Fernando Alonsole
kui ka
Michael Schumacherile
. Aga starti märkivad punased tuled kustuvad alles pühapäeval kell 14.00. Praegu on alles reede pärastlõuna, kell hakkab saama viis. Vabatreeningud said ammu läbi, FIA briifing samuti. Kogu meediakorpus tungleb nüüd nagu herilaseparv Ferrari laagri ümber. Kell seitseteist null null peaks seal algama pressikonverents. Teemat pole maha öeldud, ent kõik teavad niigi.

Nüüd see tuleb!

Täpselt kell viis - justkui polekski tegu Itaaliaga - saabuvad pika laua taha neli meest. Ferrari president Luca di Montezemolo kõige ees. Nagu ikka - pikad hallid juuksed lehvimas, musta pintsaku hõlmad elegantselt laiali. Järgmised kolm tulijat on riietatud üleni punasesse. Kõigepealt Ferrari tiimipealik (ja firma tegevjuht) Jean "Napoleon" Todt, kindlameelne ilme näol, suu kitsaks kriipsuks kokku pigistatud. Tema kõrval võtab istet seitsmekordne maailmameister Michael Schumacher. Schumi käed küll ei värise, ent käitumine reedab närvilisust - küll sätib ta tooli sinna-tänna, küll kohendab Deutsche Vermögensberatungi kirjaga punast nokkmütsi. Ross Brawn, Ferrari F1-tiimi tehnikadirektor, väikesekasvuliste kolleegide kõrval tõeline hiiglane, istub Schumacheri kõrvale. Tema näost on võimatu midagi välja lugeda.

Esimesena saab sõna di Montezemolo. Saal on hiirvaikne. Pooled kohalolijatest ei julge ilmselt hingatagi, et vaid kõike kuulda. Di Montezemolo jutt infot praktiliselt ei sisalda, kuid silmapaistva kõnemehena tuntud krahv oskab end sellest hoolimata huvitavaks teha. Seejärel antakse sõna Michael Schumacherile.

Ujeda loomuga Schumi on viieteistkümne aasta jooksul õppinud meediaga vabalt suhtlema ja manipuleerimagi, ent nüüd pabistab ta nagu kaheksanda klassi poiss esimest korda tüdrukuga kohtama minnes. Ferrari PR-inimesed on aga ettenägelikud ja lasevad tal teksti paberilt maha lugeda. Esialgu ei midagi vapustavat. Üks lause, teine, kolmas...

Ja siis algab TEADE: "Pidanud nõu oma perega ..."

Saal tardub ootusärevuses.

"... olen ma otsustanud ..."

Siinkohal teeb Schumacher pausi ja vaatab saali poole. Braavo, Schumi, bravissimo! Milline lavastaja küll seda soovitas?

"... hooaja lõpul oma võidusõitjakarjääri ..."

Pinge saalis tõuseb nii kõrgele, et sellest jätkuks kogu Itaalia elektripirnide süütamiseks. Mis sõna ta nüüd ütleb?

"... lõpetada."

Mitmesajahäälne ohe läbib saali. Kõik pirnid Itaalias kustuvad. Schumi loobumise peale kihla vedanud (ja neid leidub saalis üllatavalt palju) lehemehed püüavad meenutada oma võidukoefitsiente. Ülejäänud ei tea, kas rõõmustada või kurvastada.

Schumi jutt läheb edasi, siis saavad sõna Todt ja Brawn. Kuid see kõik on vaid järellainetus. Üks epohh vormel-1 ajaloos on lõppenud. Kõigi aegade edukaim võidusõitja Michael Schumacher tuleval aastal enam rajale ei tule.

Kolm võimalust

Muidugi on ülaltoodu puhas fiktsioon. Schumi loobumise ümber spekuleeritakse tõusvas joones juba v&a uml;hemalt pool aastat. Viimase paari nädala jooksul on huvilised saanud lugeda artikleid, kus "Schumacherile lähedased allikad" kinnitasid tema loobumist. Enam-vähem sama palju ilmus ka jutte, mis "absoluutselt usaldusväärsetele andmetele" tuginedes kinnitasid risti vastupidist. Mõlemat seisukohta püüdsid naeruvääristada arvamused, et tegelikult pole Schumi veel otsust teinud.

