Kaks kummutatud linnalegendi
Ambienti partneritega on seotud kaks linnalegendi:
  • Ettevõte olevat nime saanud kunagi koos tehtud bändi järgi. Vale. Toivo Annuse sõnul sündis Skype’i osaluse hoidmiseks loodud firma nimi teel Küberneetikainstituudi kohvikust G-korpusesse. Algul soovisid partnerid võtta nime Skype Estonia, kuid see ei õnnestunud.
  • Ambienti partnerid olevat loonud Tomahawk-tüüpi rakettidele P2P-tüüpi suhtlemise süsteemi. Vale. Kuigi tegemist oli ühe ajakirja aprillinaljaga, esinevat see tõik ühes Eesti ekspordiandmebaasis.
Ambient Sound Investmentsi investeerimisportfell:
Kogukapital investeerimiseks: ligikaudu 1,17 miljardit krooni
  • Äriklientide e-hanke keskkond MarkIT (Eesti, Läti, Leedu, Soome) – 2 mln eurot
  • Hea temperatuuritaluvusega pooljuhtlülitite tootja Clifton (Eesti) – 1,5 mln eurot
  • Vähiravimi arendaja Celecure (Eesti) – 1,6 mln eurot
  • Kaugjälgimis- ja juhtimisseadmete tootja Oskando (Eesti) – 500 000 eurot
  • Telemeetriateenuste ettevõte Connecty (Leedu) – ettevõtte soovil avaldamata
  • Raadiosidetehnoloogia arendaja Modesat (Eesti, Valgevene) – 500 000 eurot
  • Tööstuslike sensorite tootja Evikon MCI (Eesti) – 200 000 eurot
  • Digitaalse ajatempli tehnoloogia arendaja Guardtime (Eesti, Jaapan) – 221 000 eurot
  • Inglise keele õppimise teenus Idapted
  • (Hiina) – 10 000 eurot

Riskikapitalist Allan Martinson:
;ASI on pigem ingel-investeeringute firma kui riskikapitali fond. Nad;investeerivad oma teenitud raha, mitte teistelt investoritelt tõstetud;fondi, ja seetõttu ei pea vastutama tootluse eest. See paneb pitseri;kogu nende käekirjale.

;ASI peamiseks kriteeriumiks on, kas ettevõte lihtsalt meeldib või;mitte. Kasumliku exit’i pärast nad veel väga ei muretse. Selles mõttes;on nad vabamad kui riskikapitalistid, kes vaatavad läbi tuhandeid;firmasid, analüüsivad riski ja tootluse suhet ja lähenevad;investeerimisele n-ö tööstuslikult.

;Ida-Euroopa tehnoloogiainvestorite ringis on ASI-l tänuväärne koht.;Eestis on nad investeerinud enam-vähem igasse kohta, kuhu raha panna on;andnud, ja poole Arengufondi tööst ära teinud. Martinson Trigger;Venture Partners (MTVP) on olnud palju konservatiivsem.
;On muide märkimisväärne, et viimase aasta-paari jooksul on Eesti;kujunenud tõeliseks riskikapitali keskuseks – siin tegutsevad ASI,;MTVP, Gild Bankers, Webmedia poiste Innocap, äriinglid nagu Rainer;Nõlvak, Hanno Haamer ja Endel Siff, tekkiv Arengufond jne.

;Tehnoloogiakapitali suhe rahvastikku on meil kindlalt Ida-Euroopa kõrgeim.
;ASI tugevad küljed: Skype’i bränd ja sidemed, millele nad toetuda;saavad; hea inseneritaust; palju raha ja veel saamata esimesed;triibulised.

;Nõrk külg on vähene investeerimis- ja mänedžmendikogemus.
Ettevõtja Jüri Kaljundi:
;Riskikapital on lokaalne äri. Silicon Valleys kehtib enamasti;“20-­minute rule”: kui riskikapital ja startup on enam kui 20 minuti;sõidutee kaugusel üksteisest, nende koostöö ei laabu. Seega suudab;Eesti VC olla tegija vaid Eestis – kaugemal saab edukas olla üksnes;siis, kui oled oma inimestega kohapeal.

;ASI-l on väga konkreetne fookus, kuhu ta investeerib: keerukad teadus-;ja arendustegevusel põhinevad tooted ja teenused, mis on soovitavalt;kaitstud teatud unikaalsete tehnoloogiliste lahendustega. Selliste;investeeringute edu selgub pika aja jooksul.

;Kindlasti on ASI aga oma lähenemises Ida-Euroopas unikaalne. Keerukasse;tehnoloogiasse investeerivaid firmasid meie regioonis vist rohkem ei;olegi. Seega oleks hea, kui ASI suudaks laieneda Baltikumist;väljapoole: Poolasse, Tšehhi ja Ungarisse. Lihtne see ei ole ning;tähendaks kohalikke häid inimesi neis riikides. Paari tuhande;kilomeetri kauguselt head suppi ei keeda.

;Tugevaim külg on suurem rahaline riskitaluvus ja heas mõttes naiivsus;või julgus. ASI saab teha projekte, mida teised investorid meie;regioonis teha ei julge. Loodetavasti tuleb sealt ka mõni edulugu.

;Nõrgim külg on inimressurss: hea riskikapitalist peab olema;aastatepikkuse kogemusega ning omal alal suhtevõrgustikuga juht ja;ettevõtja. Maksimaalselt suudab üks riskikapitalist hästi tegelda mitte;rohkem kui kolme-nelja ettevõttega, aga juba täna on Toivo Annuse nime;taga kuus ettevõtet.