"Suhtlus Ragnar Kondiga peab jätkuma ja talle tuleb teemasid välja mõelda. Eriti nädalavahetusteks, mil võimalus eetrisse pääseda on kõige suurem."

Täpselt selline soovitus on kirjas Reformierakonna sisedokumendis, mis sattus Eesti Ekspressi toimetusse. Viieleheküljeline analüüs kannab pealkirja "Võru valimised 2005. aastal".

"See on täiesti naljakas," üllatub Ragnar Kond, kuuldes talle pühendet lõigust parteilises tegevusjuhises. "Väga hea, et ma sellest nüüd tean. Tuleb suhtuda väga suure ettevaatusega kõigesse, mis enne valimisi tuleb."

Ära priiska rahaga!

Reformierakonna sisedokument jagab Eenmaa tiimile teisigi näpunäiteid avaliku arvamusega manipuleerimiseks. "Oskus pole kõvasti hõigata, et "mina tegin", vaid rääkida, et "kõik üheskoos tegime", andes samal ajal selgelt teada, ilma kelleta positiivseid asju poleks kunagi juhtunud."

Eenmaa koalitsioonipartnerid Keskerakond ja Rahvaliit saavad dokumendis pika puuga: "Värvikad ja selgesõnalised liidrid puuduvad. Enne valimisi on ilmselt küllaltki passiivsed. Tegelevad peamiselt opositsioonipoliitikute paljastamise ja halvustamisega."

Samas hoiatab aruande autor Eenmaad opositsiooni eest. "Oht valimisteks: toovad sisse mõne uue, küllalt populaarse tegelase."

See ennustus tabas naelapea pihta. Isamaaliit kavatseb seada oma kandidaadiks Võru linnapea kohale endise Võru miilitsaülema ja Ühispanga nõukogu esimehe Aare Urmi.

Veel manitseb paberi kirjutaja, et valimiseelsel ajal "tasuks kindlasti hoiduda" üldtuntud asjadest. Need on igasugused palgatõusud, preemiate maksmised ja uute autode muretsemine.

Erilist tähelepanu pöörab analüütik küsimusele "Kuidas rahvani jõuda?". Linnapea Eenmaal soovitatakse lävida kohalike ajakirjanikega, jagades neile konfidentsiaalset infot.

Valimisvõitluse oluliseks kanaliks on Võru linnaleht. Seal tuleks pakkuda esinemisvõimalust ka opositsioonile ja koalitsioonipartneritele. Ainult väikese klausliga: "Mitte küll eriti aktiivselt sundides ja vähemtähtsatel teemadel."

Partei teeb aprillinalja

Dokumendi autor soovitab alustada juba praegu ettevalmistusi 2007. aasta riigikogu valimisteks: "Mõistlik on mõelda Tartu Postimehega tihedama kontakti loomisele."

Tulevastel kandidaatidel soovitatakse hakata esinema ka Põlva- ja Valgamaa ajalehes. Seejuures ei tohiks rahvas saada aru, et tegemist on valimispropagandaga. "Mida varem sellega alustatakse, seda ebaloogilisem see tundub ja valimiseelseks ajaks ollakse jõudnud harjuda."

Käesoleva aasta algul valminud dokument näeb ette isegi hea aprillinalja tegemist. Telefonikõnes linnapea Ivi Eenmaaga selgub, et see jäi siiski ära. "Meil oli erakonnas väga hea aprillinali välja mõeldud, aga sel päeval ei ilmunud ajalehte," kahetseb Eenmaa. "Hoiame seda nalja järgmiseks aastaks."

Paberi lekkimine ajakirjandusse Eenmaale küll ei meeldi, kuid selle sisu põhjalikkuse üle on ta uhke. "Enne mind niisuguseid plaane ei tehtud," arvab Eenmaa. Anonüümse analüütiku nime jätab ta enda teada.

Kaugeltki mitte kõik Eesti erakonnad ei suuda oma tegevust nii professionaalselt planeerida. Proua Eenmaa juhtimisel on Võrru jõudnud pealinna poliitiline kultuur.