Riikliku toetusega kultuurilehest Sirp (30. aprill 2010)


Räägitakse, et Arnold ­Rüütel tunneb muret Muuga sadama väetiseterminali ohutuse pärast. Ekspresident pelgab plahvatust, mis hävitaks mitte ainult ümberkaudsed naftamahutid, vaid kogu kaubasadama ja tekitaks hiidlaine, mis oleks Soome rannikule jõudes 16 meetri kõrgune. Ettevaatlik Rüütel loodab, et pärast seda võtab Eestile olulise transiitkaubanduse oma peale Sillamäe sadama peremees Tiit Vähi.

Mida tähendab eesti keeles Orkla? Koht, kus pidevalt orki lennatakse? Koht, kus elavad Tolkieni mäekollid ehk orkid?

Rahvaliidus ajab ussi Jaak Allik, kellele sotsid olla parteide ühinemise korral lubanud esinumbri kohta Virumaal.

President Toomas Hendrik Ilves sai üleskutse võtta tarvitusele kõik abinõud Suure Isamaasõja võidu 65. aastapäeva väärikaks tähistamiseks. Ettepaneku tegi Moskva oblasti kuberner, Nõukogude Liidu kangelane Boriss Gromov.

Eelmise nädala Ekspressi loos “Täielik ülekohus” süütu naise kaabaka pähe vangi mõistnud Orvi Tali on avalikkuses vähetuntud, kuid esimees Helve Särgava järel üks olulisemaid tegelasi Harju Maakohtus. Näiteks kuulub ta nende väheste sekka, kes annavad salajase jälituse lube.

Eesti tuumajaama seaduse eelnõu olla juba valmis, kuid seisab majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumis. Minister Juhan Parts lubanud, et toob selle veel sügisel avalikkuse eest. Kuid selle vastuvõtmine oleks tõeline ime, sest poliitikud ei julge enne tuleva aasta kevadel toimuvaid Riigikogu valimisi enam olulisi otsuseid langetada.

Eesti Pank kavatseb vahetada kroone eurodeks igavesti. Ka tuhande aasta pärast, kui sel ajal kellelgi kroone peaks veel olema.