Endise ETKVLi majana tuntud ja nüüd uhket Triumph Plaza nime kandvas majas saab viimaseid vabu kortereid osta 41 000kroonise ruutmeetrihinnaga. Tegemist pole sugugi kõige kallimate jäänukitega, millele ostjate hammas peale ei hakka. 46 000kroonise ruutmeetrihinnaga läbi kolme korruse ulatuvad  tornikorterid on lihtsalt ammu maha müüdud. “Tahtjad oli rohkem – oleks ainult torne veel olnud,” märgib kinnisvarafirma Ober-Haus projektijuht Kristiina Möldre

Triumph Plazast kõigest mõnisada meetrit sadama poole löödi hiljuti kopp maasse vana Rotermanni kvartali uusehitusel. Hoolimata krõbedast hinnast, on peaaegu kõik korterid juba ammu enne esimese maja valmimist müüdud.

Kõige väiksema, 26,9ruuduse korteri võis siin soetada 902 000 krooniga, kõige suurema, 241ruuduse elupinna eest tuli välja käia aga 11,5 miljonit krooni ehk ligi 48 000 krooni ruutmeetrist. Kõige kallimad on mõistagi kõrgeima korruse korterid, millel on ka võimsad katuseterrassid.

Elupinnad oksjonile

“Ega me mingit reklaami oma arendusele ei jõudnudki tegema hakata; enne, kui sellele mõtlema hakkasime, olid korterid müüdud,” nendib müügijuht Anne Luik. Seejuures lisab ta, et ostjad on peamiselt olnud Eesti inimesed, välismaalasi on ostjate hulgas mitte rohkem kui kümnendik.

Järgmistes etappides peaks kvartalit arendav endine Manutendi tütarettevõte Rotermann City tegema korda varemetes vabrikuhooned ja vana viljaelevaatori ning 2008. aastaks peaks kvartaliarendus ühele poole saama. Nii tekivad ka aastakümneid tühjana seisnud vanadesse hoonetesse korterid, bürood, kauplused ja restoranid.

“Olen üpris veendunud, et kesklinna sadamapoolne osa alles hakkab arenema ja maju kerkib sinna juba lähiajal tublisti,” ennustab Luik. “Märke korterite nõudluse vähenemisest pole meie küll täheldanud ja hind saab samuti ainult tõusta.”

Kõrgest hinnast hoolimata seisavad kuumade objektide juures ostjad sõna otseses mõttes järjekorras. Merko Ehitus leidis olukorrast, kus “kõik tahavad seda parimat”, nutika väljapääsu. Stockmanni kaubamaja taha kerkiva 30korruselise ja projekti järgi 188 korteriga Tornimäe maja kõrgemate korruste viimaseid vabu kortereid müüdi enampakkumise korras.

Esimesel oksjonil juunikuus müüdi maha neli 27. korruse korterit, mille ruutmeetrihind kerkis 43 000 kroonini. Oktoobri lõpus lähevad oksjonile pooled 25. korruse korterid, mille alghind on umbes 40 000 krooni ruudust. “Ma ei näe probleemi hinna tõusmisel 50 000ni,” nendib Merko müügijuht Almar Otter.

Kirsina tordi peal pannakse 28.-29. korruse korterid enampakkumisele tuleva aasta sügisel, kui maja on täielikult valmis. Selleks ajaks on hinnad omakorda ilmselt sootuks teisest puust.

40 000 krooni on tavaline hind

Kinnisvarabüroo Uus Maa kesklinna elamispindade konsultant Margit Sild on juba müünud kortereid 50 000kroonise ruutmeetrihinnaga. Seni siiski vaid Tallinna vanalinnas. “Kindlasti on müüdud Tallinnas ka kõrgema ruutmeetrihinnaga kortereid, kuid seni on see olnud siiski erandlik,” lisab ta.

Vanalinnas on tema sõnul hind üle 40 000 kr/m2 renoveeritud korteri eest tavaline ja see võib lähiajal ainult tõusta, sest ajaloolises miljöös elupindu teadagi juurde ei teki. Seetõttu on hinnad kõrged ka Kadriorus, eriti hinnatud on korterid Kadrioru pargi lähedastel vaiksetel tänavatel. Üle 40 000 kr/m2 on ostjad valmis maksma eelkõige väga hea asukohaga, renoveeritud või uues majas asuvate kvaliteetse siseviimistlusega korterite eest. Alati maksab hea vaade - vanalinnale või merele - ning mõne uuselamu kõrgema korruse aknast avaneva silmailu eest ollakse valmis maksma ka kõrgemat ruutmeetrihinda.

