Sellele viitab ravimiameti kontrollkäik meditsiinikeskusesse Detox aprillis 2003. Ravimiameti peainspektori Hille Kase sõnul mindi Kadriorus paiknenud eraraviasutust kontrollima, sest peaaegu kõik tolleaegsed Subutexi retseptid, mis apteekides olid, pärinesid sealt ning olid väljastatud põhiliselt soomlastele. “Leidsime Detoxist mõningaid rikkumisi ja teavitasime sellest tervishoiuametit. Apteekide aruandluse põhjal paistis, et Subutexi müük pidevalt suureneb.”

Soome hädas Subutexiga juba viis aastat

See, et süstlasõltlased aina massilisemalt Tallinna vahet voorivad, ei jäänud Soome sotsiaal- ja tervishoiuametnikel tähele panemata. Soomes saab opiaadisõltlane ametlikult Subutexi manustada vaid rangelt haiglaseinte vahel, mitteametlikult liigub ravimit aga ka tänavatel narkodiilerite käes.

Eesti sotsiaalministeeriumile 7. mail 2003 saadetud kirjas võrdsustas Soome sotsiaal- ja tervishoiuministeerium Subutexi leviku heroiini omaga. Nenditi, et juba neli aastat jõuab ravim Soome tänavatele Prantsusmaalt. Nimelt tavatses mõnisada soomlast paar korda kuus Pariisi vahet lennata, hankida Prantsuse arstilt retsept ning sealsest apteegist ka seaduslik kogus Subutexi. Osa kraamist tarvitasid “kaubareisijad” ise, osa aga müüsid edasi.

Soome ühinemisel Schengeni viisaruumiga 2003. aastast seaduslik Subutexi-aken Prantsusmaale sulgus, sest nüüd pidi soomlane oma tollile ette näitama hoopis Soomes väljastatud retsepti, sellise saamine oli aga sama hästi kui võimatu. Samas nõudlus ravimi järgi üha laienes – Subutexi kuulsus levis heroiinisõltlaste ringist välja -, mistõttu võttis suuremad mõõtmed ka rohu salakaubavedu Prantsusmaalt.

Soome toll jälgis mängu edasi ja tuvastas, et ametlike retseptidega hakati Subutexi Soome tooma Eestist. Retseptide väljastajana mainitakse kliinikut Detox. Tolles kirjas esitasid Soome ametnikud Eesti poolele kaebuse ridade vahel ("Meie andmetel võib Eestis Subutexi välja kirjutada iga arst"), ametlikult aga juhtisid vaid tähelepanu oma probleemile.

Asjasse segatud mitu kliinikut

Sügisel 2003 kujunes Tallinna ja Helsingi vahel välja ulatuselt juba kunagist piiritusesilda meenutav suurejooneline Subutexi-sild. Detsembri lõpus Soomest sotsiaalministeeriumile tulnud kirjas teatatakse, et tolli andmetel tegeleb pidevalt Subutexi veoga 200 soomlast, kes käivad Tallinna vahet iga paari päeva tagant.

Eestist toodud Subutexi tänavahind on 30-35 eurot ühe doosi eest. Toll tuvastas veel, et soomlased hangivad retsepte neljast Tallinna kliinikust ning on juhuseid, kus arst kirjutab retsepti väljastamise päevaks kuupäeva, mil patsienti polegi Tallinnas. Lisaks täheldati, et selliseid reisijaid ootas auto, mis sõidutas neid kliinikust otse apteeki.

Soomlased kurtsid veel, et Tallinna-Helsingi liinil Subutexi importi kontrollida on keerulisem kui omal ajal Pariisi liinil, sest Prantsusmaale lendas siiski vähe lennukeid, seevastu Tallinna ja Helsingi vahel liigub rahvast ja laevu võrreldamatult rohkem. Iga üksikut reisijat läbi otsida toll ei jõua, mistõttu võis arvata, et lisaks seaduslikule Subutexi kogusele liigub seda ohtralt ka salakaubana.

Oma kurvale kirjale lisas Soome sotsiaal- ja tervishoiuministeerium ka hulgaliselt “süüdistusmaterjale” - Eestis soomlastele väljakirjutatud Subutexi retsepte ja siinseid apteegitšekke.

Riik venitas seadusepilu sulgemisega

Ehkki Soome pool hakkas lokku lööma juba mullu kevadel, suutis Eesti riik Subutexi-ärile käe ette panna alles poolteist aastat hiljem.

Tervishoiuameti järelvalveosakonna juhataja Peeter Mardna nimetab seda pehmelt öeldes tagantjärele tegutsemiseks. “Uurisime juhtumeid ja tegime ettepaneku asja muuta tänavu aprillis, aga paistab, et riigi masinavärk töötab ikka väga aeglaselt.”

Sotsiaalministeeriumi pressiesindaja Katrin Pärgmäe seletusel tuli seadusemuudatuse jõustamiseks muuta kogu süsteemi, konsulteerida psühhiaatrite seltsi, politsei, ravimiameti, haigekassa ja tervishoiuametiga. “Seadusemuudatused võtsid palju aega selle tõttu, et igasuguste ravimipiirangute seadmisel väärkasutamise vältimiseks tuleb eelkõige arvestada patsiendiga, kes seda tõeliselt vajab, s.t tagada ravimi kättesaadavus patsientidele, kuid mitte väärkasutamisele orienteeritud inimestele,” ütleb Pärgmäe asja venimise põhjenduseks.

