Linnapea sõnul annab Viru hotellile juurdeehituse rajamisele antud keskkonnamõju hinnang selge sõnumi, et selle ehitamine kahjustaks igal juhul kaitsealust Tammsaare parki ning seega ei saa selle ehitamist lubada.

"Meil on sellisteks läbirääkimisteks ka varasemaid kogemusi - näiteks Restoriga saavutatud kokkulepe linnamüüri äärne hoonestamata jätta -, seega loodan, et ka nn. Viru poja teema saab positiivse lahenduse," ütles Savisaar. Restoriga õnnestus linnavalitsusel sõlmida kokkulepe, millega Restor sai endale 25 miljoni krooni väärtuses maja vanalinnas, mis eelnevalt oli neile 99 aastaks rendile antud. Linn sai pikliku tüki linnamüüriäärset muru, kuhu jäävad ridaelamud ehitamata. Asi oli selles, et kui Restor lammutas müüriäärsed ehitised, paljastus iidsetele müüridele kena vaade, mille uusehitised oleks rikkunud.

 

Konsultatsioonifirmas Hendrikson & Ko mai lõpus valminud keskkonnamõjude hindamise (KMH) aruande kohaselt on plaanitava Viru hotelli juurdeehitusega avalduvad keskkonnamõjud negatiivsed ja neid on võimatu leevendada. Aruande kohaselt muutub juurdeehituse rajamisel osa Tammsaare pargist sisuliselt hotelli teenindusmaaks, seega degenereerub puittaimede ja alustaimestikuga park suureneva koormuse mõjul jalakäigualaks. Kultuuriliselt seisukohast omab juurdeehitus negatiivset mõju vaadetele ning asustuse ja linnamaastiku ajaloolisele struktuurile.

 

Viru Poja projekti vastu on sõna võtnud ICOMOSi Eesti rahvusliku komitee juht Jaan Tamm, kelle sõnul on Tammsaare parki ründav uus hotellihoone vastuolus rahvusvaheliste muinsuskaitsenõuetega. Oma aruandes hoiatas selle ehitamise eest ka UNESCO ekspert (vanalinn kuulub UNESCO maailmapärandi nimistusse kõrvuti Egiptuse püramiidide jt). Ehitamine võib kaasa tuua ka vanalinna väljaarvamise UNESCO maailmapärandi nimekirjast, kuna see näitaks linna suutmatust oma pärandit kaitsta.

 

Soomlased tahavad ehitada 23-korruselise Viru hotelli kõrvale teise, 17-korruselise 180-toalise hotelli. Arendaja Uus Viru esindaja Yrjö Vanhanen on öelnud, et uus hotell tuleb terasside külge, kus on varem olnud basseinid-purskkaevud ja merineitsi kuju ja praegu restoran. „See ei tule pargi sisse, ühtegi puud hotelli ehitamiseks maha ei võeta," kinnitas Vanhanen.

Probleemi juures peituvad aga selles, et Tallinna linnavolikogu 1999. aastal nn Viru Poja planeeringu üleüldse kehtestas ning selles, et planeeringutele pole Eestis kehtestatud mingit aegumistähtaega, mis toob kaasa ajale jalgu jäänud projektide esilekerkimise.

 

Vaata keskkonnahinnangu originaaldokumente:

Viru väljak 4 hotelli juurdeehituse eelprojekti realiseerimisega kaasnev keskkonnamõju hindamine