Veenvad argumendid on olemas kõigil kolmel leeril. Siiski tundub mulle artikli algul toodud stsenaarium kõige tõepärasem. Võib-olla ma eksin? Vabalt võib olla. Briti legendaarne vormelikommentaator Murray Walker ütles kunagi, et vormel-ühes võib kõike juhtuda ja tavaliselt juhtubki. Kui ma jutuga puusse panen, olen vähemalt väärikas seltskonnas. Teiste hulgas on Schumi "pensionile siirdumises" veendunud ka vormelitsirkuse ninamees Bernie Ecclestone ja kolmekordne eksmaailmameister Niki Lauda.

Aga miks ma ikkagi usun Schumacheri loobumisse?Pilk mujale

Kimi Räikköneni tuleva aasta tiim on samuti suur küsimärk. Kohe tekib küsimus - kui ta McLarenis jätkaks, siis miks ta otsustamist muudkui edasi lükkab? Veel teinegi - Schumi pole kunagi tahtnud enda kõrvale võrdväärset konkurenti, mispärast ta peaks järsku Räikköneni tiimikaaslaseks soovima? Liiatigi on soomlasel veel "kasvuruumi", Schumacheri võimed aga kindlasti langemas. Järeldus: Räikköneni leping Ferrariga tehakse teatavaks samal ajal Schumi loobumisega.

Ferrari teine piloot Felipe Massa kinnitas mõne nädala eest, et tuleval aastal ta kindlasti võistleb. See tähendab, et temast ei saa testisõitjat. Eeldame, et Massa ei valetanud - sellele viitab ka tema enesekindel käitumine ning aina paranevad võistlustulemused. Tiimina võiks Ferrari kõrval kõne alla tulla veel Ferrari mootoreid kasutav Red Bull. Kuid sinna palgati värskelt piloodiks Mark Webber, kelle mänedžer on Flavio Briatore, kes ühtlasi on Renault' F1-tiimi juht. Millest võib järeldada, et tuleval aastal viib "punapulle" edasi hoopis Renault' mootor. Äkki tütartiim Toro Rosso? Põhimõtteliselt jah, sest see võib "pärida" Ferrari mootorid, kuid Massat see tase kindlasti ei rahuldaks. Seega: Massa võistleb 2007. aastal Ferrariga.

Põhimõtteliselt võiks Schumacher jätkata ka mujal, näiteks McLarenis või Renault's. McLareni vastu räägib kaks asjaolu. Esiteks ootab seal ees Fernando Alonso, teiseks jäävad "hõbenooled" praegu selgelt maha Ferrarist ja Renault'st. Järjelejõudmine võib võtta aastaid ja Schumacheril ei pruugi selleks enam võimeid ega motivatsiooni jätkuda.

Renault's on teine koht küll pealtnäha vaba, ent tiimi kokkuhoiupoliitika räägib Schumi palkamise vastu. Liiatigi loobub hooaja lõpus peasponsor Mild Seven ja asendajat silmapiiril ei paista.

Liiguvad ka kuulujutud, et Schumi üks lähemaid võitluskaaslasi, strateegiageenius Ross Brawn plaanib tuleval aastal aja maha võtta ja puhkepausi pidada. Brawni taktikepi all on tulnud 86 Schumacheri GP-võitu 89st. Kas tõesti jätab ta nii eduka koostöö pooleli? Vastus: muidugi ei jäta, sest Schumacher lõpetab ka ise. Aastase pausi järel aga naaseb Brawn juba tiimijuhi ametisse, millest Jean Todt loobub.

Aeg annab arutust

Jäite uskuma? Tore. Ei jäänud? Mis seals ikka. Kui leheruum lubaks, võiksin ma kokku panna enam-vähem samaväärse arutluse teemal "Miks Michael Schumacher jätkab". Elame-näeme. Oodata on vaid pisut üle nädala.

Eeldatavad tiimide koosseisud aastal 2007

  • Renault:
    Fisichella, Kovalainen
  • Ferrari:
    Massa, Räikkönen
  • McLaren:
    Alonso, Hamilton
  • Toyota:
    Trulli, R. Schumacher
  • Honda:
    Button, Barrichello
  • Red Bull:
    Coulthard, Webber
  • Williams:
    Wurz, Rosberg
  • BMW Sauber:
    Heidfeld, Kubica
  • Toro Rosso:
    Liuzzi, Speed
  • Super Aguri:
    Sato, Albers
  • MF1: ?, ?