Tegemist oli päris olulise sündmusega, sest Narva õlitehase müügipool kujutas üht viimast mädapaiset Gunnar Okki valitsemisalas.

Ekspress kirjutas paar aastat tagasi, et kes tahab põlevkiviõli vahendamisega raha teha, peab ära teenima Narva tehase direktori Nikolai Golubevi poolehoiu. Direktori eriline soosik oli Nikolai Kulakevitši osaühing Select Oil. Too firma sai soetada õli soodsamatel tingimustel kui teised.

Nüüd näitas Eesti Energia, et asjad on muutunud. Esmaspäeva hommikul supsas minu kirjakasti pressiteade, et esimest korda jagatakse õli ostuõigusi avaliku oksjoni korras. Rõhutamaks, kui aus asi on, sisaldas teade lauset: “Vaatlejana viibib oksjoni läbiviimise juures audiitorfirma PriceWaterhouseCoopers esindaja.”

Kuna Eestis valitseb suvine uudistepõud, võimendasid toimunut meediakanalid. Näiteks Äripäev ja BNS avaldasid Eesti Energia pressiteate enam-vähem üks ühele.

Suhtekorralduse mõttes oli oksjon Eesti Energiale kindlasti töövõit.

Ka oma tütarfirma kaudu suurima õlikoguse ostuõiguse hankinud Viru Keemia Grupi juhataja Janek Parkman kiitis võistupakkumist: “See oli õige ja aus konkurss. Mõistlik tegu. Nad said paremat hinda, kui oleks muidu saanud.”    

Küll aga lükkas ta ümber Delovõje Vedomosti väite, et VKG kavatses kogu Narva tehase toodangu ära osta ja õlimüügi monopoli saada.

Teine oksjoni võitja oli Faltex Trade, mille tegevjuht Erkki Vapper sitsis mullu ühes maksupettuse asjas korraks koguni trellide taga. Tallinna linnapildis jääb Vapper silma kallite Porschede roolis.

Faltex Trade omanikuna näitab äriregister üht teist firmat, mille asutas endise narkoärika Janek Klaisi isa.

Kolmandana pääses võitjate sekka eelpool mainitud Kulakevitš, kes ajab praegu õliäri sarnase nimega, kuid uue firma Select Oil NV kaudu. Ta võttis selle kasutusele mullu pärast suurt avariid, kui Select Oili kütuseauto põrkas kokku rongiga. Üks inimene sai surma, vedur paiskus külili, veel kolm vagunit jooksid rööbastelt maha. Kahjutasunõue võib ulatuda kümnekonna miljoni kroonini. Enne nõuete esitamist otsustas Kulakevitš firmast dividendidena välja võtta 1,7 miljonit krooni.

Eesti Energia müüs oksjonil kokku 64 000 tonni põlevkiviõli.