Olles lihtsate inimeste maalt Eestist, ei osanud sõbrad algul kahtlustada, kellega tegu. Nojah, koturnid ja neoonroosa latekskostüüm mõjusid küll veidi sürrilt – ju mingi tähelepanuvajaduses siplev tavaveidrik… Aga kui profifotograafist sõbranna hakkas olendit pildistama, sai ta sõimuvalingu osaliseks: “Kas te olete üldse fotograafiat õppinud? Altpoolt ei tohi pildistada!” Nüüd said eestlased aru, et tegu on millegi enama kui inimesega. Stilist Sergei Zverevist (vanus teadmata, pakkumised jäävad 20 ja 40 eluaasta vahele) tohib teha vaid ilusaid pilte ja vaid teatud nurga alt.

* * *

Juured on Sergeil kusagil Baikali kallastel, mitte kaugel Irkutskist. Kuigi neljaselt kaotas poiss traagiliselt oma isa, särab lapsepõlvemälestuste kohal helge päike. Eredaimad mälupildid on Sergeil ühistest marjaretkedest metsa, kus hüäänide(!) peletamiseks lauldi: “Õuel paistab päike, koduõuel jalgtee, küll sa oled mesimagus, minu mari murakake.” Mingil ajal sai Sergeist modell ning usin moe-, kosmeetika- ja juuksuriõpilane. Kindlasti on siin oma roll ka poisi emal, kes olles küll lihtne Siberi tüdruk, säras alati efektse stiilitundega. Peale iluihaluse olevat emalt pärit ka distsipliin, energia, blondid kiharad ja helesinised silmad.

Tundub, et täpselt sama täispaketi on pärinud ka Sergei poeg Serjoža, kelle meelistegevus on isa jälgimine, kui too peegli ees end riidesse sätib. Siis ütleb poeg isale meelitusi ja isa keerutab rahulolevalt peegli ees ühes järjekordsetest hunnitutest show-kostüümidest.

Tegelikult on Sergei pimestava glitterkesta all muidugi lihtne Vene poiss, kes jumaldab ema tehtud pelmeene (eriti oluline on tainas liha ümber ja parimad on korea pelmeenid!), on varalahkunud isa ja venna järgi nimetanud mitmed meestesoengud ning võtab oma tööd hirmus tõsiselt.

Kui palusin ühelt Moskva juuksurilt kommentaari Zverevi kohta, siis ta mõtles viivu (vist sellepärast, et mitte kohe kadedusest sitasti öelda) ja kiitis tema haruldast töökust. Ning teine juuksur märkis, et ega need järjekorrad olegi alati nii pikad kui räägitakse – tegu on vaid reklaamitrikiga. Kui saad ikka ülbelt mainida, et oodake nüüd oma juustega pool aastat (no kuulge – see ei ole ju võimalik!), siis ollakse nõus maksma palju soolasemalt, et kohe kuldkääridega lõigatud saada. Nõnda krutitakse hinda ja haibitakse imagot.

Ei tasu muidugi unustada, et Zverev on tõeline staar riigis, kus elab 150 miljonit elanikku. Ja mida suurem diiva, seda raskem on tuvastada piiri müütilise olendi ja reaalse inimese vahel. Saa siis aru, milline nurk tähest on osavate muinasjutukirjutajate lisatud, et lugu usutavam tunduks. Me ju ei taha kuulda muinasjutte vaestest, koledatest ja õnnetutest.

* * *

Ja see show! Pime saal. Hiigelekraanil vilgub slaidiseeria Sergei Zverevi elust, taustaks müristab Carmina Burana. Ekraanil rulluvad lahti pildid üle-elu-ilusast elust kullaseguses Versacet tuubil interjööris. Sergei lesib patjadel ja prunditab huuli. Tempo tõuseb ja vaatajal on klomp kurgus. Ekraanil on pekingi paleekoerad, roosa šleif peas, Zverevi naine (superblond superbeib) ja poeg Serjoža (pupe brokaadis ja sametis). Olendid ekraanil näitavad parimat osa oma garderoobist.

