37aastasele Valdmale esitati karm süüdistus, mis koosneb koguni 23 punktist, alates kupeldamisest ja lõpetades viisapettusega. Süüdimõistmisel võib sellega kaasneda kuni eluaegne vanglakaristus. Süüdistuse kohaselt juhtis eestlane Brightoni linnas (Massachusettsi osariigis) kaht massaažiäri, kus klient sai erootilist massaaži “erilise lõpuga”. Tema leidis kliendid, määras teenuse hinna ja jagas seksi eest saadud tasu tüdrukutega.

Roman Valdma kolis USAsse 1991. aastal ning sai üheksa aastat hiljem naturalisatsiooni korras Ühendriikide kodakondsuse, säilitades väidetavalt ka Eesti passi. Tema ema ja vend elavad Eestis, kusjuures viimane kuulub siin advokatuuri. Roman külastas neid, samuti oma sõpru ja tuttavaid regulaarselt.

Vaadates, mida riik süüdistatavalt konfiskeerida tahab, näib, et seksiäril oli jumet. Sundriigistamine ähvardab nimelt Valdmale kuulunud poolt miljonit dollarit (ca seitse miljonit krooni) sularaha, 2003. aasta hõbedast Acura maasturit ning kaht Brightonis asuvat korterit, mida seostatakse lõbuäriga. USA seaduste kohaselt konfiskeeritakse süüdimõistetult kogu vara, mis on saadud kuriteo läbi, samuti vara, mida on kasutatud või püütud kasutada kuriteo toimepanemiseks.

Sundis naiivitare seksile

USA Justiitsiministeeriumi avaldatud andmete kohaselt tõi väliseestlane juulist 1999 kuni maini 2003 Ühendriikidesse illegaalselt viis naist ning andis tööd veel kahele eestlannale, kes juba riigis viibisid. Valdma valetas enamikule naistest nende töö tegeliku sisu kohta, teatades neile, et nad hakkavad tegema hoopis ravimassaaži. Alles pärast naiste saabumist sihtkohta tutvustas emigrant nende tegelikke kohustusi.

Ekspressi käsutuses on eriagent Gerardo Brillantese vande all antud tunnistus, milles ta kirjeldab, et väidetava sutenööri värvatud Eesti tüdrukud ei osanud peaaegu üldse inglise keelt. Samuti polnud neil Ühendriikides ühtki tuttavat peale Valdma. Ehkki enamik naisi tõrkus, kui Valdma neid seksitööle sundis, keeldus Valdma neid vabaks laskmast. Ta nõudis, et nad töötaksid vähemalt seni, kuni on tagasi teenitud lennupiletite raha.

Kolm naist tunnistasid USA võimudele, et Valdma ähvardas neid korduvalt ning tarvitas nii füüsilist kui psühholoogilist vägivalda. Väliseestlane lubas oma töötajad politseile ja immigratsiooniametile üles anda, kui need ei kuuletu. Samuti manitses ta naisi, et need iial ei avaldaks kellelegi, et töötavad tema heaks, ega räägiks kellelegi töö erootilisest olemusest. Massachusettsi seaduste järgi on tasuline seks kuritegu.

Üks naistest pihtis, et Valdma läks talle kahel korral kallale, ähvardades ta ühel korral koguni tappa. Teine õnnetu kinnitas, et Valdma lubas talle palgamõrvari tellida, kui ta peaks äri telgitagustest kellelegi rääkima. Valdma terroriseeris naisi pidevalt vihjetega heale läbisaamisele Vene maffiaga. Samas selgub kohtumaterjalidest, et Valdma abiellus 2000. aasta novembris Las Vegases oma Jane-nimelise eestlannast alluvaga.

Eriagendi rabav tunnistus

Brillantese tunnistus meenutab kohati kriminaalnovelli. Siit saame teada, et samal augustikuu päeval, kui Valdma esimest korda vahistati, helistas Jane ühele Valdma alluvale ja keelas tollel Valdma kohta tunnistusi anda. Samuti käskis Jane teiselegi naisele samasugune hoiatus edasi anda.

20. augustil helistati Valdma numbrilt kahel korral ühele tema teenistuses olnud naisele, keda eriagent Brillantes nimetab kokkuleppeliselt “Female 3”. Naine ei vastanud kõnele ja saatis tekstisõnumi tuttavale eriagent Porterile: “Tulin just rongilt maha. Roman üritab mulle helistada. Ma ei vasta… nüüd on mul tõsine hirm.” Kolm päeva hiljem üritas Valdma uuesti sama naist kätte saada, kuid naine ei võtnud toru.