Kadriorus Köleri 6 asuva uuselamu kaks viimast katusekorterit maksavad hinnakirja järgi vastavalt 41 000 ja 45 000 krooni ruutmeetrist. Reval Estate kinnisvarabüroo elamispindade projektijuht Hedi Palipea väitel pole 45 000kroonine ruutmeetrihind päris adekvaatne, sest selle raha eest ei saa ostja ainuüksi korterit, vaid ka siseviimistluse, osa üldkasutatavast saunast ja puhkeruumist ning panipaiga ja parklakoha hoovis. “Ei tohiks olla nii, et inimene ostab enda teada rosinasaia, aga pärast selgub, et sai ainult saia ja rosinaid polnudki.” Maja 15 korterist on praeguseks müüdud või broneeritud 10.

Möödunud aastal müüs Reval Estate samas Koidula tänaval sarnast kortermaja, kus hinnatase oli umbes viiendiku võrra madalam. “Aga aasta on ka mööda läinud,” täpsustab Palipea. Ta meenutab, et alles kolm aastat tagasi müüdi samas kandis Raua tänaval vastvalminud majas kortereid tolle aja kohta röögatu hinnaga – ligi 12 000 krooni ruutmeetrist.

Nõudlus teisel ringil

Säärastes “vanades” uusehitistes hakkavad korterid uuesti müüki tulema. Maaklerid kinnitavad, et mõne aasta vanustes uuselamutes on korterid küll kõrgelt hinnatud, kuid oluline on ka maja maine.

“On teatud elamud, mis oma ehituskvaliteedi, arhitektuuri või asukoha tõttu on ostjate seas populaarsemad kui teised ja neis asuvate korterite eest ollakse valmis maksma kohati samaväärset või kõrgematki kui mõnes vastvalminud majas,” märgib Margit Sild. Näiteks on väga nõutud Tuvi tänava tornmajad ja Kaarli puiesteel alles ülemöödunud aastal valminud klaasehitis. Nii mõnigi neis majades uuesti müüki tulnud korter on leidnud uue omaniku samal päeval. 

Pärle Sepping Pindi Kinnisvarast on märganud, et kesklinnas läheb müügiks tegelikult kõik – nii vanad puumajad, eesti- ja Stalini-aegsed, aga ka aastal 2000 ja hiljem valminud. “Viimaseid on pakutaval veel väga vähe, kuna inimesed tavaliselt elavad ikka ühes kohas kuni viis aastat,” põhjendab Sepping nende defitsiiti. 

Korterite ostmise põhjus on Seppingu sõnul peamiselt psühholoogiline - kuna jutt buumist levib, siis inimesed tunnevad, et peaks ikka ka midagi endale ostma. “Loomulikult aitab sellele jätkuvalt kaasa pankade soodne laenuandmine, viimane hea uudis oli Nordea "libiseva lõpuga" laen.”

Ober-Hausi Kinnisvara kevadise turuülevaate andmetel valmis Tallinna linnas möödunud ja tänavuse aastaga kokku 3860 uut või renoveeritud korterit 137 elamus. Keskmised hinnad on paari aastaga kerkinud 20-30 protsenti ning küünivad 35 000 kroonini ruutmeetrist.

Hindu upitavad paljuski välismaised investorid: “Silmatorkavaks kontingendiks on ostjate hulgas kerkinud Iiri investorid, kes on oma kodumaal mõni aeg tagasi peale Euroopa Liiduga ühinemist tulenevat kinnisvarahindade tõusu tunda saanud ning otsivad nüüd Eestis samasugust võimalust raha teenida. Lisaks tavapärastele Soomest ja Rootsist pärit ostjatele on investoreid ka Inglismaalt, Ameerika Ühendriikidest, Saksamaalt ja Prantsusmaalt,” nendib ülevaade.

Kallimad korterid Tallinna kesklinnas

Tornimäe maja – kuni 50 000 kr/m2, 188 korterit, müümata 20, valmib oktoobris-novembris 2006.

Rotermanni kvartali I etapp – kuni 48 000 kr/m2, 150 korterit, müümata 5, valmib kevadel 2007.

Triumph Plaza – kuni 46 000 kr/m2, 56 korterit, müümata 11, valmib mais 2006.

Köleri 6 – kuni 45 000 kr/m2, 15 korterit, müümata 5, valmis.

Koidula 24 – kuni 44 000 kr/m2, 20 korterit, müümata 6, valmib tänavu.