Väga raske öelda, sest kliimamuutuste ajaline mõõde pole täpselt ennustatav. On selge, et üldine temperatuur tõuseb, kui CO2 tase atmosfääris kasvab. See aga toimub viivitusega.
Jaanuaris avaldati maailma ühes juhtivas teadusajakirjas Science kliimateadlase Jeffrey Kiehli artikkel, kus ta prognoosis, et sajandi lõpuks kasvab CO2 hulk atmosfääris praegusest tõenäoliselt kolm korda kõrgemaks. Selle tagajärjel võib keskmine temperatuur tõusta 5 kuni 10 kraadi, polaaraladel isegi kuni 15 või 20 kraadi võrra.
Sellega kaasneb muidugi jääväljade sulamine ja merevee taseme tõus üle kolme meetri, võib-olla isegi kuue meetri võrra. Enamus mereäärseid linnu jääb vee alla, ka Tallinn, London ja New York. Küsimus on lihtsalt selles, millal see juhtub. Arvatavasti mitte 2050, aga võib-olla 2100 või 2200. Kindel on see, et praegusel ja järgnevatel kümnenditel paneme me aluse dramaatilistele kliimamuutustele.
Üsna suur osa Eestist jääb siis vee alla.
Jah. Kuigi, meil on vähemalt üks mägi, mis jääb veest välja. Võite arvutada, mitu inimest selle peale mahub (Meissner naerab lõbustatult. – M.S.)! Aga jah, paljud inimesed on tulevikus sunnitud maalt lahkuma.
Nii et kliimamuutuste peamine tagajärg on suur rahvasteränne?
Just, ning see on algamas mitmel pool maailmas juba praegu. Euroopas arutatakse, mida teha aafriklastega, kes siia tulevad. Varem on üritatud neid siit eemal hoida toetades aastakümneid diktaatoreid nagu Gaddafi. Kui need režiimid kukuvad, hakkab Euroopas iga arenenud riik end välismaailma eest kaitsma. See muudab täielikult meie senist kultuurilist arengut globaliseerumise ja koostöö suunal, mis võib osutuda täielikuks katastroofiks.
Kas see on kõige hullem stsenaarium?
Üks probleem kliimaprognooside juures on see, et neid teevad teadlased, kes kardavad kõige rohkem seda, et neid arvatakse tegevat poliitikat, liialdavat, või et nad ennustavad halba oma huvides. Näiteks selleks, et rahastust saada. Iga teadlane püüab seda muljet vältida, tulemuseks on liiga optimistlikud prognoosid. Nii ongi Arktika ja Antarktika jää sulamise tagajärjel meretase tõusnud rohkem kui ennustati. Kas see on kõige hullem võimalik stsenaarium? Vastan: reaalsus on arvatavasti isegi hullem.
Loe edasi, miks Meissner ei näe tuumaenergial tulevikku ning sellest, mis maksaks Tallinna täielikule päikeseenergiale üleviimine.