Gruusia president Saakašvili kirjutas alla Prantsuse välisministri Bernard Kouchner ja Soome välisministri Alexander Stubbi vahendatud relvarahu kokkuleppele. "Püüame seda peatada nii kiiresti, kui võimalik," ütles ta esmaspäeval lääne ajakirjanikele.

Ta kinnitas, et Gruusia on alla tulistanud 18-19 Vene lennukit ja surmanud sadu vene sõjaväelasi, samuti on tagasi löödud rünnak Gori linnale. Venemaa eitab Gruusia territooriumile tungimist ja kinnitab vaid 4 lennuki allatulistamist.

11.08. Gruusia: Tšinvalis arreteeritakse tsiivilisikuid

Gruusia välisministeerium teatab, et venelased arreteerivad Tšinvalis massiliselt Gruusia päritolu tsiviilisikuid ja toovad nad kokku Kurta külla. Gruusia taotleb Rahvusvaheliselt Punaselt Ristilt, teistelt humanitaarabiorganisatsioonidelt ja rahvusvaheliselt üldsuselt otsustavate meetmete tarvitusele võtmist, et evakueerida tsivilistid konfliktitsoonidest.

11.08. Vladikavkazi haiglasse toodi välismaised palgasõdurid

Interfax teatab, et Vladikavkazi haiglasse toodi mõned välismaised palgasõdurid, kes olid võtnud osa konfliktist Lõuna-Osseetias Gruusia poolel. Info selle kohta, et Gruusia poolel sõdivad välismaised palgasõdurid, tuli välja juba varem, kui Vene vägede staabi asejuht Anatoli Nogovitsõn teatas, et nähtud on mustanahalisi ja pilusilmseid Gruusia võitlejaid.

11.08. USA tõi Gruusiasse relvi

USA tarnis lennukitega Gruusiasse relvi, teatab NEWSRu.co.il viitega Iisraeli ajalehele "Maariv". Relvad olevat ette nähtud USA väekontingendile Iraagis ning need toodi Jordaaniast. Väidetavalt toodi relvad lennufirma UTI Vene päritolu lennukitega.

Hukkunuid on üle 2000

Venemaa prokuratuuri uurimiskomitee algatas kriminaalasja mõrvade uurimiseks Lõuna-Ossetia konfliktikoldes. Paragarahviks on „kahe või enama inimese ettekavatsetud tapmine avalikkuse ohtlikul viisil". Vene poole esialgsetel andmetel on hukkunud 18 Vene rahuvalvajat, 150 said haavata. Lõuna-Osseetias on hukkunud üle 2000 inimese. Gruusia poolel on Vene meedia andmeil hukkunud 90 inimest.
Venemaa president Dmitri Medvedjev andis komiteele korralduse „koguda Lõuna-Osseetia kuritegude tõendusmaterjali", nimetades toimunut „genotsiidiks".
Täna öösel pommitas Gruusiat 50 Vene lennukit, rünnakud jätkuvad.

Kriisipiirkonnas Abhaasias viidi juurde 9000 vene dessantväelast ja 350 soomukit. Samal ajal hoiatavad Ameerika Ühendriigid Venemaad Gruusiasse tungimise tagajärgede eest. Lähemalt

Gruusia okupatsioon Venemaa vägede poolt on alanud

"Mitu tosinat Vene pommitajat on Gruusia taevas ja nad on rünnanud riiki viimaste tundide jooksul. Nad pommitavad intensiivselt Tbilisit, Poti, külasid Adjaras ja mujal," teatab blogspot.com serveris asuv sait, mis pidi rahvusvahelisse serverisse kolima pärast küberrünnakuid.Venelased uputasid Gruusia sõjaaluse. Moskva süüdistab Ukrainat Gruusia toetamises relvadega. Lähemalt

Balti parlamentide juhid tegid ühisavalduse

Balti riikide parlamentide juhid tegid ühisavalduse, milles kutsuvad rahvusvahelist üldsust üles otsustavalt hukka mõistma Venemaa tegevust ja viivitamatult astuma kõiki vajalikke samme sõjategevuse lõpetamiseks ning osapoolte toomiseks läbirääkimiste laua taha.

