Sakslaste arvates tegid eestlased vea, kui andsid Preatonile pangalitsentsi.


Siinsed bürokraadid ei teinud neile saadetud signaalidest välja, märkis luure. Selle asemel pani majandusminister Mihkel Pärnoja valitsusele ette anda itaallasele “eriliste teenete” eest Eesti kodakondsus.


Ettekandes nr AN 34A-1097/99 VS-NfD kahtlustati, et Preatoni on Itaalia maffia tankist (Strohmann) ja võimalik rahapesija.


Lisaks ennustasid sakslased, et kuna Eesti ühineb Euroliiduga, pääseb Preatoni oma panga olemasolu korral ligi Euroopa ammendamatutele finantsturgudele. Eesti majanduse väikese mahu tõttu kujuneks temast siinkandi üks mõjukamaid äritegelasi.


Muu hulgas märkis luure, et Preatoni hankis pangalitsentsi pistise abiga, kusjuures summa olnud kaks miljonit dollarit.


Ekspress pidas seda väidet tookord naeruväärseks, sest Eesti Panga juhid veeretasid Preatoni teele pidevalt üha uusi takistusi. Muuhulgas käis pangainspektsiooni juhataja Andres Trink isiklikult Itaalias Preatoni tausta uurimas.


Muuhulgas põrus läbi Preatoni kava müüa 49 protsenti asutatava panga aktsiatest “teistele välisinvestoritele”. Neid esindas Liechten­steini pealinnas Vaduzis registreeritud firma FVT Financial VIP Tourism Ltd (edaspidi FVT).  Eesti Pank sai portsu ilusaid aruandeid FVT tegevusest. Kuid keskpanka huvitasid lisaks firma omanikud ja nende taust.


FVT oli aga ettevõte, kuhu panid raha kümned investorid, kellest ilmselt kõik ei tahtnud oma nime avalikuks teha. Preatoni tunnistas avalikult: “Nad tahavad vältida seda, et Itaalia maksuamet võiks küsida, kust see raha tuli jne. Miks peaksime me neile keelama võimaluse jääda anonüümseks?”


Eesti Pank andis mõista, et Preatonil on kõige parem asutada pank eraisikuna.


Kuid ka siis ei läinud kõik libedalt. Keskpank sai kaitsepolitseilt salajase kirja, kus soovitati Preatonile litsentsi mitte anda.


Preatoni asjad hakkasid liikuma siis, kui ta palus abi siseminister Jüri Mõisalt. Kapo peadirektor Jüri Pihl pidi tunnistama, et Preatoni on ametlikult puhas. Isegi kui Kapol olnuks tema suhtes kahtlusi, ei saa salapolitsei kirjalikult operatiivandmeid majast välja anda.


Septembriks 1999 oli selge, et Eesti Pangal pole võimalust Preatonile ei öelda.