Edasi arendades oleks uue tehnoloogia kasutusala märksa laiem ja ulatuks isegi sõjandusse. Seiresüsteem avastaks näiteks madalalt lendavaid rakette või bioloogilist ja keemilist relva ilma kahtlusalusele territooriumile sisenemata.

“Me võiksime kontrollida isegi viina või õlle kvaliteeti,” teatab
Sergei Babitšenko
, kes on tunnustatud teadlane ja Siffi äripartner.

Moskva Ülikoolis teaduskraadi kaitsnud Babitšenko töötas nõukogude ajal nn tähesõdade programmi heaks. Ta lõi lasertehnoloogia, mis andis venelastele võimaluse oma satelliitidega kontrollida, kas USA tehiskaaslastel leidub tuumaseadmeid.

Vene võimu lõppedes asutas Babitšenko Tallinnas firma Laser Diagnostic Instruments (LDI), mis töötas välja teholoogiad õhu ja vee puhtuse määramiseks ja kontrollis väetiste kasutamise intensiivsust põllumajanduses. Viimase programmi tellis Kanada valitsus.

LDI sai uue hoo sisse mullu, kui firma omanikeringi lülitus Endel Siff. “Olen kogu aeg uute asjade arendamisest huvitatud,” ütleb ta.

Siffil on hea meel, et tema partner on suurte teadmiste, kogemuste ja sidemetega meeskond – LDI on saanud hulga medaleid, Babitšenko ise on Belgia rüütel
(chevalier
).

Kuna uue firma esimene siht on Põhja-Ameerika torujuhtmete turg, avas LDI kontori Kanadas Ottawas. Samuti soetas osaluse kiiresti arenevas laseritootjas Passat, kelle klientide sekka kuuluvad NASA, Lockheed-Martin Technologies, Thomson-CSF, Briti sõjaliste uuringute agentuur jpt.

“Me ei vajanud mõnd vana firmat, kes toodab lasereid massiliselt nagu mööblifirma diivaneid. Otsisime midagi unikaalset,” ütleb Babitšenko Passati kohta.

Kanada valitsus määras LDIle mentori, kes aitab uuel ettevõttel riigiametitega asju ajada ning võib osutada mitmesugust toetust alates maksusoodustustest kuni otsese rahalise abini.

“Oleme rabatud heatahtlikusest, mida Kanada valitsus meile osutas,” tunnistab Siff. “Ja seda mitte seetõttu, et oleme head poisid, vaid see on süsteem.”

Kanadas töötab LDI heaks 11 inimest, Tallinnas 25. Lähema poole aastaga kavatseb firma investeerida uute tehnoloogiate väljatöötamisse kuus miljonit dollarit ehk üle saja miljoni krooni. Siff usub, et edu korral kasvab uus ettevõtmine suuremaks kui kõik tema senised ärid.