8:55 Venelased uputasid Gruusia sõjaaluse. Moskva süüdistab Ukrainat Gruusia toetamises relvadega.

Vene merevägi teatab, et nad uputasid Mustal merel Abhaasia ranniku lähedal Gruusia sõjaluse. Gruusia neljast miinikaatrist kaks püüdsid rünnata Vene sõjalaeva. Vene sõjalaev vastas hoiatuslaskudega ja seejärel uputas ühe miinikaatri. Vene sõjalaevad jätkavad Abhaasia rannikuvete kontrollimist, et toetada Vene rahuvalvevägesid Abhaasias.
Ukraina, teatas, et ta võib keelata Vene sõjalaevadel sisenemise Ukraina territoriaalvetesse. Ukraina ei soovi olla seotud Gruusia-Vene konflikti osapooltega.
Moskava arvates on aga Ukraina juba rikkunud neutraalsuse printsiipi. Gruusia kohal tulistati alla Vene Tu-22 pommitaja. Vene Kaitseministeeriumi väitel pidi Gruusia lennuki tulistamiseks kasutama C-200 lennukitõrje süsteemi. Aga enne konflikti algust ei omanud Gruusia sellist relvastust. Ainult Vene ja Ukraina vägede relvastuses on C-200 lennukitõrje süsteemid. Vene pool kahtlustab, et Ukraina on müünud lennukitõrje relvastust Gruusiale.

9:15 10.08.
* Gruusia väed taanduvad 6. augusti positsioonidele. Venemaa on toonud Lõuna-Ossetiasse 10 000 sõjaväelast.
* Vene lennuvägi pommitas sõjalennuvälja Thbilisi külje all.
* Abhaasia tõi oma väed Gruusia piirile. Abhaasia väitel kardab ta Gruusia vägede rünnakut.
* Aserbaidžaani naftaeksport kahe Gruusia sadama kaudu on ajutiselt Gruusia-Venemaa sõjategevuse tõttu katkenud

18:08 09.08.
Pealelõunase seisuga on Venemaa tegevust Gruusias kritiseerinud Eesti peaminister Andrus Ansip. Ühisavalduse tegid Eesti, Poola, Läti ja Leedu presidendid.
Nii peaminister Ansip, kui välisminister Paet kavatsevad lähiajal külastada Gruusiat.

15:16 09.08.
*Gruusia parlament kuulutas välja sõjaseisukorra, mis kehtib 15 päeva
*USA presidendi Bush'i seisukohavõtt jäi konflikti osas tagasihoituks
*Gruusia: Oleme alla tulistanud 10 Vene lennukit ja hävitanud 30 tanki(Sky News)

13:17 09.08.
*Venemaa: Lõuna-Ossetia pealinn Tshinvalion Vene vägede kontrolli all
*Saakašvili kuulutas välja sõjaseisukorra, mille peab veel kinnitama Gruusia parlament
*Bush teeb olukorra kohta Lõuna-Osseetias avalduse kell 13:50
*Vene lennuväli pommitab Gori linna, on hukkunuid
*Venemaa Lõuna-Osseetia piirkonnas on hukkunute arv tõusnud 1600 inimeseni.

8:54 09.08. Reuters teatab, et Vene lennukid pommitasid Gruusia lääneosas Musta mere ääres asuvat Photi sadamat. Pommid tabasid konteinerlaevu ja laevaehitustehast. Vene lennukid ründasid ka Senaki sõjaväebaasi.Langenute arv Gruusia poolel on 30 inimest, kellest enamus on sõjaväelased. Hukkunud on ka 15 Vene rahuvalvajat. Lõuna-Osseetia pool ütleb elanikkonna kaotusteks 1400 inimest.
Gruusia kutsub Iraagist Lõuna-Osseetiasse appi 2000 sõduri suuruse Gruusia kontingendi.

(08.08) Vene tankid pommitavad Tšinvalit

Kaks vene tankikolonni sisenesid Lõuna-Osseetiasse ja alustasid Tšinvalis Gruusia positsioonide pommitamist. Grusiinid on varem lubanud, et kuulutavad Venemaale sõja, kui Vene väed sisenevad Lõuna-Osseetiasse. Praegu (reede õhtu) pole Gruusia Venemaale sõda kuulutanud.

