Mis on šampanja?

Šampanja tootmiseks kasutatavad viinamarjasordid on „Chardonnay”, „Pinot Noir” ja „Pinot Meu­nier”, mis on kasvanud šampanjapiirkonnas Kirde-­Prantsusmaal Champagne maakonnas. Šampanja peab olema valmistatud samas piirkonnas.

Seda suurepärase vahuveini valmistamise meetodit kutsutakse Méthode Champenoise’iks, traditsiooniliseks või klassikaliseks meetodiks. Selle meetodi puhul valatakse vein esmase kääritamise järel survepudelisse, kus see valmib.

Šampanjapudelid võivad olla 0,75–15-liitrised. Selleks et vein sademelt eraldada, kasutatakse pudelite remuage’i – tantsitamist vastavatel raamidel, kus pudelid paiknevad, korgid allapoole kaldu. Teatud aja tagant käiakse neid kergitamas ja veerandi võrra keeramas. Hiljem korgile kogunev sade eemaldatakse ning pudelid saavad survekorgid.

Paljude kallite vahuveinide tootmiseks kulub aastaid: sellest ka kõrge hind. Šampanjat on alati seostatud jõukusega. Seetõttu pakutakse seda kihisevat jooki kalamarja ja rikkaliku mereannivalikuga. Meie keskendusime rohkem vahuveinide ilule, aroomile ja maitsele.

Mis on Crémant?

Samal meetodil nagu šampanjat, valmistatakse Prantsusmaal veel Crémant’d järgmistes apellatsioonides: Crémant d’Alsace, Crémant de Bordeaux, Crémant de Bourgogne, Crémant de Die, Crémant du Jura, Crémant de Limoux, Crémant de Loire. Üks Crémant’ apellatsioon on ka väljaspool Prantsusmaad – Crémant de Luxembourg’is. Crémant’d peetakse vahel asjata aroomilt ja maitselt kuidagi viletsamaks kui šampanjat. Õnneks on Crémant’ mõistlikuma hinnaga.

Mis on cava?

Hispaanias traditsioonilise meetodiga valmistatava vahuveini nimi on cava. Selle valmistamise piirkonnad on Kataloonia, Navarra, La Rioja, Anda­luusia, Valencia ja Extremadura, kuid peamiselt siiski Penedèsi. Viinamarjasordid cava tootmiseks on „Macabeo”, „Parellada”, „Xarello”, „Chardonnay”, „Pinot Noir” ja „Subirat”.

Champagne Charles Mignon Brut Ier Cru

Päritolumaa: Prantsusmaa

Piirkond: Champagne

Viinamarjasort: Pinot Noir 75%, Chardonnay 25%

Kirjeldus: Kerge kuldse helgiga. Viinamarjad on korjatud Montagne de Reimsi ja Cote des Blancs Ier Cru põldudelt. Prantsuse tuntuim veiniväljaanne Guide Hachette on viimastel aastatel selle joogi kahe tärniga ära märkinud.

Aroom: Tunda kuivatatud õunu, mandlit.

Maitse: Esimene atakk jõuline, värske. Järelmaitse pikk, ühtlane, veidi vürtsikas.

Toidusoovitus: Sobilik aperitiiviks, samuti mereandidest valmistatud eelroogade juurde.

Serveerimistemperatuur: 8–10 ?C

Müügikohad: Rotermanni veinituba, Gloria veinikelder, Negossiant, Wine Way

Alkoholisisaldus: 12%

Pakend: 75 cl, saadaval ka 37,5 cl

Jaehind: 477 krooni / 276 krooni

Maaletooja: OÜ Manipenny

Desom Cremant de Luxembourg

Päritolumaa: Luksemburg

Piirkond: Remich

Viinamarjasort: Riesling, Pinot Blanc

Aroom: Kombineeruvad kerged mineraalsed noodid meeldiva puuviljalisusega.

Maitse: Kompleksne, arenev, värskendav, mõnusa happega, mahlane, nõtke, leidub röstsaia nüanssi.

Toidusoovitus: Aperatiivina, iseseisvalt tarbimiseks, ideaalne koos mereandide, kaaviari, homaariga.

Serveerimistemperatuur: 7–9 ?C

Müügikohad: Tallinna kaubamaja, Tartu kaubamaja, restoran Dominic, restoran Villa Thai, vinoteek Veinipööning

Alkoholisisaldus: 12%

Pakend: 75 cl

Jaehind: 199–209 krooni

Maaletooja: AS Tridens

Albert Bichot Cremant de Bourgogne Brut Reserve

Päritolumaa: Prantsusmaa

Piirkond: Bourgogne

Viinamarjasort: Chardonnay, Pinot Noir

Aroom: Äärmiselt mahlase ja puuviljase aroomibuketiga.

Maitse: Täidlane ja ümar, kuid piisavalt kompleksne ja nüansi­rikas.

Toidusoovitus: Sobib suurepäraselt nii valgete lihade kui ka kalaroogadega. Hea ka iseseisvalt nautimiseks.

Serveerimistemperatuur: 6 ?C

Alkoholisisaldus: 12%

Pakend: 75 cl

Jaehind: ~200 krooni

Maaletooja: AS Avallone

Moët & Chandon Champagne Brut Imperial  

Päritolumaa: Prantsusmaa

Piirkond: Champagne

Viinamarjasort: Chardonnay, Pinot Noir ja Pinot Meunier

Kirjeldus: Juba ligi kolm sajandit on Moët & Chandon hoidnud enda käes maailma armastatuma šampanja tiitlit.  Moët & Chandon käib alati tähtsate sündmuste tähistamise juurde.

Aroom: Puuviljane – õun, pirn, virsik ja kerge tsitrus.

Maitse: Pehme ja elegantne, värske järelmaitsega.

Toidusoovitus: Sobib nautimiseks nii omaette, aperitiivina kui ka erinevate toitude kõrvale. Eriti hästi sobib sushi ja valge kala või lihaga ning puuviljasalatiga. 

Müügikohad: Parimates poodides.

Alkoholisisaldus: 12%

Pakend: 75 cl

Maaletooja: AS Prike