad olid. Kedagi nad tülitada ei tahtnud, suitsutasid omaette kala. Suitsuahi oli neil kaasas.”

Rüütel on osaühingu Audla osanik, nagu selgus. Ja Audla juht Aarne Lember on mulle Laimjalas teejuhiks mööda presidendiga seotud radu.

Nüüd on Rüütel ehitanud siia, kus ta varem telkimas käis, suvemaja. See on seesama koht, kus Romi Erlach (neiu ajalehe juurest) suvel paljalt ringi keksis ja Rüütlit ujuma meelitas. Ja Rüütel vaatas murelikult maha.

“President käib siin üsna tihti. Alati, kui tuleb, helistab, võtab kontakti," ütleb Lember. "Varem, kui siin oli Laimjala kolhoos ja tehti suuri maaparandustöid, siis aitas Rüütel palju. Viis vajalike inimestega kokku, lõi kontakte. (Siis oli ta ENSV Ülemnõukogu Presiidiumi esimees.) Viimasel ajal ei ole Rüütlil põllumajandusega enam praktilist kokkupuudet. Aga juttu meil jätkub.”

Presidenti ei hakka ju põua pärast tülitama!

Tänavune suvi oli Audla majandile katastroof. Jaanipäevast saadik ei tulnud tilkagi vett ja viljasaaki pole ollagi. Kui tubli viljasaak on 40 ts/ha, siis Audla sai tänavu 6 ts/ha.

Lember: “Mul sai endal kaevust vesi otsa. Ei mäleta, et 55 aasta jooksul oleks kunagi kaevus vesi otsa saanud. “

Karjamaad olid suurest põuast punased. Traktoritega veeti soost karjamaale lehmadele heina ette. Kes seda varem on kuulnud? Sõideti ringi, küsiti inimeste käest, mis te oma heinamaaga teete, et tuleme ja niidame ära. Kütust läks metsikult, aga talvehein on koos.

Lember: “Ei, ei, ei! Rüütel ei tegele nende asjadega. Ja ega ma ei ole talle sellest rääkinud ka. Ma ei hakka ju presidenti niisuguse asjaga tülitama nagu põud. Ega ilma vastu ikka ei saa.”

President juurib kadakaid põlvili maas

Arnold Rüütel on põllumajandusdoktor. Mis nõu Rüütel Laimjala meestele annab?

Lember: “Varem ta uuris, mis siia või sinna põllule maha on tehtud. Ta ju tunneb siinseid maid ja teab, mida siin varem kasvatatud on. Aga mingit nõu…?”

Laudauksest ikka sisse astunud on?

“Ma ei oska öelda, kas ta siin laudas on käinud. Viimase kümne aasta jooksul küll mitte. Aga kui ta Saaremaale tuleb, siis ühendust võtab alati.  

Ega temast ei saagi aru, et ta president on. Ta räägib siin inimestega juttu ja küsib probleeme. Tema nina püsti ei aja. Eks ta sellepärast ole populaarne kah.”

Lember räägib, et Rüütel on sama vahetu ja tagasihoidlik nagu vanasti. Ainuke erinevus varasema ajaga on see, et turvaauto sõidab nüüd järel.

“Aga jah. Nii kui ta siia saab, nii on tal kohe tööriist peos. Mina pole veel näinud, kui tal pole tööriista peos. Kui siin seda teed tehti, siis ta juuris üksipäini kadakaid, põlvili maas. Töömees on ta kõva!”

Oma suvemaja juurde ei tahtnud Rüütel mingil tingimusel aeda ette teha. Ja ega tema ei taha ju kellelegi tüli ega midagi. (Lemberi arvates võiks inimestel rohkem arusaamist olla, et nad päris presidendi maja ümber kõndima ei tule. See on siiski eravaldus, mitte turismiobjekt.)

Presidendi sünnikodu on siinsamas lähedal.

Astume laudast läbi. Tublimate lüpsilehmade Valgi, Arke, Plooni ja Sipsikuga tutvume nägupidi. Mustvalge Valgi väljalüps on üle 5000 kilo piima aastas. Kaks aastat tagasi oli üle 6000 kilo. Tänavu jääb tulemus kuiva tõttu kindlasti madalaks.

Rüütli sünnikodu on kohe teiselpool teed. President sündis Pahavalla külas Tooma talus. Talu müüsid Rüütli vanemad omal ajal maha. Nüüd oleks Rüütel kodutalu heameelega tagasi ostnud, aga ta ei ole selline mees, kes teistele peale käib. Ja nii see läks.

Osaühing Audla

Kasvatab piimakarja.
Lüpsilehmi 160.
Noorloomi ja lihaloomi sama palju.
Traktoreid kümmekond.
Töölisi paarkümmend.
Käive mullu 1,8 mln kr, kahjum 104 000 krooni.
Suurimad osanikud Aarne Lember (osa 46 000 kr), Arnold Rüütel (8000 kr), Kalju Hints (5000 kr) ja Arvo Vaarmets (5000 kr). Kokku 75 osanikku.