(08.08) Vene meedia: Medvedjev tegi Putinile ülesandeks Lõuna-Osseetia abistamise

Venemaa president Dmitri Medvedjev tegi peaminister Vladimir Putinile, siseminister Rašid Nurgalijevile ja eriolukordade ministrile Sergei Šoigule ülesandeks humanitaarabi korraldamise Lõuna-Osseetia elanikele, teatab Interfax. Ühtlasi andis ta korralduse vajalike finants- ja tehniliste vahendite eraldamise kohta.

(08.08) Venemaa saatis Lõuna-Osseetiasse 150 tanki

Reuters teatab Šaakašvilile viidates, et 150 tanki ja soomukit on sisenenud Lõuna-Osseetia aladele. Regnum.ru teatab, et pealinnas Tšinvalis on saabunud suhteline vaikus. Linn on tugevasti kannatada saanud, kesklinn põleb.

Riigikogu väliskomisjon kutsub Venemaad üles Georgia-vastast agressiooni lõpetama

Täna erakorralisele istungile kogunenud Riigikogu väliskomisjon avaldab sügavat muret seoses olukorraga Georgias.
Väliskomisjon mõistab hukka Venemaa sõjalise sekkumise Georgias ja kutsub Venemaad üles Georgia suveräänsuse ja territoriaalse terviklikkuse vastu suunatud tegevust viivitamatult lõpetama.
Väliskomisjon kutsub ÜRO Julgeolekunõukogu, Euroopa Liitu ja teisi rahvusvahelisi organisatsioone koheselt astuma samme selleks, et lõpetada Venemaa agressioon Georgia vastu ja vältida konflikti eskaleerumist naaberregioonidesse.
Väliskomisjon toetab OSCE eesistuja Soome vahendustegevust Georgia ja Venemaa vahelise konflikti lahendamiseks.

Sõda jõudis Tbilisi lähedale

Täna pommitasid vene lennukid Tbilisi-lähedast Vaziani sõjaväebaasi, hävitades selle. Regnum.ru teatel toimuvad õhurünnakud iga 20 minuti järel. Lenta.ru teatab, et Vene lennuk viskas pommi Marneuli sõjaväelennuväljale, hävitades õhkutõusmisraja.

Välisministeerium soovitab vältida reisimist Lõuna-Osseetia piirkonda

Seoses pingestunud olukorraga Gruusias soovitab välisministeerium vältida reisimist Lõuna-Osseetiasse, Abhaasiasse ning nendega piirnevatele aladele (Kodori org Ülem-Abhaasias, Svanethi, Pankisi org, Zugdidi, Tsalenjika, Khareli ja Gori). Kindlasti soovitame jälgida meediat ning kohalike võimude juhiseid. Konsulaarabi vajajatel palume pöörduda Eesti saatkonda Gruusias või võtta ühendust välisministeeriumi valvesekretäriga telefonil +372 6377 000 või konsulaarabi telefonil +372 53 01 9999.Kiirema konsulaarkaitse tagamiseks soovitab välisministeerium kodanikel end kindlasti enne reisi välisministeeriumi kodulehel registreerida. Ankeet. Välisministeerium tuletab veel kord meelde vajadust sõlmida enne reisi reisikindlustusleping.

