Saksa ajakiri Der Spiegel teatab sel nädalal ilmunud loos, et praegu käib uurimine, kas Vene luurel õnnestus Simmi abiga Elcrodat lahti muukida. Sel juhul poleks NATO krüptimissüsteem enam piisavalt turvaline. Ümber tuleks teha kogu Brüsselis asuva NATO peakorteri ja liikmeseriikide vahelise infovahetuse salajane süsteem.


Kummaline kirjutusmasin


Teise maailmasõja võib-olla üks otsustavamaid momente oli see, kui lääneliitlastel õnnestus lahti muukida Saksamaa salajane krüptimissüsteem Enigma. Õigupoolest said sellega kõigepealt hakkama poolakad, kes juba mõni kuu enne sõja algust jagasid oma teadmisi inglaste ja prantslastega. Britid lugesid suurte jõupingutuste ja vahelduva eduga sakslaste šifreeritud raadiosõnumeid. Mitu natside Enigmat saadi kätte ka Saksa laevadelt ja allveelaevadelt. Kuna Berliin uskus, et side on turvaline, siis oli see teave liitlastele hindamatu.


Enigma väljanägemine oli nagu ühel keerukamat sorti mehaanilisel kirjutusmasinal – tema tööpõhimõte oligi mehaaniline.


Niisamuti näeb tänapäeva Enigma ehk Elcro­dati töökoht välja umbes lauatelefoni sarnane.


Mitme sellise masina prospektid on olemas internetis, tootjafirma veebis. Elcrodati tootjafirma Rohde & Schwarz peakorter asub Saksamaal Münchenis, nende filiaal on olemas ka Eestis.


Kuidas siis sellise masinaga infot salastatakse? Igal kasutajal on olemas oma personaalne kiipkaart ja pin-kood. Info krüptitakse aparaadis ning liigub seejärel mööda kõikvõimalikke võrke, muundumata väiksemalgi lõigul avatuks. Kasutamine ei ole samas keerulisem kui hariliku telefoni oma. Olemas on nii kiirvalimisklahvid, kordusvalimine kui ka muud harjunud telefoniaparaadi funktsioonid.


Lisaks telefonisidele saab kasutada turvalist faksi või pidada kas või turvatud videokonverentsi.


Rohde & Schwarzi kodukal võib leida ka pressiteate, mis käsitleb Elcrodat mudeli 6-2 süsteemide tellimist NATO poolt salastatud side kasutamiseks 2004. aastal. Firma märgib, et Saksa armee ja valitsusasutused on juba nende süsteemidega varustatud.


Kasutamiseks kõigis NATO liikmesmaades


“Süsteem on heaks kiidetud vastavalt NATO turvaklassifikatsioonidele ning seda võib seega kasutada kõigis NATO liikmesriikides,” märgib firma.


Juhul kui spioon Venemaale Elcrodati krüpteerimisvõtmed maha müüs ning Moskvas saadi NATO sidet rahulikult pealt kuulata, oleks see halvimal juhul võinud lõppeda sama kehvasti kui Saksamaale läbikukkumine Enigmaga.


Tähelepanu äratab Daily Telegraphi teade, et hiljuti murdsid Vene häkkerid tõsiselt sisse Pentagoni infosüsteemi. Kas pahalaste arsenalis olid Eestist pärit teadmised?