Kolmas Valdma endine alluv, koodnimetusega “Female 4”, sai alles tänavu oktoobris kõne tundmatult numbrilt. Talle helistas Valdma sõber, keda Brillantes nimetab “Yak”. Kas tegu on kellegi Jaagu nimelise eestlasega, jääb tunnistusest selgusetuks. Yak helistas naisele, et küsida, kuidas sellel läheb ja soovis teada, mida naine võimudele Valdma kohta rääkis. Naine keeldus vestlemast.

Salaagent kehastub lõbutüdrukuks

USA võimude kinnitusel oli Valdmal Eestis vähemalt neli kaasosalist, kes aitasid tal viisapettusi toime panna. Politsei andmetel esindas väliseestlast ja otsis siin talle uut “tööjõudu” endine Eesti Panga turvatöötaja Andres Kaljuvee. Teiste kaasosaliste nimesid ei avalda kumbki uurimist läbi viiv riik.

Keskpanga endine turvaülem Marko Tibar meenutab endist sportlast Kaljuveed ainult hea sõnaga. “Meil oli kaunis tugev politsei ja kaitsepolitsei kontroll kukil, et vältida ootamatusi. Temal ei olnud mingeid probleeme. Ma arvasin, et ta on üks paremikku kuuluv poiss,” nendib Tibar, kes lahkus pangast enne Kaljuveed.

Inimkaubitsejate keti paljastamiseks korraldasid USA ja Eesti politsei enneolematu erioperatsiooni. Nimelt söödeti tänavu kevadel seksiärikatele ette uus töötaja, kelle rollis astus üles politsei agent. Konksu alla neelanud Valdma ja Kaljuvee instrueerisid uut värvatut, millise legendiga USA saatkonnas viisat taotleda, samuti andsid nad naisele võltsitud töö- ja abielutõendi.

2. aprillil salvestas Ühendriikide diplomaatilise esinduste kaitse ja julgeolekuteenistus Valdma kõne potentsiaalsele seksiteenuse pakkujale, milles ta lubas naisele võimalust teha päevas viis-kuus seksisugemetega massaaži ja lubas sõltuvalt seksi osakaalust iga korra eest 40-200 dollarit.

USA Tallinna saatkonna pressiatašee Thomas Hodgesi sõnul oli saatkond operatsiooni toimumisest teadlik. 30. aprillil väljastaski saatkond salaagendile poole aasta pikkuse turismiviisa. Valdma saabus Eestisse ning eskortis uue protežee isiklikult 29. mail üle-Atlandi lennule. Vastavalt varem uurimise huvides kokku lepitud plaanile võeti naisagent New Yorgi lennuväljal rajalt maha ning saadeti Eestisse tagasi. Valdmal lubati aga jätkata reisi Bostonisse.

Pärast pool aastat kestnud uurimist ja telefonide pealtkuulamist arreteeriti augustis Valdma ja Kaljuvee üheaegselt vastavalt Bostonis ja Tallinnas. Pärast 24 tundi türmis vabastati Valdma, kes võeti 20. novembril seoses süüdistuse esitamisega uuesti vahi alla. USA peaprokuröri Massachusettsi kontori pressiesindaja Christina DiIorio-Sterlingi sõnul jäetakse Valdma vahi alla seoses ohuga, et mees võib riigist lahkuda või takistada asjas tõe tuvastamist.

Kaunitari salapärane immuniteet

Politsei andmetel puutus kahtlase äriga kokku ka EMT reklaaminägu ja endine Playboy alastimodell Piret Aava. 23aastane Aava väisas viimati Eestit kuu aega tagasi ja osales Simpeli kõnekaardi uue telereklaami salvestusel. Pärast paari missitiitli võitmist USAsse kolinud pilkupüüdev blondiin on rääkinud, et sai tööd New Yorgis maineka restorani administraatorina.

Tallinna Politseiprefektuuri sõnul on kirjeldatud kohtuasja raames tütarlapsele antud immuniteet. Mida selle sõna all täpselt mõeldakse, ei soostunud politsei pressiesindaja selgitama. Tõenäoliselt on mõeldud USAs sageli rakendatavat tunnistajate kaitse programmi, mille Eesti analoog on tunnistajate anonüümseks jätmine.

Aavaga ühendust saada Ekspressil ei õnnestu. Tema telefon on levist väljas ja veel kevadel kehtinud meiliaadress ei toimi.

Helistades Roman Valdma USA telefoninumbril, kuuleme automaatvastajale loetud sõnumit. Reibas mehehääl teatab vaevuaimatava aktsentiga: “Hi! This is Roman,” palub jätta teade ja lubab esimesel võimalusel tagasi helistada.