President Ilves helistas Gruusia riigipeale

President Toomas Hendrik Ilves helistas äsja Gruusia riigipeale Mikheil Saakašvilile.
President Ilvese sõnul on äärmiselt kahetsusväärne, et seni ei ole õnnestunud peatada vaenutegevust, mis on põhjustanud asjatuid ohvreid, vigastusi ja purustusi. „Avaldan hukkunute peredele ja lähedastele sügavat kaastunnet kogu Eesti rahva nimel," ütles president Ilves Gruusia riigipeale.
Eesti riigipea avaldas lootust, et vaenupooled jõuavad peatselt läbirääkimiste laua taha: „Esmatähtis on lõpetada viivitamatult verevalamine, vältida edasist vägivalda ning asuda probleeme lahendama rahumeelsel teel."
„Kindlasti ei aita konflikti lahendamisele kaasa Venemaa sõjaline sekkumine," toonitas president Ilves, „vastupidi - see suurendaks oluliselt konflikti võimaliku laienemise ohtu kogu piirkonnas." Eesti riigipea hinnangul peab kogu konflikti lahendus lähtuma Gruusia territoriaalse terviklikkuse printsiibist.
Gruusia pool on esitanud oma nägemuse selle kohta, kuidas võiks Lõuna-Osseetia staatus Gruusia koosseisus välja näha. Samuti on Gruusia pool näidanud korduvalt üles initsiatiivi naasta läbirääkimiste laua taha.
„Eesti on alati toetanud ja toetab ka edaspidi kõiki initsiatiive, mis viivad konflikti lahendamiseni," ütles president Ilves, „praegusel juhul on kahetsusväärne, et Lõuna-Osseetia ei kasutanud ära võimalust lahenduse leidmiseks."
Samas peaksid president Ilvese sõnul nii Eesti kui teised riigid Euroopa Liidu, NATO, ÜRO ja muude rahvusvaheliste organisatsioonide kaudu aktiivselt kasutama kõiki võimalusi rahuprotsessile kaasa aitamiseks.

Šaakašviili kinnitas Ilvesele Venemaa lennukite alla tulistamist

Gruusia riigipea Mikheil Saakašvili andis täna talle helistanud president Ilvesele ülevaate hetkeolukorrast Lõuna-Osseetias.
Gruusia presidendi sõnul alustasid nad operatsiooni täna öösel pärast seda, kui Gruusia positsioonide pihta avati massiivne raskerelvade tuli ning läbi Roki tunneli hakkas Lõuna-Osseetiasse sisenema sõjaline rasketehnika. Gruusia operatsiooni eesmärgiks oli vältida plaanitavat laialdast sõjalist operatsiooni Gruusia vastu ning taastada Lõuna-Osseetias põhiseaduslik kord. Gruusia oli sunnitud kuulutama välja ka üldmobilisatsiooni, kuna Venemaalt lähtunud lennukid pommitasid Gruusia territooriumi. President Saakašvili ütles, et Gruusia relvajõud on Venemaa lennukeid ka alla tulistanud.

Lahing käib kesklinnas

Reede keskpäeval käivad lahingud Gruusia separatistliku piirkonna, Lõuna-Osseetia pealinnas ja selle ümber, teatab Reuters. Gruusia väed ründavad separatiste tankide ja lennukitega. Reutersi korrespondendi sõnul on hävituslennukite müra ja pommiplahvatused kurdistavad ka 3 kilomeetri kaugusel pealinnast. Ka Venemaa on kinnitanud, et lahingud käivad kesklinnas. Gruusia president Šaakašvili teatel on tema väed "vabastanud suurema osa pealinnast Tšinvalist, alanud on reservväelaste mobilisatsioon.

Purustatud on haigla ja ülikool

Interfax teatab, et lahingud toimuvad Eesti aja järgi reede keskpäeval Tšinvali piirkonnas, kus on purustatud haigla ja ülikool. Surnute arvu ei oska praegu keegi nimetada, kuid teadaolevalt on hukkunud palju tsiviilelanikke ja Vene rahuvalvajaid. Vene meedia märgib, et osseedi poolel on hukkunud 30 inimest. Tšinvali piirkonda kontrollivad 600 Gruusia sõjaväelast.

Vene hävituslennuk alla tulistatud

ERR Novosti vahendab, et Gruusia poolel on õnnestunud alla tulistada üks neljast vene hävituslennukist SU-24 ning üks Vene pommitaja heidetud lõhkekeha on tabanud Ida-Gruusias asuvas Gruusia linnas staadioni ning teine veel üht asustatud punkti.

Venemaa ei lepi Vene rahuvalvajate ründamisega

Reuters teatab, et Venemaa kaitseministeerium lubas kaitsta Lõuna-Osseetias oma rahuvalvajaid ja tsiviilisikuid. Kaitseministeeriumi hinnangul on Gruusia riigijuhid alustanud räpase aktsiooniga ning Lõuna-Osseetias voolav veri jääb nende inimeste ja nende kaaslaste süüks.

