Selleaastane biennaal (22.11–3.12) baseerus kohalike firmade väljapanekul, mitmete kuraatorite valikutel ning tudengitöödel: kohaliku kooli kõrval võtab biennaalist osa viiskümmend disainikooli üle terve maailma.

Tähtis koht on noort disaini toetaval organisatsioonil VIA. Nende direktor Gérard Laizé on öelnud: “Kuigi meie ühing on loodud mööblitootjate toel, on meil soov laiendada oma tegevust kõigile inimtegevuse aladele.”

Disainer Matali Crasset, kellel on vägagi silmapaistev koht prantslaste tänapäeva disainis, on igast maailma nurgast kokku otsinud kaks omaette näitust “Cohabitations, elades koos” ja “Homme, see on täna”, mis näitab edumeelsete firmade tootearendustöö ja disainiuuringute vilju. Matali võtab ise asja kokku järgmiselt: “Möödas on aeg, mil disaineri ülesandeks oli ainult oma idee välja käia. On aeg end proovile panna ning taas kord mõelda läbi disaini peaeesmärgid.” Paistab, et Prantsuse disainitööstus on liikumas uuele tasemele ja seda mitte kvantiteedilt, vaid just kvaliteedilt.


Tänavaiste


Disainerid Marie-Laure Bour­geois ja Vincent Bécheau on oma kaar­dus ja ­kõverikud moodulribistikud ristinud Foneemideks. Nad on biennaalil pea ainsad, kes töötavad täismõõtkavas. Foneemid (ehk Häälikud) võimaldavad istuda, lamada, mängida, varjuda. Algul olid nende läbilõiked inspireeritud inimkeha poosidest, hiljem muutusid kujundid lausa alfabeediks (20 kujundit) ning omandasid arhitektuurse mõõtkava.


Designboom 2006 mart


Täiesti omaette lõigu biennaalipirukast moo­dustas väljamüük “designboom mart”. Prantslaste kutsel ja toel korraldas disainerite netiorganisatsioon designboom biennaalil müüginäituse grupilt rahvusvaheliselt tunnustatud disaineritelt. Biennaalikülastajad said suveniiriks kaasa osta nn disainoriginaale (meie mõistes autoritiraaže) ehk veidraid ning rohkem või vähem praktilisi vidinaid, mis esindasid head kompromissi loomingu ja tööstuse vahel. Neid suveniire sai osta hinnavahemikus 10–100 eurot. Materjalivalik ulatus metallist ja keraamikast taaskasutatud materjalide ja kommideni. Kuna disainerid olid ise kohal oma esemeid esitlemas-müümas, kaasas portfooliod jms, toimus ainulaadne kohtumine disaini tänapäeva ja tuleviku vahel. Designboom on oma marti korraldanud paaril viimasel aastal nii New Yorgis (ICFF) kui ka Tokyos (100% design).

 

Ökodisaini eesliinilt: kolmevatine termogeneraator UFO3


Soojuselektri tootmise tehnoloogiat arendav firma Serras ThermoElectrics esitles biennaalil termoelektrilist seadet nimega UFO3, mis on sündinud koostöös Altran Fondi 2006. a energia-alase innovatsioonipreemia laureaadi Rudy van der Blomiga. Tormilatern-generaator muudab leegi kuumuse elektriks, tekitades võimsust umbes 3 W. Petrooleumilamp on arendatud mugavaks ja soodsaks elektrigeneraatoriks. Tegemist on tööstustootega, mis rahuldaks elektrivõrgu haardest väljas asuva kliendi vajadusi – näiteks arengumaades. Seadme toodetud elektrist jätkub näiteks raadio või mobiiltelefoni laadimiseks.

 

Viis elementi


Saint-Étienne’i biennaalil esitleti Matthieu Lehanneuri projekti “Viis elementi”, mis on sündinud koostöös teadlastega, eesmärgiks parandada tuleviku kodukeskkonna kvaliteeti. Viis eri seadet kontrollivad õhu koostist, valgustatust, foonimüra ja temperatuuri, asudes tarmukalt nende parameetrite parandamisele.


Q

Materjal: PVCkattega roostevaba teras, pihustussüsteemi pump ja kanalid ning kohalolekusensor. Varieeruvas suuruses.

Q paigaldatakse välis- ja siseruumi piirile ning see töötab kogu aeg, kui ruumis viibitakse. Seade pihustab ruumiõhku spetsiaalseid seerumeid, mis läbi pooride organismi imenduvad. On kaht tüüpi Quinton-seerumit: isotooniline ja hüpertooniline. Esimene aitab hommikul käivitada ainevahetust, teine mõjub päeva lõpul rahustavalt, stimuleerides immuunsüsteemi. www.mathieulehanneur.com


K

Materjal: alumiinium, fiiberoptika, fotoelektrilised elemendid, valged LEDid, kohalolekusensor. Mõõdud igat pidi u 30 cm.

Meie ööpäevaseid biorütme mõjutab ajus paiknev käbinääre (glandula pinealis), reguleerides loodusliku unerohu melatoniini eritust. Mõõtes kapillaaride kaudu valgust, arvestab K välja puudujäägi. Kui istuda K nagu kristallkuuli ette, hakkab see väljastama heledat valgust, kestusega mõnest sekundist mõne minutini, kompenseerides valgusepuudust, mis põhjustab vaevusi taandunud libiidost sügava depressioonini välja.

dB

Materjal: AS, mini­­­valjuhääldid, elektrimootor, laadija. Läbimõõt 18 cm.

Nagu lemmikloomake, veereb dB ringi, kon­­trollides keskkonna mürataset. Kui see ületab teatud piiri, liigub ta müraallikale võimalikult lähedale ja hakkab väljastama nn valget müra – kõikvõimalike inim­kõrvale kuuldavate sageduste summat teatud intensiivsuses. Valge müra kaasabil on inimajul kergem müraga kohaneda.


O

Materjal: klaas, alumiinium, Spirulina platensis (sini-rohevetikas), magnet, valged LEDid, hapnikusond.

O toodab puhast hapnikku. Hapnikusondi abil jälgib O õhu hapnikusisaldust. Kui vaja, süütab LEDvalguse, see ergutab tema klaasist kõhus elava planktoni fotosünteesi ja mikrovetikad hakkavad usinasti hapnikku tootma. Kui hapnikutase on optimeerunud, kustub valgus ja roheline ollus vajub taas anuma põhja. Hetkel uurib põhjalikult seda tehnoloogiat NASA, et kasutada seda astronautide pikkadel lendudel.



Materjal: elastomeer ehk polümeerkumm, vormimäluga sulam, soojuskaamera, infrapunakiirgur. Läbimõõt 66 cm.

Keha temperatuur ei ole ühtlane, ainult aju ja süda vajavad 37 °C, kaugemad punktid võivad kergesti 10 kraadi võrra jahtuda. C° töötab ruumi keskel nagu lõke. Radarina ruumisolijate soojust kontrollides suunab infrapunaseade kiirguse kord siia, kord sinna. Kui keegi tuppa juurde tuleb, suunab seade oma kiirguse sellele, kuni tema temperatuur ühtib toasolijate omaga.