Miks kasutada rasestumisvastaseid vahendeid? Vastus on lihtne. Kui terve heteroseksuaalne naine elab suguelu ning vahendeid ei kasuta, jõuaks ta elu jooksul keskmiselt viisteist korda rase olla. Kui seda tundub paljuvõitu, tasuks kaaluda rasedust planeerida.


Uuringud näitavad, et kõige enam on vaja harida noori. Üks laps kümnest sünnib emale, kes on ise alles laps. Abordinumbrid on ka teismeliste hulgas üsna kõrged. Tähelepanuväärne on seegi, et paljud paarid ei kasuta esimese vahekorra ajal kaitsevahendit.


Milline meetod valida?



Rasestumisvastast meetodit valides on vaja arvestada mõlema partneri soovide ja vajadustega, räägib naistearst Kai Haldre.


Kuna valikuvõimalusi on palju, tasuks esmalt nende kõigi kohta infot koguda. Üks suurepärane viis seda teha on noorte nõustamiskabinetid üle Eesti. Nõustamiskeskusse minek võib olla psühholoogiliselt lihtsam samm kui polikliinikusse minek, nõustamine on aga sama tõhus. Tihti kardavad noored seksist vanemate või õpetajatega rääkida, noorte omavahelistes juttudes aga levivad kontratseptsiooni kohta palju müüte ja linnalegende, à la „pillid teevad paksuks” või „pärast äkki ei saagi lapsi”. Kõikvõimalike hirmude, kahtluste ja küsimuste puhul tasuks pöörduda professionaalse nõustaja poole, sest valesid küsimusi ei ole olemas.


Kai Haldre rõhutab, et nõu tuleks küsida kindlasti ka siis, kui arsti soovitatud rasestumisvastane vahend põhjustab ebameeldivusi või kõrvalmõjusid. Alati on võimalik leida hea lahendus, kannatada ja vaikida ei ole vaja.


Järgnevalt mõned küsimused, millele enne rasestumisvastase vahendi valimist mõelda tasuks.


Kas rasestumise vältimine on väga oluline või poleks rasestumises midagi halba? Kas vanus või tervis välistavad mõned rasestumisvastased meetodid? Tähtis on ka seksuaalsuh(e)te tüüp – kas üks kindel või mitu paralleelset suhet. Kui tihti ollakse vahekorras? Kas edasi soovitakse lükata esimese lapse sündi, pikendada vahet laste vahel või on soovitud lapsed juba olemas?


Olulised on ka isiklikud eelistused, näiteks kas valida meetod, mis ei ole ajaliselt vahekorraga seotud, või barjäärimeetod, mida kasutatakse vahekorra ajal.
Rasestumisvastaste vahendite usaldusväärsus

Esimeses tulbas toodud arv näitab meetodi tõhusust tüüpilise kasutamise puhul (rasestumisvastast vahendit kasutatakse tavaelu tingimustes ja aeg-ajalt tehakse kasutamisel vigu). Teine tulp näitab meetodi tõhusust täiusliku kasutamise korral (kasutamisel ei tehta ühtegi viga).
Tulpades olevad arvud tähistavad naiste protsenti, kes rasestuvad meetodi kasutamise esimesel aastal.

 Meetod Tüüpiline kasutamine Täiuslik kasutamine
 Ei kasuta ühtegi meetodit 85 85
 Katkestatud suguühe 27 4
 Füsioloogilised meetodid 25 
 - standardpäevade meetod 5 
 - kahe päeva meetod 4 
 - ovulatsioonimeetod 3 
 Pessaar 16 6
 Kondoom (naiste) 21 5
 Kondoom (meeste)
 15 2
 Kombineeritud pillid ja minipillid 8 0,3
 Rasestumisvastane plaaste 8 0,3
 Tuperõngas 8 0,3
 Hormonaalne süstitav vahend 3 0,3
 Emakasisesed meetodid
 - vaskspiraal 0,8 0,6
 - hormoonspiraal 0,2 0,2
 Implantaat 0,05
 0,05
 Naise steriliseerimine 0,5 0,5
 Mehe steriliseerimine 0,15 0,1
Allikas: Trussell J. Contraceptive efficacy, New York 2007