Tolaram on esitanud linnavalitsusele taotluse kogu Kopli poolsaare keskel talle kuuluva 11,5-hektarilise Sitsi tänava piirkonna detailplaneeringu algatamiseks.

Gruppi kuuluva Tolaram Investeeringud tegevdirektor Eero Põllu kinnitab Ekspressile, et firma korraldab alale kindlasti ka arhitektuurikonkursi. “Tahaksime kutsuda osalema maailma arhitektuurikorüfeesid, selliseid nagu sir Norman Foster (Inglismaa) ja Santiago Calatrava (Hispaania),” sõnab ta. “Meie plaanid on väga tõsised.”

Detailplaneeringu taotluse koostanud arhitekt Mark (ta on ka Eesti Arhitektide Liidu esimees) ütleb Ekspressile, et kavandatavast kõrghoonest võiks saada Põhja-Tallinnas märgilise tähendusega ehitis, mis tähistaks linnaosa uut keskust ja oleks nähtav ka merelt.

“See hoone muudaks oluliselt Põhja-Tallinna praegust mainet ja võiks olla särav maamärk,” lisab Põllu. Tema sõnul tähendab  soovitav 200meetrine kõrgus, et pilvelõhkuja tuleks ca 60-70korruseline.

Kõrghoone kerkiks Tolaramile kuuluva endise Balti Manufaktuuri hoone lähedusse. 10 aasta eest erastatud tehases on nüüd tootmine lõppenud. Muinsuskaitsealune vabrikumaja ise säilib ning on kavas rekonstrueerida põhiliselt elamispindadeks.

Eero Põllu kinnitusel näevad Tolarami kavad ette, et 11,5hektarilist maa-ala ei tule tihedalt täis ehitada, vaid ehitusmahud koondatakse hajutatult vähestesse kohtadesse, ka pilvelõhkujasse. Ülejäänud alal peaksid domineerima kõrghaljastus, jalutusteed, muru, skulptuurid ja veesilmad.

“Sellest alast peaks saama kogu Põhja-Tallinna keskpunkt, kus võiks ruumid leida ka näiteks linnaosavalitsus,” leiab ta.

Põllu andmeil on projekti maksumus vähemalt 150 miljonit eurot (2,34 miljardit kr). Võimalik ajakava lähtub tema sõnul tõsiasjast, et detailplaneeringu vastuvõtmiseks läheb Tallinnas tavaliselt kaks aastat, niisiis tõsiselt saaks projekteerima asuda aastal 2008. Samas Tolaram ise oleks valmis piirkonnas töid alustama juba 2007. a.

Praegu on Tallinna ja Eesti kõrgeim hoone 123,7meetrine Oleviste kirik. Riigi muinsuskaitseamet on väljendanud vastuseisu kavadele rajada sellest kõrgemale pürgivaid ehitisi. Uusehitistest ulatub Tallinnas Maakri piirkonnas tänavu sügisel valmiv Tornimäe kaksiktorn 117 meetrini.