Siis läheb ilus elu ekraanil sujuvalt üle ilusaks eluks laval. Trobikond Tom-of-Finlandeid hüpitab oma õliseid muskleid ja vihistab õhus piitsa. Must nahk läigib paheliselt prožektorivalguses. Naised saalis ohivad. Lavale ilmuvad üksteise järel mitukümmend hiiglasliku juuksepahmakuga tõelist Vene kaunitari. Maestro vehib veidi dramaatiliselt kääridega ja juuksed saavad mõne minutiga pöetud. Peale vaieldamatult kuldsete käte on Zverevis korralik annus estraadilikku lavasarmi – vaid mikrofoni asemel on tal käes käärid. Ta on ilmselgelt sündinud lavale. Naised saalis karjuvad ja saadavad lavale oma keskmise kuupalga eest soetatud hunnituid lillebukette.

“30 000 dollarit kuus on selline normaalne teenistus,” tunnistab Maestro. Pole tegelikult ime kui need õnnelikud, kes tema juures oma kiharaid lõikavad, peavad arvestama vähemalt 1000dollarise väljaminekuga. Nii ta kallistabki Vene seltskonnaväljaannetes Filipp Kirkorovit ja Ljudmilla Gurtšenkot kui päästeingel. Eesti staaridest on tema käe alt kunagi läbi käinud näiteks Anne Veski (“Sergei on oma ala proff ja tegi väga head tööd!”).

Enamasti on tema stiliseeritud staaridel peas tohutu juuksevaht – hiigellokid ja kõrged tupeeringud. Milleks koonerdada, kui saab suurelt?! Ega inimesel, keda esitletakse tavaliselt tiitlitega absoluutne (sic!) euroopa meister, maailmameister ja Juuksurikunsti Elav Legend, kõlbagi vähemaga esineda.

* * *

Slaavi showbiznes on kurioosne ja camp. Ning Zverev on selle äri üks vapustavamaid tähti. Saalid on välja müüdud. Saba klientidest lookleb ukse taga. Poodidest saab osta kalendreid Zverevi näo või loomingu piltidega. Oma suurte silmade ja pruntis suuga on Sergei ise oma kõige parem kaubamärk.

Ja näiteks oma sünnipäeval - sel ajal, kui lihtsad inimesed mõtlevad, kuidas nina täis tõmmata ja sõbrad kinkidest lagedaks teha - õnnistab Zverev fännihorde taas suurejoonelise etteastega, mis vältab nonstop vähemalt viis tundi. Kava nimi on tavaliselt “Ilu päästab maailma” või “Ilu trumf”.

Paralleelid Michael Jacksoniga on varmad tekkima – kõikjal õnnestub neil täita ruum pateetika, suurejoonelisuse, pillava maitse (halva maitse?) ja skandaalidega. Ning nad mõlemad armastavad jäägitult lapsi (Zverev elab koos oma ema, poja ja vennatütre Tatjanaga).

Ja muidugi need iluoperatsioonid… Õelamad pakuvad iluoperatsioonide koguhulgaks paarkümmend. Need koletud arvud on kultuuriruumis, kus liiguvad slaavi diivad, märksa enesestmõistetavamad kui talupoeglikus Eestis. Siin on heaks tavaks minna pigem ausalt krimpsu kui skalpelli alla. Sergei kaitseks meenuvad ühe teise glamuuriekstsentriku – Donatella Versace – lausutud sõna otseses mõttes eatud sõnad: “Mis on Loomulik?! Juurviljad on loomulikud, kuid ilul pole loomulikkusega mitte mingit pistmist!”

Ebainimlik Zverev

* “Aitäh selle kõige eest, mis Te olete!” Anna

* “Sa oled mu ideaal! Mul lihtsalt ei jätku sõnu. Ma ei sa ealeski selliseks kui Teie. Mulle täiesti piisab vaid sellest, et Te loete mu kirja. Ja kui ma tulen Moskvasse, siis ma külastan te salongi, et anda lilled.” Samanta

* “Sergei, võtke palun vastu minu õnnitlused konkursi võidu puhul ja tänud Teile lausa ebainimlikult ilusa loomingu eest.” Maria

Kirjad internetifoorumist www.krasota.ru:81/forum, kus Zverev vastab kõigile ilu ja juukseid puudutavatele küsimustele. Boonusena võiks veel soovitada hardcore-camp fotogaleriid Sergei Zverevi kodukalt http://zverev.krasota.ru/fotoalbum.html

* Sergei Zverev annab 1. mail kolmetunnise showesitluse Tallinnas Viru Keskuses. Pilet: 1560.-