Teate edastamiseks tuleb nimetissõrm suunata täpselt selles suunas, kus asub adressaadi arvuti, ning lugeda kõva ja selge häälega ette oma sõnum. Koheselt ilmub see vastuvõtja elektroonilisse postkasti. Tekstis sisalduvate roppude sõnade ja vigaste väljendite korrigeerimise eest hoolitsevad Euroopa Kosmoseagentuuri satelliitidele paigutatud spellerid.

F-posti teenus on tasuta ning seda saavad kõikjal Eestis kasutada inimesed, kellel on vähemalt üks nimetissõrm.


Sideameti avalike suhete juhi Toomas Kaminsky sõnul tuleneb termin “f-post” sõnast finger, mis nii inglise kui saksa keeles tähendab sõrme. “F-kirjade saatmine sai võimalikuks tänu Schengeni viisaruumi loomisele 1985. aastal. See infoedastusviis ühendab endas nii digitaal- kui analoogside parimad omadused. Teade levib moonutusteta ning seda saab saata kogu Euroopa ulatuses.”


Kaminsky rõhutab, et f-kirjade saatmisel tuleb silmas pidada seda, et Schengeni ruum ei kattu üks-ühele Euroopa Liiduga. Nii levib f-posti teenus küll takistusteta Norrasse ja Islandisse, kuid Inglismaale ja Iirimaale teadete saatmiseks pole seda kahjuks võimalik kasutada.


“Ka meie idapiiril, näiteks Peipsi ääres, võib esineda häireid,” selgitab Kaminsky. “Kahjuks ei ole Schengeni ruumi idapiir Eesti osas veel piisavalt hermeetiline ning häired metapolaarses väljas võivad f-sõnumeid hälvitada inaktiivsetesse andmeedastusmoodulitesse.”


Kuivõrd f-post ei levi praegu näiteks Šveitsis, pole ka võimalik saata sõnumit Eestist otse Lõuna-Prantsusmaale. Sellisel juhul soovitab Kaminsky hoida näppu veidi kõverdatult.


Kaminsky hoiatab, et kõigil soovijatel ei pruugi kirja saatmine siiski õnnestuda. “F-posti ei saa kasutada inimesed, kelle peas on rassistlikke, seksistlikke või seksuaalvähemusi solvavaid mõtteid. See on mõeldud üksnes ustavate schengenlaste abivahendiks.”


Kui teate saatmine ebaõnnestub, soovitab Kaminsky inimesel kurjad mõtted peast minema ajada ning uuesti proovida. “Kui ikka midagi välja ei tule, peaks pöörduma sideametisse.


Õnneks pole me seni saanud ühtegi kaebust f-posti puuduste kohta. Väidan, et see on tunduvalt kindlam traadita andmeside kanal kui e-post, sest viimane sõltub elektrivoolust, WiFi levialast, saatja kirjaoskusest ja muudest kõrvalistest teguritest. F-posti energiaallikaks on aga üksnes inimese soe süda.”


Kaminsky sõnade kinnituseks on käesolevad kirjavastused, mis on toimetusele saadetud samuti f-posti teel.