Mardna koges Subutexi asja uurides aga ametnike uskumatut lühinägelikkust. “Tallinna Haigekassa väljastas Detoxile, firmale, kus töötas vaid üks arst, Milvi Koplus, nelja kuu jooksul 3800 roosat narkoravimite retsepti. No pidi sel Detoxil ikka kõva käive olema, sest näiteks Põhja-Eesti Regionaalhaigla, kus töötab ligi 500 arsti, tarvitab aastas 1500-2000 retsepti. Asi oli reguleerimata ja vastavatel ametnikel ei olnud ohutunnet. Miks siis muidu ei tundunud kahtlane, et üks arst võtab tuhandete kaupa narkoretsepte?”

Mardna sõnul pani Detox pillid kotti juba tänavu veebruaris, kui Soome poole kahtlused ajakirjanduses esmakordselt mainimist leidsid. “Muide, sama seltskond tuli juba uue tegevusloa taotlusega, aga nüüd nad õnneks enam retseptiäri teha ei saa.” Mardna kirjeldus Detoxi äri kõrghetkest: “Ärikas läks laevale vastu, pakk retsepte käes, kohapeal kirjutati patsiendi nimi ja siis mindi apteeki, kus kõik paistis korras olevat. Haigete juriidilist vormistamist – haiguslugu vms – kliinikus ei tehtudki.”

Midagi kriminaalset pole

Libedat äri ajanud arste vahele võtta ei saa, sest retsepte väljastades tegutsesid nad seaduse piires. “Oli regulatsioon, et ühe retseptiga võib võtta teatud milligrammide arvu Subutexi, samas ei olnud sätestatud, et ühele inimesele ei võiks kirjutada mitut retsepti korraga.” Mardna sõnul oli Põhja prefektuuri narkopolitsei, kes tänavu aprillis asja innukalt uurima hakkas, antud loos lausa nõutu. “Nad küsisid meilt, mida peale hakata – toll avastas nimelt, et hulk Soome kodanikke veab Eestist välja Subutexi 224 milligrammi korraga. Eesti seadus lubab inimesel omada 112 milligrammi, Soome oma kaks korda rohkem. Vastasin, et mõõtku selle järgi, kumma riigi toll need vedajad tabas."

"Kui öeldi, et seaduse järgi ei saa arstidega midagi teha, soovitasin meenutada, millega Al Capone vahele võeti. Detoxi hinnakirjas oli nõustamise ja retsepti väljastamise eest tasu 750 krooni ja oli teada, et Haigekassa on firmale andnud ligi 4000 retsepti. Soovitasin politseil nende käivet uurida.”

Narkoparagrahvi alla asi ei käi

Põhja Ringkonnaprokurör Rita Siniväli, kes Subutexi-uurimist juhib, ütleb, et menetlus on veel käimas ning palju midagi välja öelda ei saa. Tema sõnul tuvastatakse isikute ringi, kes ravile pöördusid ja transiidiga tegelesid. "Võib öelda, et neid on tõeline mass, lisaks soomlastele ka meie omi. Enamik on paadunud narkomaanid, kes ei ole huvitatud ravi katkemisest."

Kuna siiamaani ranged normid Subutexi väljakirjutamise kohta puudusid, ei saa prokuröri hinnangul kliinikute tegevust ka ebaseaduslikuks lugeda. "Narkoparagrahvi alla asi ei käi, kuigi Soome politsei hinnangul kirjutati ravimeid siin ka neile, kellel poleks säärast rohtu vaja. Kuna retseptiga üle piiri minek oli võimalik, paistis ka tolli jaoks kõik korras - toll ju ei kontrolli, kes on narkomaan,” tõdeb Siniväli. Tema sõnul uurib Soome politsei Subutexi asjus hoopis muid juhtumeid, millest ei puudu ka seos Eestiga. “Nad on kinni võtnud ühe Soome kodaniku, kes vedas Subutexi Soome Prantsusmaalt. Tuvastati, et tal on Eestis sõber.”

Mis on Subutex

Subutexi-nimelise ravimi toimeaine on buprenorfiin, ravim on mõeldud heroiinisõltlaste võõrutusraviks.

Buprenorfiin kuulub narkootiliste ainete II nimekirja. II nimekirjas olevate ainete väljakirjutamisele, käitlemisele ning arvestusele ja aruandlusele kehtivad kõige rangemad nõuded.

Vastavalt seadusemuudatustele on seda ravimit lubatud nüüdsest välja kirjutada vaid statsionaarset psühhiaatriateenust osutavas haiglas töötaval psühhiaatril. Enne võis seda teha iga arst.

Teine kitsendus on see, et nüüd võib seda ambulatoorseks raviks välja kirjutada vaid juhul, kui ambulatoorne ravi järgneb vahetult vähemalt viiepäevasele statsionaarsele psühhiaatrilisele ravile.

Seitse Subutexi tabletti (nädala annus) maksab 400 krooni, mistõttu on see (ühes viiepäevase raviga) Eesti süstlasõltlasele kallis. Soomes pakub aine heroiinile aga tõsist konkurentsi, sest olevat "kangem".

Subutexi suured müüginumbrid

Subutexi on saadaval kolme tugevusega – buprenorfiini sisaldus vastavalt 0,4 mg, 2 mg ja 8 mg.

Ühes pakendis on 7 tabletti.

2003. aastal müüdi hulgimüügiettevõtetest apteekidele 2 mg sisaldusega tablettide pakendeid 1754 ja 8 mg pakendeid 3350. 

2004. aasta kohta on lõplikud müügi koondandmed I poolaasta kohta: 2 mg – 976 pakendit; 8 mg 8767 pakendit ning 0,4 mg – 120 pakendit.

allikas: Ravimiamet