Urmas Paet: tuleb lõpetada veravalamine, alustada läbirääkimisi

Eesti välisminister Urmas Paet ütles ERR uudiste vahendusel, et Eesti kutsub kõiki konflikti osapooli üles vaoshoitusele. „Kohe tuleks taastada läbirääkimised selleks, et leida olukorrale rahumeelne lahendus. Samas on väga kurb, et Gruusia presidendi poolt eile tehtud vaherahu ettepanekuga Lõuna-Osseetia pool ei arvestanud ning jätkas pingete eskaleerimist," ütles Paet.

NATO ja EL kutsuvad vägivalda Lõuna-Osseetias lõpetama

NATO ja Euroopa Liit avaldasid tõsist muret Lõuna-Osseetias lokkava vägivalla pärast ja kutsusid osapooli maha rahunema. NATO peasekretär Jaap de Hoop Scheffer tegi Gruusiale ja Lõuna-Osseetia regiooni esindajatele ettepaneku alustada läbirääkimisi.

Gruusia kehtestab Lõuna-Osseetias kolm tundi kestva vaherahu

Tbilisi linnapea kinnitas, et Gruusia kuulutab täna Lõuna-Osseetias kolmeks tunniks vaherahu, et võimaldada tsiviilisikute lahkumine lahingualadelt.

Rahvusringhääling saadab Gruusiasse korrespondendi

Täna õhtul sõidab Gruusiasse rahvusringhäälingu korrespondent Krister Paris, et vahendada kriisipiirkonnas toimuvat tele- ja raadiouudistele. Esialgu on lähetus planeeritud viieks päevaks.


Välisministeeriumi avaldus seoses sõjategevusega Lõuna-Osseetia piirkonnas
13:37, 8. august 2008

8. august 2008

Eesti kutsub üles viivitamatult lõpetama sõjategevust Gruusia Lõuna-Osseetia piirkonnas vältimaks edasisi ohvreid. Kutsume kõiki
konflikti kaasatud osapooli vägivalla viivitamatule lõpetamisele ning kohesele rahumeelsete läbirääkimiste alustamisele. Läbirääkimiste aluseks võiks olla Gruusia presidendi ettepanek ulatusliku autonoomia tagamiseks Lõuna-Osseetiale.

On kahetsusväärne, et Gruusia presidendi poolt 7. augustil tehtud ühepoolsele relvarahuotsusele ei järgnenud samaväärset vastust ning
Lõuna-Osseetia jätkas pingete eskaleerimist.

Tuleb tagada, et olukord Lõuna-Osseetias veelgi ei eskaleeruks ega viiks pingete kandumisele teistesse regiooni konfliktikolletesse.
Leiame, et Venemaa peab maksimaalselt kasutama oma mõjuvõimu ja kontakte Lõuna-Osseetias ning Abhaasias selliste arengute
vältimiseks. Loeme positiivseks Vene rahuvalvajate mittesekkumist eile ja täna öösel Lõuna-Osseetias aset leidnud tulevahetusse.

On oluline, et konflikti kaasatud osapooled väldiksid vaenulike ja pingeid õhutavate avalduste tegemist ning tõkestaksid niinimetatud
"vabatahtlike" võitlejate valgumise konfliktipiirkonda. Peame taunitavaks kolmandate osapoolte vahetut sõjalist sekkumist konflikti, mis viib selle edasise eskaleerumiseni.

Edasiste intsidentide vältimiseks peab Eesti vajalikuks, et EL ja OSCE kaaluks võimalusi täiendavate erapooletute vaatlejate saatmiseks
piirkonda.

Olukorra kiiremaks lahendamiseks peame vajalikuks, et nii Euroopa Liit ja OSCE reageeriksid adekvaatselt ning kasutaksid kõiki
võimalusi pingete vähendamiseks ja rahuprotsessile kaasaaitamiseks.
Toetame OSCE eesistujamaa Soome ettepanekut vahendustegevuseks. Vältimaks erinevaid sõnumeid erinevate organisatsioonide poolt peame vajalikuks rahvusvaheliste jõupingutuste tihedat koordineerimist.

Tõenäoliselt on kujunemas vajadus ka rahvusvaheliseks humanitaarsekkumiseks konfliktipiirkonnas. Eesti on omaltpoolt valmis selles jõukohaselt osalema.